Antoni Noguera. Candidat a Batle a l’Ajuntament de Palma

N’Antoni es presentava amb aquestes paraules a les primàries de MÉS celebrades el passat 15 de novembre:

Quan érem nins, la meva germana Marga i jo havíem de travessar el pont de Son Gotleu per anar a escola. Vivíem i visc a Pere Garau, al cor de la Palma més mestissa i intercultural. Ma mare havia arribat uns anys abans des de Bélmez de la Moraleda, a Jaén, per fer de modista, i s’havia casat amb un jove porrerenc molt alt, que feia feina a un magatzem, el meu pare. A l’escola aprenguérem moltes coses. Entre d’altres, vés per on, la llengua del país que, per aquelles coses de la vida, no havíem après a ca nostra. Ho tenc molt present quan pens en el paper que l’escola (en català) ha jugat i juga a Mallorca. De fet, sense l’escola no hagués estat capaç, als 18 anys, de poder llançar-me i xerrar la nostra llengua de forma habitual.

Jo també som escolta. Això vol dir que la meva educació va anar més enllà de l’escola i la família. Als 18 anys havia entrat a l’Agrupament Eladi Homs al barri de Marquès de la Fontsanta. Una experiència vital que continuà a l’Agrupament Reina Constança de Santa Pagesa, i que em connectà vivament amb Mallorca, la terra, la gent... i amb els valors de país i de progrés. I, entre sortides, reunions, trobades i activitats diverses, me trob de ple amb dos pilars de la meva vida: l’educació no formal i la participació en els moviments socials.

Això explica, supòs, que als 22 anys començàs la meva experiència laboral i la meva formació com a educador de carrer, una tasca per a mi apassionant i plena de sentit, que em va permetre conèixer de més a prop les necessitats i mancances de molts barris, com els de la Calatrava, la Gerreria, el Polígon de Llevant o la Soledat. Diria que d’aquí neix el meu compromís polític: de la lluita per la igualtat d’oportunitats i la justícia social.

No seria just xerrar del meu pensament polític, sense tenir en compte als referents que l’han inspirat. Per exemple, la capacitat política de Pere Sampol per fer arribar fins a Madrid la veu dels oblidats. També, Nanda Ramon i la seva feina i amor per la cultura. Igual que admir altres personatges imprescindibles com Rafael Correa o Pepe Mújica, que planten cara al poder i a l’opressió.

Sent, però, un compromís especial amb la política municipal: la que realment transforma la realitat diària de les persones. La que, pas a pas, va canviant de veres les coses.Per això el batle Darder és per a mi un referent tan important. Sempre hi és present en la meva tasca com a regidor de MÉS a l’Ajuntament de Palma.

Podem es presentarà a Cort amb la marca paraigua Som Palma. Ara bé, és possible un pacte abans o després de 24 de maig? Què us diferencia de Podem?
MÉS per Palma és un projecte modern, plural, obert i radicalment innovador en l’aplicació interna de les eines de participació en la presa de decisions polítiques. Fa més de quatre anys que treballam per construir aquest projecte obert per liderar l’espai polític progressista, netament d’esquerres, sobiranista i ecologista. Volem aconseguir que la gent sigui més feliç, que tingui una ciutat més habitable, amb una administració més eficient, justa i democràtica.

És innegable que la força de la marca Podem ha obligat als seus dirigents a trobar la manera de presentar-se a nivell municipal, tot i que la direcció de Madrid no ho autoritza. I és més cert que ens uneixen la lluita i la defensa dels drets socials robats i la radicalitat democràtica.

Però MÉS no és un instrument posterior a Podemos, sinó anterior. Podemos ha posat de moda la forma de fer política de MÉS: la participació i l’honestedat. Fa molt temps que estam i vivim indignats, i per això, hem construït un projecte obert a tothom que s’hi vulgui sumar, per construir els canvis que volem. A Palma, a Mallorca i a Balears. I ho hem fet obrint tots els processos interns de participació: elecció de l’executiva, assemblees obertes, programa debatut amb més de 2.000 persones i entitats, elecció dels candidats a través de Primàries, etc.

