L’Altra Mirada 41 | juliol 2015

Grècia: democràcia i dignitat

David Abril Portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca Malgrat la tremenda ofensiva mediàtica, financera i política, Grècia ens ha donat aquests dies una gran lliçó de democràcia i dignitat amb el seu referèndum, i el triomf inqüestionable de l’OXI (no), que representa sobretot una palanca per (...)

Llegeix

L’esperança i la complexitat, presents en el debat de la investidura

Josep Valero de l’Ateneu Pere Mascaró Ja s’ha constituït el nou govern de les Illes Balears. Amb 34 vots a favor, 3 abstencions i 22 vots en contra. Una majoria sòlida per intentar fer avançar polítiques d’esquerres. Però darrera aquesta més que suficient majoria aritmètica, no hi ha situacions (...)

Llegeix

Les celebracions del Tricentenari

, ,

Mateu Morro 2015 és l’any del Tricentenari. Les propostes culturals i activitats commemoratives que s’han dut i es duran a terme al llarg de tot l’any són moltes i diverses. Totes sortides des de baix, des de la gent, des dels grups culturals d’àmbit local. I en general, la recepció dels actes, (...)

Llegeix

El nord també existeix

,

El Consell Insular de Menorca després del 24 de maig Oriol Baradad MÉS per Menorca Dia 24 de maig la ciutadania menorquina ha dit prou a la majoria absoluta, al bipartidisme i al partidisme burocràtic i obscur i ha expressat molt clarament la voluntat de tenir institucions governades des (...)

Llegeix

Un Consell d’Eivissa inaudit (i fins pocs dies abans)

,

Maurici Cuesta i Labèrnia El passat divendres, 3 de juliol, al vespre, i amb la presència de molts familiars, amics i autoritats ,com la nova presidenta balear, Francina Armengol, prenien possessió dels seus càrrecs els 13 consellers electes de la màxima institució eivissenca. Com ja sap el (...)

Llegeix

I el cavall de Troia del TTIP arribà a Palma

,

Maties Bennàsar El passat 20 de juny, es presentà al Parc de les Estacions de Palma, el gegant cavall de Troia que representa el TTIP ( les sigles amb anglès del Tractat de lliure comerç i inversions,) que es negocia entre la Unió Europea i els Estats Units de Nordamèrica. Aquest cavall (...)

Llegeix

Al Consell de Mallorca també arriba el canvi

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró Com ja vàrem veure al darrer número de l’Altra Mirada les eleccions al Consell de Mallorca també han suposat canvis profunds per aquesta institució. El partit majoritari, el PP rebé un càstig molt important, passant de 19 a 10 consellers i d’un (...)

Llegeix

Joan Carrero Saralegui President de la Fundació l’Olivar

, , ,

Biel Pérez i Pep Valero Joan Carrero neix a Arjona (Jaén) Ens conta: Casat, sense fills, 64 anys. Encara que no érem una família pobre, quan jo tenia onze anys vàrem venir a Mallorca animats pel germà major del meu pare, que era coronel metge de Marina i vivia aquí. Allà els olivars no (...)

Llegeix

El pla estratègic de l’Ateneu Pere Mascaro

Josep Valero Prem aquí per anar al pla estratègic Es poden fer canvis transformadors des d’unes institucions concebudes per mantenir l’ordre econòmic i polític existent? Aquesta pregunta la formulà David Abril en la xerrada de presentació del pla estratègic de l’Ateneu Pere Mascaró (posar el (...)

Llegeix

L’Associació Mercat Social Illes Balears se va consolidant.

Miquel Rosselló Secretari de l’Associació Mercat Social de les Illes Balears. El passat dia 18 de juny, l’Associació Mercat Social Illes Balears va celebrar la seva primera assemblea ordinària, motiu de satisfacció per aquell petit grup promotor que a la tardor del 2013 va començar a treballar (...)

Llegeix

L’Altra Mirada supera el número 40

Miquel Rosselló Consell de Redacció de l’Altra Mirada L’Altra Mirada que teniu a les vostres mans o aquest article que llegiu, corresponen al número 41 del mes de juliol. Amb aquest motiu el Consell de Redacció va celebrar el passat sis de juliol una reunió ampliada a amics i col·laboradors (...)

