L’Altra Mirada 38 | Abril 2015


Eleccions a Andalusia

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró L’any 2015 estarà trufat de processos electorals, les eleccions autonòmiques a Andalusia, les eleccions municipals arreu de l’Estat espanyol, les autonòmiques a la majoria de les Comunitats autònomes, les eleccions a Catalunya i les eleccions generals (...)

Llegeix

Comissió de Son Espases. Conclusions polítiques i proposta de canvis normatius i III

,

Fina Santiago Diputada de MÉS al Parlament de les Illes Balears El motiu que va generar la primera petició al Parlament d’una Comissió d’investigació de Son Espases per part del Grup MÉS, va ser la informació publicada en premsa l’agost de 2014. L’ex-consellera de Salut, Aina Castillo, declarava (...)

Llegeix

Ara més que mai

Ara MÉS que mai, MÉS per Menorca Nel Martí i Maite Salord Caps de llista de MÉS per Menorca al Consell i al Parlament De la crisi n’hem de sortir, i en sortirem. Però n’hem de sortir amb més democràcia, açò és amb més transparència i més participació de la ciutadania. Només des d’aquesta nova democràcia (...)

Llegeix

Col·laboració entre el GOB i el Green Party d’Irlanda del Nord

,

Amadeu Corbera El passat dia 10 de febrer, com a representant del GOB, em vaig reunir amb una delegació del Green Party (Partit Verd) d’Irlanda del Nord, encapçalada per la cap de comunicació del partit, Joanna Braniff, i el seu únic diputat al Parlament d’Stormont, Steve Agnew. La reunió havia (...)

Llegeix

1r Congrés d’AMPES de Menorca

Josep Castells El passat 21 de febrer es va fer a Ferreries el Ir Congrés d’Ampes de Menorca, organitzat per la Federació de Pares i Mares d’Alumnes de Menorca (FAPMA). Actualment la FAPMA agrupa la totalitat d’AMPES de l’illa (47), de tots els nivells educatius, tant de centres públics com (...)

Llegeix

18 d’abril. Jornada Internacional contra el TTIP: el planeta i les persones abans que el benefici corporatiu

,

Josep Valero Representant de l’Ateneu Pere Mascaró a la Plataforma no al TTIP Mallorca El TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) són les sigles que identifiquen al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions. És un nou model de tractat de lliure comerç que s’està negociant entre la (...)

Llegeix

Benvolgut Sr. Diputat / Benvolguda Sra. Diputada del Parlament Europeu

Per una resolució sobre el TTIP que anteposi els drets de les persones, el medi ambient i la democràcia als beneficis privats, els règims especials i els desmesurats privilegis per a les grans empreses i inversors. A la vista de la tasca que vos realitzeu actualment al Parlament Europeu sobre una (...)

Llegeix

Manifest Tricentenari

L’11 de juliol 2015 es commemora el tercer centenari de la conquesta borbònica de Mallorca, a la fi de la Guerra de Successió, i, el 28 de novembre 1715, el de l’esborrany del Decret de Nova Planta de Mallorca i Eivissa, que Felip V va trametre al Consejo de Castilla i que es publicà el 16 de març (...)

Llegeix

Antoni Noguera. Candidat a Batle a l’Ajuntament de Palma

N’Antoni es presentava amb aquestes paraules a les primàries de MÉS celebrades el passat 15 de novembre: Quan érem nins, la meva germana Marga i jo havíem de travessar el pont de Son Gotleu per anar a escola. Vivíem i visc a Pere Garau, al cor de la Palma més mestissa i intercultural. Ma mare havia (...)

Llegeix

Bloc per Felanitx

,

El Bloc per Felanitx Nicolau Barceló El recorregut del Bloc per Felanitx comença a l’estiu del 2006, quan les agrupacions felanitxeres del PSM, d’ERC i d’EU-Verds es posaren d’acord per concórrer en una sola candidatura a les municipals del maig del 2007. I així va ser. A l’hora de la veritat, EU es (...)

