La ciutadania segueix mobilitzant-se

Maties Bennasar

Un dels riscs de la immediatesa de les eleccions, és la percepció de què no cal esforçar-se massa en reivindicar, doncs les eleccions s’ho “mengen” tot. El focus mediàtic es concentra en els candidats i en els actes de campanya i precampanya. A la vegada, la resposta esperada a les reivindicacions plantejades, entren en un estat “d’interinitat”. El poder vigent escolta, apunta, anota i diu que tot s’estudiarà. O practica la tàctica de l’estruç, quan no vol comprometre’s. I si té molt clar que de la negativa o la promesa, pot obtenir rèdits electorals, ho explota sense complexos.

Així aquestes darreres setmanes, hem viscut diferents mobilitzacions, amb tractaments des del poder, també desiguals.

La Plataforma per aconseguir un nou institut a Santa Maria, ha aconseguit la promesa de l’IBISEC, de que es farà el projecte tècnic del nou institut que es demana, sempre que l’Ajuntament aporti el solar degudament acreditat i amb els metres quadrats requerits. La presència dels pares i mares al carrer, sempre es molesta en període electoral. També en són conscients aquestes entitats, i així l’AMIPA del Costa i Llobera de Pòrtol-Sa Cabaneta, també protestà davant la conselleria d’Educació per les retallades amb els mestres de suport.

La Rua es tenyí de verd a Palma, amb la comparsa de l’Assemblea de Docents i CRIDA. En aquest cas la sàtira anava dirigida a reclamar el vot verd per parts dels “Cavallers de l’orde de l’urna”, front a les agressions que ha sofert en aquest curs la comunitat educativa. Una comunitat que es continua reunint i intentant construir alternatives, per aturar el desgavell d’aquesta nefasta legislatura.

Els sindicats convocaren el 18 de febrer a Palma un acte en defensa del dret de vaga, jornada que provenia d’una convocatòria de la Confederació Europea de Sindicats, i amb solidaritat amb la condemnada Katiana Vicens, que malgrat no estar sancionada amb penes de presó, si està jutjada en primera instància per delites de coacció i multa econòmica, tan sols per fer de piquet.

La Plataforma SOS Menorca ha endegat una campanya dintre i fora de l’illa, per denunciar els abusos de construcció desproporcionada, de les obres de desdoblament de la carretera principal de Maó a Ciutadella, i de les mega-rodones projectades. Aquesta campanya comença a fer mal a les autocomplaents autoritats del PP insular, que no “comprenen” les raons, ni les motivacions dels illencs descontents amb la seva gran obra, pensada per “afavorir i desenvolupar” el turisme insular. Sembla que si no destrossen territori, no sembla que governin. Llàstima que encara hi hagi votants que els riuen les seves malifetes.

El GOB ha aconseguit més de 16.000 firmes a l’hora de presentar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que proposa al Parlament protegir el territori. Les propostes afecten al sòl rústic, a la millora dels espais naturals, aturar els grans projectes especulatius, frenar els grans projectes viaris, apostar per una nova relació amb el mar, assegurar una bona gestió de l’aigua, modificar la gestió de residus, fomentar les energies renovables i l’autoconsum. 68 persones fedataris han coordinat aquesta tasca, que en dos mesos i mig, ha aconseguit replegar més de les 10.000 signatures exigides per ser admesa a tràmit la proposta. El PP ja ha declarat que s’oposarà a la presa en consideració de la proposta. Com sempre mostra un gran respecte per a les iniciatives cíviques. Ni tan sols admetrà la possibilitat de fer el debat sobre el seu contingut. Els encanta poder presumir de “la destrucció sostenible” del nostre territori.

Cal com sempre, que el poble tingui la veu, per reclamar i exercir el seu dret a la protesta i a la manifestació. Però també cal reclamar la veu, per participar en la construcció i la gestió de les noves alternatives, que s’albiren que podran sorgir en la propera legislatura. No és moment de baixar els braços, sinó més bé d’empènyer més fort que mai.