Hem mantingut converses amb Podem des que ha aparegut en el mapa polític, però no ha estat possible concretar les vies de col·laboració, perquè Podem amb prou feines ha definit els seus interlocutors. Nosaltres apostam per recuperar el futur robat pel Partit Popular, fer fora la màfia, aturar l’especulació urbanística i restituir els drets socials perduts, però, sobretot, volem transformar Palma en una ciutat més habitable, justa i democràtica. Podem encara té en construcció el seu organigrama intern i, el que és més important, el seu projecte polític.

El PSOE intenta allunyar-se de la imatge de “casta” i parla de participació i transparència. Competiu pel mateix electorat amb el PSIB-PSOE i Podem? On queda MÉS?
Tot això que ens uneix amb Podem (la radicalitat democràtica, la justícia social, la democratització de les institucions, etc.) està clar que significa que moltes persones que són properes a MÉS també ho són de Podem. Però les diferències també són molt evidents, ja que MÉS prové d’una evolució i construcció basada en la suma de diferents projectes anteriors, amb errors i encerts, amb una motxilla amb experiències diverses de lluita: al govern, a l’oposició, als moviments socials... Però, en qualsevol cas, amb un projecte concret, definit, lluitat i molt valent, basat en propostes concretes, debatudes amb entitats veïnals i socials, i sobretot, amb ciutadans, que estan estretament arrelades a aquesta terra, a aquesta ciutat. Qui aprova, debat i fixa les propostes i prioritats de MÉS per Palma és la gent que la conforma, a través d’assemblees obertes i sobiranes. Les decisions sobre què ha de fer MÉS i els seus representants les prenem aquí, no tenim seus a Madrid. No tenim cap condicionant ni herències externes -ni partits, ni bancs, ni empreses-. Sols ens devem a la gent i a les iniciatives transformadores d’aquí, pensam i treballam localment per assolir canvis globals i connectats al món.

Pel que fa al PSIB-PSOE, les divergències són evidents i a nivell municipal, s’han posat de manifest en múltiples ocasions durant aquesta legislatura. Per exemple, el Palau de Congressos, el Port del Molinar, el Jonquet, l’habitatge social, l’ordenança cívica, l’ocupació, etc.

Són qüestions amb les quals ells han rectificat, passant de posicionaments més propers al PP fins a fer-se fotos darrera les pancartes del Jonquet o el Molinar. La seva ambigüitat amb qüestions urbanístiques, socials o ambientals ens distancien molt. Un altre dels fets diferencials de MÉS i els socialistes és la forma de relacionar-nos amb els moviments socials. Des de MÉS, treballam cooperativament i de forma constant amb i per a les entitats, dia a dia, proposta a proposta. D’altra banda, veim constantment com amb temes concrets, a Madrid diuen una cosa i a Palma, una altra. La contradicció que pateixen és constant. Tenim molts exemples: a Madrid pacten amb el PP la reforma de la Constitució per a prioritzar pagar el deute o fan rescats a la banca, i aquí critiquen les retallades conseqüència d’aquests acords; Zapatero obre la porta a la privatització d’AENA i ara, a Palma, reclamen la propietat pública de l’aeroport; a Madrid parlen de protegir les curses de bous i aquí voten a favor de declarar Palma antitaurina.

MÉS veu possible pactar amb Podem i PSIB-PSOE per evitar un govern del Partit Popular?
Creim en la necessitat d’un veritable govern de la gent. Hem d’aconseguir treure la pols de l’ajuntament i obrir les portes perquè els veïnats i veïnades se’n sentin membres, partícips de les decisions del futur govern municipal. Construirem el govern de la gent i un ajuntament amb parets transparents. Estam convençuts que MÉS per Palma serà decisiva en la configuració del nou equip de govern, perquè som l’alternativa real a la vella política, som el futur i el canvi a Palma. MÉS serà la força decisiva en la configuració del nou govern municipal i l’única que és sobirana en la presa de decisions.

Des de MÉS per Palma tenim clar que el Partit Popular no ha de governar, volem fer fora la màfia. Però també tenim claríssim que no ens serveix qualsevol govern de pacte. MÉS per Palma té unes línies vermelles infranquejables i línies verdes imprescindibles que condicionaran els acords que puguem assolir amb altres partits. Ja no valen pactes de despatxos ni repartiment de cadires o càrrecs. No volem reeditar “pactes de progrés” on cada partit tenia el monopoli d’una regidoria. Hem d’arribar a acords que marquin les prioritats de totes les regidories i àrees.

