Col·laboració entre el GOB i el Green Party d’Irlanda del Nord

Amadeu Corbera

El passat dia 10 de febrer, com a representant del GOB, em vaig reunir amb una delegació del Green Party (Partit Verd) d’Irlanda del Nord, encapçalada per la cap de comunicació del partit, Joanna Braniff, i el seu únic diputat al Parlament d’Stormont, Steve Agnew. La reunió havia estat demanada per part nostra per tractar el tema de la importació de fems cap a Mallorca, ja que, des que es va saber que la regió exportaria els seus residus per cremar a la incineradora de Son Reus, el diputat dels verds nord-irlandesos ha estat l’únic que ha demanat diverses vegades informació sobre l’operació al govern del Nord d’Irlanda.

Els representants de la formació ecologista varen mostrar molt d’interès en la qüestió de la incineradora. Per ells, com per nosaltres, aquesta exportació és l’evidència del fracàs de la gestió nefasta de les polítiques de residus, més centrada en fer-ne negoci per la via ràpida que en avançar de mica en mica cap a un model de residu 0. A Irlanda del Nord, com a Mallorca, els residus són un greu problema, i si bé alguns ajuntaments, com el de Belfast, han impulsat sistemes de recollida selectiva i porta a porta, la veritat és que la majoria del fems acaba en abocadors il·legals descontrolats -a Derry, la segona ciutat del Nord, s’hi troba un dels abocadors il·legals més grans d’Europa- o en mans de grups amb interessos poc clars.

En lloc d’abordar, per tant, el problema, el govern autònom del Nord d’Irlanda ha decidit optar per solució més rendible per algunes empreses: obrir una nova incineradora a la zona est de Belfast i, la resta, enviar-la a Mallorca, on TIRME l’espera per completar el seu negoci.

La reunió va ser d’entesa absoluta, i ambdues parts vàrem acordar col·laborar tan com fos possible. Els verds irlandesos varen expressar el seu suport amb la campanya No volem ser el femer d’Europa que hem impulsat des del GOB, i es comprometeren a difondre-la entre la gent del Nord, ja que cada any són milers els nord-irlandesos que vénen a passar uns dies de vacances a Mallorca (catòlics a Santa Ponça, protestants a Magaluf). Gent que ara no sap que, en venir a casa nostra, haurà de respirar la contaminació dels seus propis fems. També es mostraren disposats a formular qualsevol dubte que des del GOB tenguem sobre l’operació d’exportació al Parlament autònom, com per exemple, quin material exactament s’envia cap a Mallorca, ja que en tot aquest temps, no hi hagut manera de saber què ve, concretament, des d’Irlanda del Nord cap a la nostra illa.

El Green Party també es va mostrar disposat a fer d’intermediari amb la Queen’s University de Belfast per tal que estudiants puguin venir a Mallorca, com a part del seu pràcticum de grau, a fer medicions sobre la contaminació de la planta de Son Reus, amb la col·laboració del GOB. Així tendríem unes dades que fins al moment, tan TIRME com el Govern balear es neguen a proporcionar amb la fiabilitat necessària.

Gràcies a aquesta primera reunió, per tant, es va poder obrir un fil de col·laboració que esperem que tengui més recorregut.