Unitat de l’esquerra? MÉS per Mallorca

Antoni Verger
Portaveu de MÉS per Palma

A MÉS per Mallorca construïm i practicam la unitat de l’esquerra mallorquina des de fa 4 anys. Som un espai polític on HEM CONFLUÏT ecologistes, sobiranistes, feministes, socialdemòcrates, anticapitalistes, independentistes, republicans, animalistes i lliure pensadors varis, gent que prové de diferents partits (PSM, IniciativaVerds, Entesa, Independents d’Artà, Santa Margalida, Sencelles, Binissalem, Assemblea per Sant Joan, Bloc per Felanitx, EU, ER), o molta altra gent que no havia participat abans en partits. En definitiva, persones de procedència, professions i sensibilitats molt diverses, però TOTHOM molt conscient de la necessitat imperiosa d’impulsar un projecte polític plural, obert, integrador, que pogués agrupar a TOTA l’esquerra mallorquina.

Impulsar un projecte així no és fàcil. Se necessita molta convicció, amplitud de mires i, sobretot, molta generositat per part de tothom. A MÉS, amb la feina d’aquests darrers 4 anys, hem aconseguit superar reticències inicials, transcendir sigles, i generar un clima de confiança mútua que ens ha permès consolidar el projecte. MÉS s’ha estructurat de manera horitzontal, amb obertura total a la ciutadania, i triant les llistes electorals i càrrecs executius i de representació amb l’únic criteri de la vàlua personal, la capacitat de feina i la lleialtat al projecte, sense quotes de partit. També hem estat capaços de generar un relat polític comú, unes propostes i accions polítiques pensades per transformar la Mallorca de 2015, estructurades entorn dels principis bàsics de justícia social, ecologisme i sobiranisme, i que han pogut ser compartides i assumides per les diferents sensibilitats que hi ha dins MÉS. Una mostra de que hem consolidat el nostre projecte és que a les assemblees, on se decideixen les propostes polítiques i les prioritats, la gent argumenta i vota d’acord amb el seu propi criteri i consciència, sense tenir en compte a quin partit milita. Ara ja tots som, sobretot, gent de MÉS.

Hi ha gent i organitzacions de l’esquerra, però, que s’han volgut mantenir legítimament al marge d’aquest procés de confluència.

Per diverses raons, de vegades per voler mantenir les seves pròpies sigles, o per conservar "pures" determinades "essències" ideològiques, o per voler mantenir intactes determinades estructures de poder i dirigents, o ja sigui per una combinació d’aquests factors, alguns partits i organitzacions NO han volgut participar d’aquest procés d’unitat de l’esquerra mallorquina.

També hi ha organitzacions polítiques molt noves, amb "marques" molt potents a nivell mediàtic estatal, a les que senzillament no els interessa construir i compartir organització amb altra gent que fa anys que hi som en política defensant del territori, dels drets socials, de la cultura i de l’interès general.

Quan s’acosten les eleccions, però, sempre n’hi ha que llancen "proclames" a favor de la UNITAT de l’ESQUERRA. Curiosament, aquestes "crides" a la unitat es solen fer des dels àmbits i organitzacions... que s’han volgut mantenir amb les pròpies sigles i al marge del procés de construcció de la unitat!

Aquestes "proclames", normalment llançades a pocs mesos de les eleccions des d’organitzacions amb males perspectives electorals, aboquen inevitablement a un repartiment de quotes de poder, càrrecs, etc. entre cúpules de diferents partits. I això sol acabar molt malament. A Mallorca ja hem tengut experiències així i la gent de MÉS hem après dels errors. A posta fa 4 anys que construïm la unitat de forma horitzontal, compartida, deixant enrere sigles i quotes de "partits".

Però després de cada "proclama" o "crida" a la unitat sempre hi ha persones benintencionades que les secunden i "reclamen" als partits d’esquerres que "s’uneixin". Davant la impossibilitat que fructifiquin, aquesta mateixa gent benintencionada sol acabar lamentant la "fragmentació", la divisió, i criticant "als polítics" i dirigents d’esquerres que no són capaços d’entendre’s. S’instal·la així una sensació de frustració col·lectiva i comentaris de desqualificació general "dels polítics d’esquerres" ficant a tothom dins el mateix sac. Tothom és responsable, tan els que hem cregut i treballat des de fa anys per la unitat de l’esquerra mallorquina, com els que mai han estat interessats en construir un projecte d’unitat plural. I això és profundament injust. No "tots som iguals", tampoc en la convicció i lluita per la unitat de l’esquerra mallorquina.

Per sort, hi ha una majoria de gent que valora la feina en favor de la preservació del territori, dels drets socials i els serveis públics, de la llengua i cultura pròpies, del petit comerç, de l’economia creativa i social...i de la unitat de l’esquerra mallorquina que ha fet MÉS per Mallorca. I segur que tendrem un paper central en la configuració del primer govern veritablement d’esquerres que s’articularà a les Illes Balears a partir del maig.