El pacte s’ha de basar en propostes i amb un programa concret. Algunes de les condicions que MÉS considera imprescindibles per a pactar, són: eliminar la corrupció política i empresarial, implantar la democràcia participativa a Cort -per exemple, amb pressupostos participatius-, capgirar el model econòmic per generar segones oportunitats per a tothom, o eradicar la pobresa i la situació d’emergència social que pateixen milers de famílies –per exemple, amb programes valents d’habitatge social-.

Les enquestes marquen dues tendències: o us consolidau en el tercer regidor o guanyau dos representats més. De quina de les dues opcions us refiau més ? Mantenir els resultats del 2011 seria un èxit veient la pujada de Podem/Som Palma?

El nostre objectiu és aconseguir demostrar que una altra democràcia és possible, que des de MÉS per Palma estam disposats a deixar-nos la pell per aportar el nostre granet d’arena en aquest procés social per recuperar la ciutat. Tenim una fita, volem aconseguir que tots aquells veïnats i veïnades de Palma que se senten estafats pel Partit Popular, que reclamen recuperar el futur robat per unes polítiques austericides, que estan patint les conseqüències de l’estafa de la crisi, etc., vagin a votar el proper 24 de maig. L’abstenció pot ser legítima, però ara necessitam mostrar al PP que no el volem a les nostres institucions, que no volem que el PP toqui els diners públics, que no volem que el PP decideixi sobre els serveis municipals... I el PP sols entén un llenguatge: el de les urnes (el dels diners). Per això, hem d’omplir la ciutat amb vots d’esperança i transformar tota la indignació en acció. Hem de demanar MÉS!

Tenim molt clar que hem de fer fora la màfia. Aquest també és un objectiu fonamental. Volem un canvi de polítiques, volem un govern de la gent per canviar les institucions. Tenim les eines necessàries: experiència, il·lusió i gent preparada. I estam convençuts i convençudes que aconseguirem uns resultats històrics. Allò important no són els resultats de MÉS a les eleccions, sinó el potencial de transformació i democratització que siguem capaços de generar. Ja n’hi ha prou d’hipocresies i governs hipotecats. El mes de maig, ha de guanyar la gent.

Isern està considerat un bon batle, conciliador, dialogant, bona persona, i sobretot un màrtir de Bauzà. Hi estau d’acord?
Mateu Isern és la cara ’amable’ del PP, però només si el comparam amb en Bauzá. En realitat, són dues cares de la mateixa política: retallar en polítiques socials, afavorir els bancs i els promotors urbanístics, etc. Mateu Isern ha demostrat tenir un talant diferent al que estam habituats amb els càrrecs i portaveus del Partit Popular.

Té un talant més populista, allunyat del despotisme del seu homòleg autonòmic. Ha estat una cara amable que ha escenificat petits gestos. És fàcil fer-ho, si el comparam amb figures que han rebutjat el diàleg i han governat a cop de decret llei i de deliris ideològics d’ultradreta, com és el cas de José Ramon Bauzá.

Ara bé, les seves pràctiques han estat les mateixes, tenen el mateix patró. Isern ha significat una espècie d’aparador bonic per al Partit Popular, res més. La política d’austericidi que ha practicat, ha estat la mateixa que ha desenvolupat el Partit Popular al Govern i a l’Estat espanyol.

De fet, la seva inexperiència, molt valorada en un principi, s’ha convertit en una inconsciència o en una ignorància perillosa, perquè ha permès que els homes forts del partit i propers al president de Palma, José Maria Rodríguez, fossin els que realment imposassin les seves decisions. És el cas d’Álvaro Gijón.

