Bloc per Felanitx

El Bloc per Felanitx
Nicolau Barceló

El recorregut del Bloc per Felanitx comença a l’estiu del 2006, quan les agrupacions felanitxeres del PSM, d’ERC i d’EU-Verds es posaren d’acord per concórrer en una sola candidatura a les municipals del maig del 2007. I així va ser. A l’hora de la veritat, EU es va mostrar incòmoda amb la coalició, sense arribar a abandonar-la, tot i que Nicolau Barceló -cap de llista d’EU-Verds a les municipals del 2003, encapçalava la candidatura. El Bloc, des d’un principi, es va proposar superar la desmobilització de les esquerres i l’apatia política felanitxera en un sola eina política.

El camí segueix a les municipals del 2011. En aquest segon acord, el Bloc es presenta ja sense tenir en compte quotes de partits ni altres equilibris. Aquesta vegada sense EU des de bon començament, ja que va optar per presentar-se en solitari a les eleccions. En el 2011, els llocs de la candidatura ja varen venir determinats per les ganes de fer feina i per la disponibilitat de cadascú. L’afiliació o la major afinitat per un o altre partit ja no es tenien en compte i, de fet, la majoria de les persones no eren membres de cap dels partits que signaren la coalició: PSM, ERC i Iniciativa-Verds. Joan Xamena va ser el cap de llista i els resultats del Bloc per Felanitx varen ser prou bons, vists els mals resultats generalitzats de les forces progressistes. De fet, EU no va obtenir representació i el PSOE va quedar darrere el Bloc en nombre de vots.

En el 2012, el Bloc per Felanitx va fer una passa més i es va convertir en partit polític d’àmbit local. Els tres regidors, Joan Xamena, Pere Mestre i Carlota Socias es posen al davant. En el fet de constituir-se en partit, no hi ha l’ànim de competir amb PSM, ERC o Iniciativa-Verds, sinó un objectiu de consolidació i també per no haver d’estar pendents de les coalicions d’àmbit insular, de si es produïen o no. Amb la vocació de ser el referent local d’aquests partits,de tots, simultàniament, i de sumar forces en un municipi tan poc participatiu com és Felanitx.

Amb tot aquest procés en marxa, apareix MÉS. Quan a l’estiu del 2014 es produeix la participació d’ERC dins MÉS, l’assemblea del Bloc per Felanitx acorda integrar-se també a la coalició. I aquí som. A les eleccions del maig del 2015, Joan Xamena tornarà a encapçalar la candidatura del Bloc per Felanitx. Tothom reconeix la tasca institucional del grup municipal i se’l considera l’única oposició real i consistent al PP, l’opció sobre la qual articular una majoria alternativa. Amb la perspectiva d’una millora de resultats, en el moment d’escriure aquestes línies l’activitat és intensa per tancar programa i candidatura.

Les previsions, insistim, apunten a un augment de vots i de representació per part del Bloc a l’Ajuntament de Felanitx, així com la possibilitat de la pèrdua de la majoria absoluta per part del PP. A les municipals del 2011, a pesar de perdre vots, el PP va augmentar un regidor, el que va perdre el PSOE.

Fins a darrera hora no sabrem quantes paperetes hi haurà a les municipals de Felanitx: a dia d’avui, Bloc i PP ja han mostrat les seves cartes, donam per fet que PSOE i PI també faran candidatures i queden les incògnites d’EU en forma de Guanyem i d’un free-lance de Podemos. Potser d’això depengui el manteniment o la pèrdua de la majoria absoluta del PP.