L’Ajuntament de Palma canvia despatxos per barriades

Llorenç Carrió i Crespí

Si a les 19:55 h del dia 24de maig algú ens hagués dit que les coses podrien canviar tant, no ens ho haguéssim cregut. Si ens haguessin dit que 65.637 ciutadans, 23.831 de Palma, confiarien en MÉS per ser el motor de transformació del nostre poble, tampoc estic segur que ens ho haguéssim pensat mai.

L’evidència és que els temps canvien i a Palma ja s’ha conformat el govern del canvi, el Consistori que en comptes d’ocupar despatxos, fa feina a peu de carrer. El grup de MÉS per Palma té un paper central a l’Ajuntament i al capdavant hi trobam unes dones i homes obstinats, jo també m’hi incloc, a fer política en majúscules. Aquestes dones i homes som Antoni Noguera, Neus Truyol, Miquel Perelló, Mercè Borràs i jo mateix, Llorenç Carrió.

No només han canviat les persones, també han canviat les formes, i això en política també compta. Aquests primers cent dies a l’Ajuntament de Palma han estat plens d’emocions que a poc a poc comencen a transformar aquesta Ciutat en un lloc més habitable per als residents, visitants i turistes.

Quan en Toni Noguera, des de la regidoria de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, va inaugurar l’Oficina Antidesnonaments de Palma estàvem fent una passa molt gran. A partir d’ara l’Ajuntament s’ocupa de frenar cadascun dels avisos de desnonament, negocia amb les entitats bancàries i dóna una sortida digna d’habitatge a les persones que ho reclamen. D’altra banda, en Toni a més ha fet un avís a navegants, sobretot als especuladors, i comença a canviar el model de ciutat, un model on no hi ha barra lliure per fer el que es vulgui.

Un altre cop d’efecte per Palma ha estat impulsat des de la regidoria d’Ecologia, Agricultura i Benestar animal. Neus Truyol en el primer ple ja va aconseguir aprovar la declaració de ciutat antitaurina i ha instat a les altres institucions de les Illes a seguir en la mateixa línia i fer possible així que el maltractament animal sigui algun dia una rèmora del passat.

D’altra banda, tenim amb nosaltres dos regidors de luxe: pura valentia i també experiència. En Miquel Perelló, regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, ha portat el seny a l’Ajuntament. Tot allò que fins fa uns mesos l’anterior Consistori havia maltractat i deixat de banda, ara en Miquel Perelló ho ha fet visible amb una força i energia que no havia tengut fins ara: hem recuperat els Premis Ciutat de Palma en català, i hem donat un impuls a la recuperació de la memòria històrica.

En canvi, na Mercè Borràs, ha tornat posar les persones per davant de tot. Recordem com els Serveis Socials prioritzen els necessitats, com per exemple, en el reallotjament dels residents de l’edifici de vuit plantes del barri de Pere Garau que té problemes d’infrastructura.

Per la meva banda, com a regidor dels districtes de Centre i de Platja de Palma i Pla de Sant Jordi, he après com són d’importants els petits canvis. Anar a escoltar els veïns, comerciants, firaires, pagesos, mestres i també els hotelers m’ha fet veure la necessitat d’una nova forma de fer política: hem de recuperar l’esperit republicà i hem de construir entre tots una ciutat nova.