Facem una mica de balanç de la legislatura anterior. Quins errors no tornaríeu a cometre del darrer pacte de progrés?
El govern de pacte va suposar un avanç en els projectes de Cultura i Patrimoni, sobretot. Però també va significar una experiència molt valuosa que ens permet identificar aquells errors que no es poden tornar a repetir. És a dir, ens permet definir quines línies vermelles no es poden traspassar. Varen quedar moltes coses per fer, i algunes amb les quals no estàvem d’acord, les vàrem intentar aturar, com el Palau de Congressos. Feim un balanç molt positiu del govern progressista. Però ara, les circumstàncies han canviat. Les prioritats socials no són les mateixes que al 2007 ni que al 2011. Per tant, tenim la responsabilitat de donar resposta a l’emergència social amb mesures eficients que garanteixin que les persones puguin tenir segones oportunitats.

Com ja hem comentat abans, el nou govern municipal ha de tenir un objectiu transformador, clar i valent, per tallar d’arrel les herències de les velles formes de fer política. Les polítiques socials, econòmiques i de radicalitat democràtica han de ser fonamentals en l’exercici institucional. I MÉS lluitarà per aconseguir que aquestes siguin prioritàries a la propera legislatura.

Balanç de legislatura que ara acaba. Algunes propostes han estat aprovades, però no executades, pel Partit Popular. Per exemple: Torres del Temple, Centre d’interpretació del Call Jueu, etc. Creis que ara sí que es podran dur a terme?
El Partit Popular ha fet tard, sobretot, en acceptar les propostes de l’oposició en relació als Serveis Socials. Han fet tard. I les decisions que han pres, han estat fruit de les propostes de MÉS per Palma i de l’evident emergència social que molts ciutadans i entitats han manifestat a l’equip de govern, un ple rere l’altre.

És cert que s’han aprovat algunes propostes, sobretot relacionades amb l’àrea de Cultura, fonamentalment, al principi de la legislatura. Ara bé, hem de tenir en compte dos factors importants: primer, el PP no ha cregut mai en la cultura com a motor de l’economia de la ciutat i per això, no ha posat en pràctica cap aquestes propostes. I segon, les necessitats socials han canviat en pocs anys.

En aquest sentit, des de MÉS per Palma hem duit a terme una tasca molt intensa, amb gran sentit de la responsabilitat, per intentar donar resposta a l’emergència social.

Mentre el PP intentava posar murs de contenció al drama social, des de MÉS per Palma presentàvem propostes per atacar directament d’arrel les causes que provocaven aquesta situació. Per exemple: multar els bancs que tenen pisos buits, proporcionar ajudes urgents per a les famílies amb més necessitats, establir mecanismes de coordinació amb la PAH, etc.

Ara bé, recuperarem el temps perdut i impulsarem, a Palma, una economia basada en el potencial del trinomi cultura, turisme i economia, i posarem en pràctica aquestes propostes (Call Jueu, rehabilitació Torres del Temple, etc.). Però sobretot, posarem en marxa polítiques que fomentin una economia local, justa i sostenible, l’economia del futur i de la dignitat de la gent, de la petita i mitjana empresa i de les treballadores i els treballadors. La justícia social ha de marcar la política municipal, la gran absent d’aquesta legislatura.

Palma Activa sembla que ha funcionat, s’han creat llocs de feina a Palma. Hi estau d’acord? Què proposau per reactivar economia i l’ocupació?

Palma Activa s’ha centrat en els emprenedors, però no tothom ho vol ni ho pot ser. Això, sumat a la reforma laboral del Partit Popular, genera una desconfiança absoluta dels aturats en les seves opcions per a reintroduir-se al mercat laboral, per trobar una feina, i molt menys, una feina digna. És desolador que molts veïnats de Palma no estiguin apuntats al SOIB perquè no creuen en ell, o que molts ja no hi figurin perquè no tenen possibilitat d’accedir a cap prestació, o perquè han partit a treballar a un altre país. Les xifres d’atur que mostra el PP són triomfalistes, però no són reals. Amaguen tota aquesta realitat.

Gent que no està a les llistes d’atur i persones que sí que han trobat feina, però extremadament precàries. Avui, a Palma, tenim una majoria de treballadors precaris. Aquesta realitat ha de canviar. Volem impulsar de forma valenta una economia local i justa, on la petita i mitjana empresa, les cooperatives i l’economia social siguin protagonistes.

