L’Altra Mirada 40 | Juny 2015

latramirada40

El començament del gran canvi

Pere Sampol Mas Director de la Fundació Emili Darder 24 de maig són històrics, per distints motius: per la irrupció a les institucions de noves forces polítiques, Podem, El Pi i Ciutadans; pel gran ascens, inesperat, de MÉS -castigat per les enquestes-; per la davallada del PSOE; i, sobretot, (...)

Llegeix

Les eleccions autonòmiques 2015

Josep Valero de l’Ateneu Pere Mascaró Una primera valoració dels resultats. Malgrat no aportem els resultats al 100% de l’escrutini de l’any 2015, els resultats són suficientment definitius per extreure’n una valoració. El PP perd en torn a 73.000 vots a Balears. Baixa un 19,25% en percentatge (...)

Llegeix

Les eleccións als Consells - Mallorca

Josep Valero de l’Ateneu Pere Mascaró El Consell de Mallorca reprodueix pràcticament els mateixos resultats de la circumscripció de Mallorca a l’elecció al Parlament. Tal volta el més significatiu és que el percentatge entre el PSOE i MÈS es redueix en mig punt i pràcticament es produeix un (...)

Llegeix

Les eleccións als Consells - La primavera Menorquina

El nord també existeix Pau Obrador Després de quatre anys de tenebres, la primavera ha arribat a Menorca de la mà de tres dones i un home a qui admir especialment. Joana Gomila a Ciutadella, Conxa Joanola a Maó, Maite Salord al Consell i Nel Martí al Parlament. Ells són els grans triomfadors (...)

Llegeix

Les eleccións als Consells - Guanyem Eivissa i Podem Eivissa condicionaran la política insular

Maurici Cuesta i Labèrnia La candidatura comuna de Guanyem Eivissa i Podem Eivissa, presentada amb el nom de Podemos va obtenir un gran resultat, assolint 3 consellers (Viviana de Sans, Miguel Vericad i Lidia Jurado) gràcies als 7.953 vots aconseguits (un 18,67%). Així, aquesta llista irromp (...)

Llegeix

Les eleccións als Consells - Formentera

Maties Bennàssar Les eleccions al Consell de Formentera es realitzen formalment com unes eleccions municipals. Per l’augment de població han passat d’elegir 13 representants a 17. A les competències municipals, cal incrementar les competències delegades com a Consell Insular. Gent per (...)

Llegeix

Canvis al currículum

Albert Lobo Professor En els darrers temps ha tornat a ser notícia el món educatiu (com ja és habitual) amb una polèmica relacionada amb un concepte tècnic, però que, a la vegada, és clau per entendre què es vol aconseguir amb l’educació. Aquest concepte és el de currículum. Però, què és un (...)

Llegeix

Hi hagué un dia primer

Antoni Alorda La terra era caòtica i desolada, tot ho cobrien les tenebres. Aleshores, el Poble separà la llum de les tenebres. I digué a la llum “dia”, i a les tenebres, “nit”. Era un dia 24, i fou el dia primer. I el Poble veié que tot això era bo. Esborrau aquesta imatge. Que no en quedi rastre: (...)

Llegeix

Entrevista a Josep Antoni Cifre Rodríguez

President de la Caixa de Colonya Per Biel Pérez i Pep Valero Amb tota amabilitat ens rep al seu despatx i en un pollencí inconfusible anam entrant amb olivetes. El meu nom és Josep Antoni Cifre Rodríguez, 43 anys, misser de professió, casat amb tres filles. Com arribes a la Presidència de la (...)

Llegeix

Illesdefutur.org primera plataforma d’experiències de resiliència.

José María Aranda Membre d’Avanç filmacions educatives Coincideix amb l’estrena del documental ‘Illes de futur II. Expèriencies de resiliència a Mallorca’ El passat 28 de gener l’associació Avanç filmacions educatives presentà a l´espai de CineCiutat de Palma, el documental ILLES DE FUTUR II: (...)

Llegeix

Les eleccions municipals a Mallorca

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró Les eleccions municipals del passat dia 24 de maig han suposat un vertader daltabaix del mapa polític mallorquí. La primera conseqüència és la gran patacada del PP que, a pesar de mantenir encara la majoria de regidors, té una baixada molt (...)

Llegeix

Guanyem Eivissa irromp amb molta força en el mapa polític municipal eivissenc. El PP perd fins a tres ajuntaments

Maurici Cuesta Els resultats de les eleccions locals a l’illa d’Eivissa han aportat moltes novetats i, sobretot, molta il·lusió per a la seua ciutadania i els electors de Guanyem Eivissa. Les llistes presentades per aquesta nova formació eivissenca han aconseguit uns magnífics resultats, (...)

Llegeix

Legalitat i valors ètics

Pere Albertí i Carmel Bonnín economista i advocat La supressió de l’assignatura de l’Ètica a les escoles espanyoles, derivada de l’aplicació de la LOMCE, no és una qüestió menor i suposa una passa enrere en la imprescindible proposta per incorporar valors i principis en una societat (...)

Llegeix

Crònica de les Eleccions Britàniques

Pau Obrador He mirat aquesta terra Pels qui vivim a llocs com Newcastle les eleccions al Regne Unit van ser un cubell d’aigua freda. Tot el meu entorn desitjava una victòria laborista, si podia ser amb el suport de l’SNP i dels Verds. Milliband havia fet una bona campanya. Però no ha estat (...)

Llegeix

Armènia, la lluita pel reconeixement del genocidi

Miquel Àngel Llauger Escriptor i professor Aquest any 2015, en què hem commemorat el setantè aniversari de l’alliberament d’Auschwitz i de Mauthausen, també hem recordat, de manera molt més discreta, els cent anys del genocidi armeni. Les comparacions són molt perilloses, en terrenys com (...)

Llegeix

Sicília sense morts, Guillem Frontera

Maties Garcias Salvà Professor d’EOI Un president de Govern que nom Juan Antonio i que rep paquets amb rates mortes, un polític que del no-res s’ha encimbellat al capdamunt del poder illenc, un dirigent de dretes que fa net en el partit i promet regeneració després d’un antecessor corrupte i (...)

Llegeix

CRISI ECONOMICA, MERCAT DE TREBALL I BENESTAR SOCIAL. EL CAS DE LES ILLES BALEARS

Maties Bennàssar Aquest es el títol del treball realitzat per l’economista Ferran Navinés, les sociòlogues Antònia Puigrós i Maria del Mar Ribas , amb la col·laboració de l’economista Javier Franconetti. Està editat per l’Ateneu Pere Mascaró i aviat es penjarà també a la pàgina web de la Fundació. (...)

Llegeix