Llegeix

Un èxit la Primera Fira del Mercat Social de Mallorca

Lila Thomàs i Andreu de l’Ateneu Pere Mascaró Els 21 i 22 de març passat han tingut lloc al pati de la Misericòrdia la Primera Fira del Mercat Social de Mallorca. Uns 35 expositors de comerç just, inserció social, economia solidària, agricultura ecològica i sostenibilitat ambiental, cooperatives, (...)

Llegeix

Unitat de l’esquerra? MÉS per Mallorca

Antoni Verger Portaveu de MÉS per Palma A MÉS per Mallorca construïm i practicam la unitat de l’esquerra mallorquina des de fa 4 anys. Som un espai polític on HEM CONFLUÏT ecologistes, sobiranistes, feministes, socialdemòcrates, anticapitalistes, independentistes, republicans, animalistes i lliure (...)

Llegeix

Illes Balears , projecte de país

,

Lila Thomàs i Andreu de l’Ateneu Pere Mascaró El dilluns 9 de març tingué lloc al Club Diario de Mallorca l’interessant debat organitzat conjuntament per la Fundació Emili Darder i la Fundació Ateneu Pere Mascaró: Illes Balears projecte de país. La taula rodona fou moderada per na Margalida (...)

Llegeix

Caterina Mas de Petra, Magdalena Solivellas de Campanet i Catalina Gayà de Sant Joan, tres batlesses amb molta força.

Llorenç Carrió Caterina Mas “La ideologia en els pobles petits es fa en els detalls del dia a dia. De vegades no és percebuda, però hi és” Magdalena Solivellas “Si fa falta s’haurà de desobeir per poder defensar els serveis socials” Catalina Gayà “A Sant Joan hem aconseguit recuperar la dignitat de (...)

Llegeix

REPENSEM MALLORCA. De l’especulació a la construcció de la dignitat

, ,

Josep Valero Coordinador d’activitats de l’Ateneu Pere Mascaró Si per a alguna gent, pensar es un esforç innecessari, repensar ja deu esser un exercici molt proper a l’epopeia. Tanmateix David Abril, no tan sols s’aventura a intentar una anàlisi de conjunt sobre la situació econòmica i social de (...)

Llegeix

El Sindicat de Fora en el 700 aniversari de la seva creació

, ,

Guillem Morro Veny Historiador Enguany es compleixen set segles de la creació d’un organisme institucional secular de gran rellevància en la història baixmedieval del Regne de Mallorca: el Sindicat de Fora. El segon rei de la monarquia privativa de Mallorca, Sanç I, amb la seva famosa sentència (...)

Llegeix

Sàhara Occidental, la vulneració dels drets humans en presència de l’ONU

Fina Santiago Diputada de MÉS al Parlament de les Illes Balears Una delegació de les Illes Balears va visitar entre el 13 i el 15 de març del 2015 la ciutat d’El Aaiun, la capital del Sàhara Occidental ocupat il·legalment pel Marroc, des de 1975. La delegació estava conformada per representació (...)

Llegeix

Cervells tancats en un núvol

,

El nord també existeix Tomeu Truyol De fa ja uns anys, amb l’aplicació generalitzada de les noves tecnologies informàtiques i el seu ús massiu, es parla de la intel·ligència col·lectiva o global gràcies a què internet posa en contacte i permet d’interaccionar alhora els milions d’intel·ligències (...)

Llegeix

Revista de Catalunya “G. Bibiloni: La política lingüística del Govern de José Ramon Bauzá”

Maties Garcias Salvà Professor d’EOI La Revista de Catalunya és una capçalera històrica que, per sort, encara perviu. Fundada l’any 1924 per Antoni Rovira i Virgili en temps de la Dictadura de Primo de Rivera, ha conegut tots els atzars que han marcat l’esdevenir de la llengua, la cultura i la nació (...)

Llegeix

Afusellats a Lieja

Miquel Àngel Llauger Professor i escriptor A Lieja, Bèlgica, la plaça on hi ha l’edifici principal de la universitat porta el nom d’una data: 20 d’agost. Hi ha una placa, actualment en mal estat, que explica que en aquest dia, l’any 1914, molt poques setmanes després de l’inici de la Primera Guerra (...)

Llegeix

Documents adjunts