Per això, és imprescindible invertir les prioritats que fins ara ha tengut Palma Activa i posar el focus d’atenció en la inserció laboral, en generar segones oportunitats a la gent. Palma Activa ha de tenir una forta tasca social, potenciar la igualtat d’oportunitats entre homes i dones; llocs de treball per a persones majors de 45 anys, els aturats de llarga durada, els joves,... Així mateix, Palma Activa ha de ser un agent dinamitzador de l’emprenedoria de veritat. Treballar cooperativament amb el teixit empresarial local, ha de sortir dels despatxos per treballar de tu a tu amb les empreses, amb els autònoms, amb els comerciants...

Sobretot, amb les empreses de sectors econòmics de futur: economia verda (energies renovables, transport sostenible, rehabilitació d’edificis i habitatges...), l’economia de la cultura i les indústries creatives (arts escèniques, literatura, disseny...), l’economia de la cura (dependència...), innovació (noves tecnologies, R+D+I, aplicacions digitals...), etc.

A més, potenciarem decididament el comerç de proximitat. Aplicarem una moratòria a les grans superfícies, per reduir la competència ferotge que ha provocat el tancament de molts comerços de Palma; fomentarem el comerç a tots els barris i pobles; etc. Crearem un consell municipal del comerç, un espai de participació social per definir les polítiques municipals de comerç, protegirem i fomentarem el comerç emblemàtic. Impulsarem, amb les empreses i entitats de comerç, “targetes comercials” per fomentar el consum a comerços associats.

Per altra banda, hem d’impulsar un turisme cultural, patrimonial, esportiu, gastronòmic... Palma ha de tenir un pla municipal de turisme, on es decideixi democràticament i de forma participada amb la ciutadania el model turístic de Ciutat. No podem deixar el model turístic en mans d’un grapat de grans empreses turístiques, que sols cerquen el seu benefici privat. Les entitats veïnals i socials, el teixit social local, l’ajuntament, han de marcar el format i les dinàmiques de l’activitat turística.

La ciutat és de la gent, no dels interessos d’uns pocs empresaris turístics. Quan el sector públic només assumeix les despeses de l’activitat turística (aeroport, promoció turística, formació...) i, en canvi, no rep els ingressos que genera el turisme, té un problema important. Crearem una Taxa Turística, com tenen Barcelona o Venècia. Cort ha de promocionar rutes gastronòmiques, activitats per a famílies, trobades de micro-congressos, circuits patrimonials, visites teatralitzades pel casc antic, rutes esportives, cursos per als turistes (fotografia, escultura, pintura...), etc.

Com fareu fora la màfia?
La desafecció entre la ciutadania i la política es deu, en gran part, als nombrosos casos de corrupció que han aflorat els darrers anys, però que es practiquen des de fa dècades. Des de MÉS per Palma lluitam contra aquesta xacra històrica i adoptarem un seguit de mesures des de l’Ajuntament de Palma per tal d’evitar nous casos de corrupció i combatre aquelles pràctiques mafioses o corruptes que es puguin donar actualment. La corrupció no és una pràctica de persones concretes, és endèmica a una forma de fer política, dels col·lectius que consideren que la política és un instrument per desviar fons públics cap a mans privades. Per abolir la corrupció, no basta en canviar les persones, hem de canviar les formes de fer.

Creim fermament en la renovació política i institucional, en la lluita contra la corrupció i la transparència de la gestió pública. Però no només ho deim, feim propostes concretes al respecte. En el nostre decàleg ètic, hem aprovat limitar els càrrecs a dues legislatures en l’exercici de govern i tres en el cas de càrrecs de representació. Limitarem el sou màxim dels polítics, així com publicarem tots els ingressos dels càrrecs públics, tant els públics com els privats. Farem una auditoria ciutadana del deute municipal per definir el deute il·legítim i redefinir condicions més justes.

Gravarem les meses de contractació per a garantir el coneixement de com transcorren els processos de contractació i aplicarem mesures efectives contra els contractistes que s’hagin involucrat en casos de corrupció. Implementarem mesures contra el frau fiscal, per exemple, eliminant relacions amb qui desviï doblers a paradisos fiscals.

Depurarem responsabilitats i exigirem el retorn dels doblers malversats a persones condemnades. Farem públiques les agendes dels polítics, perquè tothom pugui veure la feina que feim i amb qui treballam. Implementarem pressupostos participatius, consells sectorials participats... En definitiva, construirem la democràcia participativa que la gent reclama.

