18 d’abril. Jornada Internacional contra el TTIP: el planeta i les persones abans que el benefici corporatiu

Josep Valero
Representant de l’Ateneu Pere Mascaró a la Plataforma no al TTIP Mallorca

El TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) són les sigles que identifiquen al Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions. És un nou model de tractat de lliure comerç que s’està negociant entre la Unió Europea i els Estats Units d’Amèrica, des de juny de 2013, amb la intenció de crear la zona de lliure comerç més gran del món.

Formalment són la Comissió Europea i el Govern dels Estats Units els protagonistes de la negociació. Però es parla amb secret, d’esquenes a la població, s’aporten informacions esbiaixades i incompletes...I els lobbys de la industria automobilística, farmacèutica, agroalimentària, dels bancs i serveis financers, els fons d’inversió...van fent la seva feina. Què pretenen? Liberalitzar tots els sectors, unificar les lleis comunes a la baixa, canviar legislacions mediambientals, laborals i socials massa “proteccionistes”, protegir les inversions internacionals, llevar als estats competències judicials per arbitrar conflictes comercials...

Amb altres paraules, es pretenen retallar drets laborals aconseguits a la UE i no reconeguts als Estats Units; privatitzar i treure benefici dels actuals serveis públics; acomodar les lleis als interessos de les grans multinacionals; autoritzar el fracking per extraure gas i petroli, reduint les fortes exigències mediambientals de la UE; rebaixar les exigències dels estudis d’impacte ambiental que obliga la Unió Europea; obrir la venda lliure de transgènics i l’eliminació de les lleis europees sobre salut alimentària i el principi de precaució; impossibilitar l’aplicació de polítiques de sobirania alimentària; major controls personals a internet; blindar les patents farmacèutiques per impedir l’abaratiment dels medicaments genèrics; i tot en conjunt, un augment dels controls privats extraestatals substituint els governs i parlaments estatals, i per tan, un segrest premeditat i conscient, dels drets democràtics dels pobles en favor dels interessos de les multinacionals.

La millor forma de combatre aquest perillós atac a la democràcia és fer-ho de manera coordinada i al màxim d’indrets possibles. Per això es constituí la Plataforma NO al TTIP Mallorca, formada per diferents grups i entitats, que intenta conscienciar amb xerrades i conferències el que significa el tractat, mentre que impulsa accions i actes de carrer, per mostrar el risc d’aquestes negociacions secretes.

La aportació específica que preveu fer la plataforma de Mallorca a la Jornada internacional de dia 18 d’abril, es realitzar una concentració a les 11 del matí al mercat de l’Olivar, per després efectuar un passacarrers fins al mercat ecològic de la Plaça dels Patins. El lema del nostre acte serà “Defensem els nostres mercats locals i ecològics. NO AL TTIP”

Com diu na Susan George, el tractat és com un gran vampir que ens vol xuclar la sang als pobles i a les persones. Cal frenar-lo amb la llum solar de la transparència informativa, l’estaca dels milions de signatures europees contra el tractat, el collar d’alls de les opinions de les persones a les xarxes socials, les bales de plata de les mobilitzacions socials i de les declaracions institucionals d’ajuntaments, autonomies, estats, contra el contingut i les maneres antidemocràtiques de la negociació.

A Mallorca volem mostrar el dia 18 d’abril a la gent, el gran vampir que ens amenaça, i a la vegada mostrar l’esperança, l’alegria i la força de la gent disposada a defensar els nostres aliments, la nostra manera de fer-los, les nostres varietats de llavors, la nostres denominacions d’origen, la nostra producció local, la nostra producció ecològica, la nostra regulació dels mercats i els seus etiquetatges. Didàcticament ens centrarem amb la defensa dels nostres mercats locals i ecològics, però explicarem que el TTIP es una amenaça molt més ampla, agressiva i perillosa, i que afecta a tots els àmbits de la nostra existència.

Mallorca també estarà senyalitzada en el mapa global de la mobilització que es representarà a l’enllaç.: https://www.globaltradeday.org/

Esperem que també els que pugueu, ens acompanyeu en aquesta acció de protesta. Cal ésser la gota malaia que pugui erosionar la murada de tants i poderosos interessos.

El nostre futur com a poble, també es juga en aquesta batalla internacional.

1 Missatge