“Volem un canvi real a les institucions”

Biel Barceló, candidat de MÉS a la Presidència del Govern de les Illes Balears

El programa ‘D’avui per demà’ d’IB3 va entrevistar el passat 9 de febrer el coordinador general de MÉS per Mallorca i candidat a la Presidència del Govern, Biel Barceló. A continuació teniu un resum de les frases més destacades de l’entrevista.

“La nostra prioritat són els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears; nosaltres no rebem ordres de Madrid”

“N’hi ha que entenen les eleccions com l’eina per canviar les persones de les institucions. Nosaltres volem un canvi real a les institucions, un canvi de polítiques, i no un simple ‘recanvi’ de cares”.

“MÉS és un projecte obert, tothom hi té cabuda, representam a tots els mallorquins que volem un canvi de model. La nostra prioritat són els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears, nosaltres no rebem ordres de Madrid com fan els altres. Per això hem de liderar el canvi que necessita aquesta terra”.

“Els pactes s’han de fer des de la cooperació, no des de l’hegemonia d’un partit”.

“Podemos és una formació amb la qual podem col·laborar. Ara bé, ells sembla que tenen com a prioritat que Pablo Iglesias sigui president del Govern de l’Estat. Nosaltres ens centram en el canvi que hi ha d’haver en aquesta terra”.

“La majoria de la ciutadania reclama polítiques d’esquerres, per una major igualtat. També hi ha una majoria social favorable a millorar l’autogovern de les Illes Balears: hem de poder decidir aquí sobre els nostres aeroports, sobre les prospeccions...”.

“Bauzá haurà estat el pitjor president de la història de les Illes Balears. I això que n’hi ha un a la presó”.

“Els problemes de l’educació no són en quin idioma s’ensenya a les aules”

“El TIL ha estat un dels grans fracassos de Bauzá. No es pot implantar un model educatiu a cop de decret. El TIL s’ha de derogar, hem de superar aquest malson i arribar a un consens pel model educatiu”.

“Volem una educació amb recursos, amb l’assessorament dels tècnics, i sobretot amb consens. Els problemes de l’educació no són en quin idioma s’ensenya a les aules. El Pacte Educatiu ha d’anar més enllà de la llengua”.

“El PP té comportaments mafiosos”

“El PP té comportaments mafiosos. En corrupció, el PP vol que la gent pensi que tots som iguals, però no és així. Afortunadament, la gent està obrint els ulls”.

“MÉS era l’única formació realment interessada en tirar endavant la Comissió d’Investigació de Son Espases. Hem pogut aclarir bastantes coses i es va destapant la trama”.

“Plantejam un nou model econòmic per als propers 10 o 20 anys”

“Amb la crisi i amb el PP ha augmentat la precarietat, i s’ha creat una nova casta de treballadors: els treballadors pobres. I això tenint en compte que encara hi ha més de 100.000 persones que no troben feina”.

“Les xifres rècord de turistes de què parla sempre el PP estan revertint en una major qualitat de vida de les persones? No. Nosaltres plantejam un nou model econòmic per als pròxims 10 o 20 anys: un millor turisme, més indústria, economia del coneixement... S’ha de diversificar: el turisme ha de continuar essent el motor de la nostra economia, però no podem posar tots els ous en el mateix paner”.

“Contractes de 2 dies, contractes de 400 euros, treballadors sense cotitzar, 3.000 milions d’euros que pagam en impostos a Madrid i no tornen...: aquest és el balanç de gestió econòmica de PP i PSOE”.

“La millora del finançament és una qüestió de supervivència per Balears”

“Tenim uns 3.000 milions d’euros que cada any van a Madrid i no tornen, això és una barbaritat. El mal finançament fa que tinguem uns serveis públics pitjors que a altres comunitats. Ni el PP ni el PSOE, quan han governat a Madrid, han solucionat aquest problema”.

“Les Illes Balears hem patit una doble crisi: la baixada d’ingressos provocada per la crisi, i espoli fiscal. No pot ser que mentre a Extremadura, que té una població d’un milió d’habitants, similar a la nostra, tenen un pressupost de 5.000 milions per educació, salut... nosaltres només tinguem un pressupost de 3.500 milions”.

“La millora del finançament és una qüestió de supervivència per les Illes Balears. Per això en un futur pacte de govern les forces que depenen de Madrid s’han de comprometre amb la defensa d’un bon finançament per Balears”.