Consideram que l’Ajuntament de Palma ha de ser del tot transparent i de la gent, per això veim l’ajuntament amb les parets de vidre, on tot és visible i no hi ha despatxos tancats on es negocien o decideixen coses d’esquenes a la gent. L’ajuntament ha de ser una institució de transformació social, on la justícia social, la igualtat, la llibertat, la sostenibilitat, siguin els seus fonaments.

El vostre portaveu, Antoni Verger, s’ha mantingut en el càrrec tot i estar imputat. Ell sempre va defensar que si un càrrec públic era imputat havia de dimitir immediatament. Què ha canviat?

Justament perquè creim en la renovació i en la corrupció 0, Antoni Verger no es va presentar a les Primàries per optar a liderar la candidatura municipal. El nostre portaveu està sent víctima d’una acusació i persecució per part del Partit Popular en relació a la seva gestió com a Director General de Mobilitat, una acusació falsa i sense fonament que ben aviat quedarà arxivada. Ara bé, la lentitud de la justícia l’ha obligat a retirar-se de la candidatura, però l’opció de mantenir-se com a portaveu del grup municipal del nostre grup a l’oposició l’honora, perquè vol seguir donant la cara i no consideram que generi cap incoherència amb els principis de Corrupció 0. El temps i la justícia esclariran en poc temps que no tots som iguals. Ben el contrari, precisament el Partit Popular usa la vella tècnica del ventilador per fer creure que tots som com ells, un partit corrupte que per amagar els seu finançament il·legal assenyala polítics honestos com el nostre company Antoni Verger.

És possible que l’Ajuntament de Palma “trenqui les relacions” com demanau amb els bancs que desnonen? Precisament, l’ajuntament té molts crèdits i comptes amb el Banco Santander, per posar un exemple. Com ho solucionareu?
Les institucions han de ser valentes. Les propostes han de ser arriscades. La gent ho està passat molt malament i necessiten respostes urgents, justes i contundents. És possible multar als bancs, ja hi ha ciutats que ho estan fent, i volem que Palma s’hi sumi. Proposam rompre relacions amb BMN, Bankia i Banco Popular i tots aquells bancs que siguin especialment agressius amb els desnonats.

També proposam multar els bancs que tenguin pisos desocupats durant més de dos anys. És un insult per a la societat que les entitat bancàries hagin estat rescatades amb milions de doblers públics i que ara es neguin a oferir cap mena de compensació, amb els habitatges de lloguer social, per exemple. L’Ajuntament de Palma ha de decidir quines polítiques necessita posar en pràctica per donar resposta als veïnats i veïnades que ho necessiten. Hem de recuperar la confiança en les institucions, i no hi ha cap manera millor que sent valents i contundents.

A més, MÉS per Palma té un model ben diferent a la banca especulativa: crear una banca pública i fomentar la banca ètica i ciutadana. A Balears ja hi ha diverses iniciatives de banca ètica que s’han de potenciar al màxim, per construir alternatives reals de serveis financers més democràtics.

Tomareu el Palau de Congressos?
Aquest és l’exemple més clar i evident que tenim ara mateix a Ciutat de l’herència rebuda del PP i el PSIB-PSOE, l’herència de la màfia política i l’especulació urbanística del PP. L’ex president empresonat Jaume Matas va iniciar el projecte, però l’ex batlessa Aina Calvo va deixar clara la seva debilitat davant els poders fàctics continuant endavant amb les obres, fins i tot quan el grup Barceló, l’empresa que havia de posar 80 milions d’€ privats, va abandonar el projecte. Nosaltres vàrem votar en contra de seguir endavant.

Ara que ja estan a punt de finalitzar les obres, feim balanç del desastre que suposa aquest megaprojecte. Aquest monstre del Palau ha engolit més de 130 milions d’euros públics. El PP ha construït el primer hotel públic de la història! Una fita sense precedents. De fet, l’actual equip de govern intenta vendre’l per menys de 40 milions d’euros i el millor postor s’endurà de regal la gestió del Palau. De projecte estrella, a projecte estrellat. Què podríem haver fet amb els 130 milions d’euros invertits fins ara en aquest monstre? Escoletes, més serveis socials, més polítiques d’ocupació o economia productiva, millor servei de recollida de fems... Milers de projectes perduts per construir un Palau que ningú no vol. Per això, durant tota la legislatura, hem exigit aturar la sagnia de recursos públics abocats al pou sense fons del Palau, apostant per l’alternativa més barata i millor per a l’interès general, és a dir, desmuntar el Palau, reciclar els materials i recuperar l’espai per a la ciutat.