Llegeix

El canvi també arriba als municipis de Mallorca

,

Miquel Rosselló Membre de la Territorial de MÉS per Mallorca El passat dia 13 de juny el mapa de les batllies i els governs municipals mallorquins també patí un fort daltabaix. Se va passar del predomini, a la majoria de municipis, del color blau a una gran diversitat de colors. El PP és, (...)

Llegeix

Situació política en els municipis menorquins després del 24 de maig

,

Oriol Baradad MÉS per Menorca Ciutadella Per primera vegada en la història de la democràcia el PSM MÉS per Menorca ha guanyat les eleccions de 2015 sent la llista més votada i el PP ha tret els pitjors resultats electorals de la seva història. També ha estat la primera vegada en democràcia que (...)

Llegeix

Fins a tres municipis eivissencs han canviat de govern. O, com dir que el PP només en governa dos

,

Maurici Cuesta i Labèrnia El dia 13 de juny era la data límit. A tot l’Estat espanyol ,també aquí! s’havien de constituir els nous ajuntaments sorgits de les eleccions del 24 de maig. En el cas dels de l’illa d’Eivissa hi havia 3 municipis on podia haver canvi de govern, tenint ben present que (...)

Llegeix

La realitat territorial que mai analitza el centralisme espanyol

,

Josep Valero En les darreres eleccions municipals, insulars, forals i autonòmiques, sempre s’analitzen els resultats des de la òptica de les sumes globals i des de la visió uniformitzada d’una única realitat espanyola. És el que permet afirmar l’existència aclaparadora del bipartidisme a (...)

Llegeix

Ens ha deixat en Jaume Adrover Noguera

Lila Thomàs i Andreu Dilluns 6 de juliol a vespre va morir en Jaume Adrover Noguera, Puigpunyent 1929. Publicista i Director de Teatre. Durant els anys seixanta en ple franquisme, va organitzar debats i conferències, dels quals volem destacar les aules de poesia, teatre i novel·la des del (...)

Llegeix

El suïcidi d’Europa

,

Gabriel Martí Borràs Fa temps que el neoliberalisme ha imposat la seva pròpia moral global, per mi molt més temible que la seva doctrina purament econòmica. I Europa, que podria haver demostrat més amplitud de mires dins aquest joc de forces, ha resultat esser el còmplice més servil (...)

Llegeix

Nou converses amb Josep Massot i Muntaner

David Ginard i Féron Josep Massot i Muntaner (Palma 1941) és, sens dubte, un dels intel·lectuals més complets amb què han comptat les terres de parla catalana des de la recuperació democràtica posterior a la mort de Franco. Considerat amb raó com un compendi de sabers –la seva immensa obra de (...)

Llegeix

Carme Castells Walking on Words. Mallorca literària

Maties Garcias Salvà Professor d’EOI Amb el nom de Walking on Words. Mallorca literària, mestall d’anglès i català, s’aplega un ambiciós projecte de difusió literària que no tan sols se centra en el llibre que presenta set rutes literàries escampades per la geografia mallorquina, sinó que també (...)

Llegeix

Fora botiflers, fora galls! La guerra de successió a les Illes Balears

Pere Sampol Director de la Fundació Emili Darder Editat per Lleonard Muntaner i amb pròleg de Damià Pons, en aquest llibre Mateu Morro Marcé ha sabut sintetitzar el que va ser la Guerra de Successió a Balears. Oportunament, en l’any del tricentenari de l’acabament d’aquella guerra, l’ (...)

Llegeix

Poesia de revolta, segle XXI

Miquel Àngel Llauger Escriptor i professor La poesia és una arma carregada de futur, deia el famós poema de Gabriel Celaya, que també parla de poesia per al pobre, poesia necessària com el pa de cada dia. A casa nostra, la veu sacerdotal de l’Espriu, a “Inici de càntic en el temple”, ens (...)

Llegeix

Documents adjunts