L’Altra Mirada 42 | setembre 2015


CLIMENT GARAU I ARBONA en la memòria

,

Jaume Mateu i Martí President de l’OCB Climent Garau i Arbona va ser el segon president de l’Obra Cultural Balear, que dirigí des del 1970 al 1976. Uns anys de forta efervescència social, cultural i política en què l’entitat –de la seva mà- experimenta un fort creixement en nombre de socis, a més (...)

Llegeix

Editorial

Editorial Consell de redacció L’Altra Mirada, després de les vacances del mes d’agost, reprèn la seva aparició amb el present número, el 42. L’estiu que deixem enrera ha sigut testimoni de molts esdeveniments però un ha tingut una ressonància especial, el canvi polític a moltes de les institucions (...)

Llegeix

Com aconsegueixen sucar-nos bé.

Com aconsegueixen sucar-nos bé Josep Valero Madrid ens roba! és una expressió popular que reflecteix una certa percepció de la realitat. Ara que volem recordar el Tricentenari del Decret de Nova Planta, igual podem començar a conèixer l’origen popular d’aquesta expressió. Sense voler anar tan (...)

Llegeix

300 Anys del Decret de Nova Planta

, ,

300 Anys del Decret de Nova Planta:d’Estat a província . Joan Colom Ramis historiador El 28 de novembre es compliran 300 anys de la promulgació del Decret de Nova Planta de la Reial Audiència del Regne de Mallorca. Aquest document posava punt i final de facto a quasi cinc segles d’existència (...)

Llegeix

Catalunya en el centre del món

,

Catalunya en el centre del món Pere Sampol Director de la Fundació Emili Darder Malgrat els esforços del Govern espanyol i dels partits d’àmbit estatal, les eleccions catalanes del proper 27 de setembre són molt més que unes simples eleccions autonòmiques. Bé, per esser exactes es quedaran en (...)

Llegeix

Vacances en pau 2015

,

Arribada dels infants sahrauís el 3 de Juliol tornada cap als campaments de refugiats a Tindouf el 2 de setembre Catalina Rosselló Presidenta de l’AAPSIB. L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (AAPSIB) organitza i gestiona el Programa "Vacances en Pau" des de l’any (...)

Llegeix

Apostem per una gestió sostenible de residus urbans a Mallorca

,

Sandy Hemingway Amics de la Terra Mallorca La gestió dels residus urbans és sens dubte una de les àrees més importants que han de gestionar els ajuntaments i constitueix una quantitat elevada del pressupost municipal. Així reduir els residus hauria de ser una prioritat per a qualsevol municipi. (...)

Llegeix

LA DECLARACIÓ DE PAVIA

LA DECLARACIÓ DE PAVIA sobre una política econòmica alternativa europea Josep Maria Bricall catedràtic de la UB Carles Manera, catedràtic de la UIB Ferran Navinés, TU d’Economia Aplicada Els tres autors són signants de la Declaració de Pavía. El passat 27 i 28 de febrer va tenir lloc a la UIB (...)

Llegeix

Noves eleccions a Grècia

Maties Bennàssar El pols que va llançar el govern de Tsipras als països de l’eurozona, volent negociar una reestructuració del seu deute amb el suport del poble expressat amb referèndum, finalment l’ha perdut el govern grec. Ha aconseguit una major quantitat dels diners prevists per a pagar el (...)

Llegeix

Tot inclòs

David Abril Hervàs Portaveu de MÉS PER MALLORCA al Parlament de les Illes Balears. L’anomenat “tot-inclòs” (paquet turístic integrat) ens remet a la imatge del turista de masses qui, dotat d’una pulsera especial, pot gaudir a l’hotel on s’allotja de tota mena de serveis, des de menjar i beure a (...)

Llegeix

La força d’anar junts

Guillem Solivellas i Reynés Pilot de línies aèries Anar junts, amb molta freqüència, s’ha vist i/o analitzat per alguns com una pèrdua de qualitat, d’arrels, de llibertat.., però la realitat es la por a la pèrdua de vots i, sovint la por a perdre quotes de poder personal. Per a altres, les esquerres (...)

Llegeix

15.GABRIEL HUGUET BALLESTER, un poeta de les rajoles.

, , ,

Biel Pérez i Pep Valero Avui ens acostam a una persona que per a nosaltres desperta un interès especial. En ell conflueixen una sèrie de circumstàncies que no es donen amb freqüència en la mateixa persona: Ha liderat diverses experiències socials i polítiques (Bloc d’Estudiants Independentistes, (...)

Llegeix

Prioritats de la UGT per a una nova etapa

Comissió Executiva de la UGT Illes Balears. La nova Comissió Executiva de la UGT de les Illes Balears, va ser elegida en Congrés Extraordinari el passat 11 de juny, té el repte fonamental de reprendre el diàleg social i la concertació amb els distints equips de govern formats després de les (...)

Llegeix

L’Ajuntament de Palma canvia despatxos per barriades

, , ,

Llorenç Carrió i Crespí Si a les 19:55 h del dia 24de maig algú ens hagués dit que les coses podrien canviar tant, no ens ho haguéssim cregut. Si ens haguessin dit que 65.637 ciutadans, 23.831 de Palma, confiarien en MÉS per ser el motor de transformació del nostre poble, tampoc estic segur que ens (...)

Llegeix

MARIA RAMON SALAS,batlessa d’Esporles

Lluís Enric Lear Apezteguia Ripoll Na Maria Ramon es va convertir, el passat 13 de juny, en la primera batlessa d’Esporles, i ho va fer després d’obtenir 7 regidors i el 57,02% dels vots a les eleccions de maig. I tot això amb 27 anys. Rompent motlles, estereotips i rols invisibilitzadors. (...)

Llegeix

2015 Any d’eleccions

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró. Les darreres eleccions municipals i autonòmiques han suposat un daltabaix al mapa electoral vigent fins ara. Però encara hem de viure les catalanes del 27 de setembre que seran molt importants, malgrat alguns pensin que el seu resultat no (...)

Llegeix

Els nomenaments de càrrecs polítics i les seves contradiccions.

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró Aquestes darreres setmanes hem viscut els nomenaments que els nous equips de govern han fet per cobrir l’organigrama de les seves respectives institucions. Com no podia ésser d’una altra manera hi ha hagut opinions per tots els gustos. Opinions (...)

Llegeix

ESCOLA D’ESTIU ROSA SENSAT: 50 ANYS

Una escola nova per uns pobles lliures Maties Garcias Professor d’ EOI L’Associació de Mestres Rosa Sensat enguany ha fet anys: 50. El principal referent de la renovació pedagògica, un dels més sòlids baluards de la defensa de l’escola pública i en català, una de les eines fonamentals d’acció i (...)

Llegeix

Climent Garau i Arbona IN MEMORIAM

,

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró Ha mort Climent Garau, un bon home, un científic, un patriota, un creient convençut i un demòcrata. Molt s’ha escrit aquests dies sobre la seva vida i el seu exemple per tot nosaltres. A mi m’agradaria resaltar la seva figura de demòcrata (...)

Llegeix

Documents adjunts