Ara bé, una vegada que els ciutadans ja hem pagat tot el cost de la construcció i amb el procés d’adjudicació de l’explotació del Palau en marxa, tenim l’obligació d’optar per l’alternativa menys dolenta, la que impliqui haver d’afrontar menys costos per als ciutadans.

A la vista de com evolucioni l’explotació del Palau, i sempre amb la màxima transparència, explicarem a la ciutadania quina és la situació, quins són els pros i contres, i decidirem entre tots, amb un procés participatiu, si el mal menor és explotar el Palau de Congressos o el desmuntatge.

Proposau una mobilitat amable. Com ho fareu? Baixareu les tarifes de l’EMT?La mobilitat a Ciutat ha estat una de les assignatures que el Partit Popular suspèn estrepitosament. El PP, amb la seva política de pujar tarifes i reduir freqüències, ha provocat una davallada de 5 milions d’usuaris a l’EMT.

Un autèntic desastre del transport públic a Palma. Des de MÉS per Palma proposam bonificacions per als col·lectius que més ho necessiten, principalment, aturats majors de 45 anys i de llarga durada o joves i estudiants.

En termes globals, apostam per un canvi en la mobilitat a Palma, volem una ciutat més habitable, més amable, on el cotxe deixi de ser l’actor principal, on les bicicletes guanyin protagonisme i es pugui circular amb seguretat. Creim en una mobilitat amable, en fer de Palma una ciutat més transitable des del punt de vista del vianant.

Grans projectes de PP: grans superfícies, especialment Ses Fontanelles. Què proposau?Ses Fontanelles sols compta amb una llicència d’urbanització, però no té cap permís ni d’obres (construir l’edifici), ni d’activitat (per ser centre comercial). Per tant, és un projecte totalment coix. Significa que es carreguen la darrera zona humida de Palma, sense comptar amb tots els permisos que avalin la possibilitat de fer un centre comercial allà. Una autèntica estafa. Seguirem lluitant contra aquesta aberració amb tots els nostres mitjans. I des del govern de l’Ajuntament, tendríem més mitjans que ara per poder mantenir i salvaguardar Ses Fontanelles com a zona d’alt valor natural, un paratge verd per a veïnats i visitants.

Després de la impossibilitat de dur a terme el Trambadia, presentau la proposta del Trambus. Per què confiau que aquesta proposta sí prosperarà?
No renunciam a construir el tramvia de la badia de Palma en un futur. És una inversió imprescindible per solucionar un problema de mobilitat al corredor Palma-Aeroport - Platja de Palma. Les línies actuals de l’EMT a aquest corredor van desbordades massa vegades i això no s’arregla posant més busos. És necessari un mitjà de transport més eficaç, amb més capacitat de càrrega i més ràpid. L’Estat gasta milions d’euros en obres d’AVE a la península i és de justícia que també faci les inversions necessàries perquè les Illes Balears disposin d’un sistema de transport públic adequat i modern.

Mentre aconseguim que l’Estat reconegui les seves obligacions, hem d’afrontar el problema. I això és el Trambus. Un sistema de transport públic més ràpid i amb més capacitat de càrrega que els busos actuals de l’EMT, que circularia en una plataforma preferent, segregada o semisegregada de la resta de trànsit, com els tramvies "model francès". És a dir, tendríem prestacions de transport públic similars a un tramvia però a un cost 10 vegades inferior. I ho podríem fer des de l’EMT, dins el projecte d’imprescindible renovació de la seva flota. Molts dels vehicles de l’EMT són molt antics, tenen 14 anys, quan se desaconsella que una flota de busos de transport urbà tengui vehicles amb antiguitat superior a 10 anys.

Bones propostes, bona feina seràs un excel·lent cap d’un magnífic equip!