Un èxit la Primera Fira del Mercat Social de Mallorca

Lila Thomàs i Andreu
de l’Ateneu Pere Mascaró

Els 21 i 22 de març passat han tingut lloc al pati de la Misericòrdia la Primera Fira del Mercat Social de Mallorca. Uns 35 expositors de comerç just, inserció social, economia solidària, agricultura ecològica i sostenibilitat ambiental, cooperatives, serveis alternatius de banca, assegurances, telecomunicacions i energia hi foren presents. Expositors provinents de Mallorca, Menorca i Catalunya.

A la vegada es realitzaren presentacions, tallers i activitats lúdiques dirigides als infants, com l’actuació del grup Cucorba el dissabte horabaixa i la festa següent organitzada per Ona Mediterrània.

Hi hagué exposicions com “Límits del creixement” d’Entrepobles, també he de destacar la presentació de diverses entitats presents com CineCiutat, Transitant llibres i línies de fuga, els serveis alternatius com Som Energia, Fiare Banca Ètica, Oikocrèdit, Arç-CAES assegurances, i Eticom-Som connexió. El diumenge es presentà el projecte Koluté de Càritas, Som Energia i l’Associació escola Waldorf.

Un èxit malgrat la presència intermitent de la pluja combinada amb un sol primaveral. Més de tres mil persones visitaren la fira, pogueren conèixer noves propostes d’economia solidària i alternativa, degustaren els productes de l’agricultura ecològica i s’informaren de les noves propostes alternatives en els serveis de banca ètica, les propostes en telecomunicacions i en energia.

Una iniciativa promoguda per Mercat Social de les Illes Balears associació sense afany de lucre, creada el 2014 de la qual en formen part: la Federació de Cooperatives -agrupa les de treball, agroalimentàries i de consum- la Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària REAS Balears, Càritas Menorca, S’Altra Senalla, Entrepobles de Menorca, Ateneu Pere Mascaró, Cooperativa de Consum San Crispín d’Alaior, les Associacions de Productors d’Agricultura Ecològica de Mallorca i Menorca, GOB Menorca, Som Energia i Sa Tenda Ecològica.

La Fundació Ateneu Pere Mascaró hi fou present els dos dies, amb un expositor de les seves activitats i les edicions conjuntes de llibres i estudis, i a la vegada com a organització en qualitat d’ostentar el Secretariat de l’Associació esmentada que presideix la Federació de Cooperatives.

Un dia i mig on es pogué comprovar que a les nostres illes existeixen iniciatives empresarials que incorporen valors socials, ecològics i ètics a la seva activitat econòmica. La presència del públic mostrà que una part de la ciutadania està disposada a participar de manera més activa en el suport a aquesta economia, desenvolupant pautes de consum més responsables. Aquest era un dels objectius de la Fira, afavorir la visibilitat pública de les empreses i iniciatives del mercat social fomentar el coneixement mutu entre els integrants i promoure actuacions d’inter-cooperació.

Vull donar l’enhorabona als organitzadors, als participants i al públic que respongué activament amb la seva presència. A totes les persones voluntàries de les paradetes de les entitats i organitzacions presents per la feina desinteressada que realitzaren.

I també vull destacar la bona feina i la eficàcia del coordinador de la Fira, en Jordi López que ha estat l’ànima d’aquesta iniciativa, sense ell no s’hagués pogut fer. En Jordi sempre atent i eficaç ha aconseguit la coordinació eficient i eficaç amb bon humor sempre.

Un èxit, aquesta primera Fira, que ha donat l’empenta necessària a l’associació i la il·lusió per continuar amb el treball iniciat, consolidant els esforços i renovant el compromís per donar a conèixer aquesta economia social i solidària que no només agrupa productes sinó també serveis amb valors ecològics i ètics.