L’Altra Mirada 43 | octubre 2015

Editorial

ESPANYA TÉ OSTEOPOROSI Josep Valero Coordinador d’activitats de l’Ateneu Pere Mascaró Després de les eleccions catalanes del 27-setembre, la gran coalició dels favorables al NO, ha tingut una forma molt peculiar d’analitzar els resultats. Impulsen un debat aferrissat sobre si són tots cans (...)

Llegeix

A qui volen enganar

Pere Sampol Director de la Fundació Emili Darder La victòria electoral de les candidatures partidàries de la independència de Catalunya és incontestable: majoria absoluta àmplia amb escons i amb una diferència d’un 8,6% del Sí sobre el No. El Sí ha obtingut el 47,7% i el No el 39,1%. Tot el món ho (...)

Llegeix

La crisi humanitària i la Unió Europea

,

Fina Santiago Consellera d’Afers Socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears Aquests darrers mesos s’ha produït un canvi notable: s’han pogut visibilitzar els refugiats dels països en guerra o amb greus conflictes. Habitualment, aquestes persones són obligades a una invisibilitat, quan (...)

Llegeix

20 de desembre: TORRONS VS ELECCIONS

,

David Abril Portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament de les Illes Balears La convocatòria d’eleccions generals per al proper 20 de desembre és allò que un pot esperar d’un president que quan més havia de donar la cara, compareixia davant l’opinó pública via plasma i sense permetre preguntes (...)

Llegeix

El compromís de tots: Fer del Pacte una eina de profit.

Vicenç Rodrigo President de FAPA MALLORCA - membre d’Illes per un Pacte Diuen els escriptors que la clau per a encertar amb les paraules és que la inspiració et trobi assegut a l’escriptori. Torturant la dita i si la traslladam a l’àmbit educatiu, diríem que per encertar amb el Pacte calia que les (...)

Llegeix

Mallorca, terra d’acollida

Miquel Àngel Llauger El passat divendres 4 de setembre, unes 200 persones es varen congregar a Can Alcover, a Palma, responent a una crida a coordinar els esforços i les energies de tota la gent que pensava que Mallorca havia de donar una resposta solidària a l’actual crisi dels refugiats. La (...)

Llegeix

Als municipis de Mallorca acollim refugiats

Biel Frontera Borrueco Regidor de MÉS per Inca Els municipis de Mallorca han demostrat la seva sensibilitat i compromís vers el drama humanitari de les persones refugiades que fugen de la guerra i de la fam, i que després d’una dura travessia arriben a Europa amb el desig de trobar acollida. (...)

Llegeix

Hosteleria avui

Ginés Díez González Secretari General Federació de Serveis CCOO - Illes Balears segueix augmentant turistes, pernoctacions, ocupacions, ingressos per turisme i ocupació de baixa qualitat i poc estable per als seus hotels en el que duim de l’any 2015. La rendibilitat del sector hoteler també ha (...)

Llegeix

Els resultats de les eleccions gregues

Josep Valero Els resultats de les eleccions gregues de setembre de 2015, pràcticament són calcades de les de gener de 2015. Syriza segueix essent la força més votada, perd un 0’88% de vots, 4 diputats i es queda amb 145 escons, a sis de la majoria absoluta. Ja ha anunciat la renovació de l’acord (...)

Llegeix

El nostre problema no es diu dèficit, es diu finançament..

Antoni Reus Diputat de MÉS per Mallorca al Parlament de les Illes Balears La comunitat de les Illes Balears té un problema greu. I aquest no és l’objectiu de dèficit que marca l’Estat, sinó el finançament, o més concretament, l’infrafinançament que patim. Això no lleva que els objectius de dèficit (...)

Llegeix

Sequera a Eivissa. Situació extrema i estructural.

Maurici Cuesta i Labèrnia Aquest estiu recentment superat s’han encès moltes alarmes a l’illa d’Eivissa. La sensació de desbordament de molts indicadors i situacions s’escampa entre la població insular, els mitjans de comunicació i alguns visitants. La massificació estacional, la manca de certs (...)

Llegeix

L’entrevista: Xesca Martí Llodrà

, ,

La cara del renovat projecte col·lectiu Deixalles Biel Pérez, Pep Valero Arribam el divendres horabaixa a la Fundació Deixalles, carrer Cedre, 9, d’Es Vivero, i trobam el centre en plena activitat. Clients a la nau de vendes i treballadors i treballadores en el tractament de roba i recuperació (...)

Llegeix

El paper de les esquerres sobiranistes a l’estat espanyol.

,

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró En el passat número de l’Altra Mirada acabava el meu article sobre les futures eleccions generals a l’Estat espanyol, expressant l’esperança que les forces polítiques que representen el sobiranisme d’esquerres i ecologista als distints pobles i (...)

Llegeix

Un nou impost per reinvertir en un turisme millor.

Biel Barceló Vicepresident del Govern i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme L’economia de les Illes Balears té problemes endèmics que han de ser afrontats. Entre d’altres, l’excessiva dependència global del turisme de masses i els efectes negatius derivats de la congestió i la saturació (tant (...)

Llegeix

Primàries per a les Eleccions Generals 2015. Una passa MÉS

Pau de Vílchez Moragues Co-responsable d’Organització de MÉS per Mallorca «Volem participar, volem canviar les coses perquè estam cansades d’esperar que algú les canvii per nosaltres». Aquest és segurament el leit motiv de moltes de les persones que s’han apropat a la política aquests darrers anys, (...)

Llegeix

Què volem saber? Què voleu saber?

,

Miquel Gallardo Director general de Participació i Transparència Una de les petites revolucions del nostre temps ha de ser la implantació real i efectiva del dret d’accés dels ciutadans a la informació pública que tenen els governs i la resta dels poders públics. Aquest dret, però, no només (...)

Llegeix

La regidoria d’igualtat

Mercè Bujosa Regidora de Esquerra Oberta de Bunyola. Des del passat mes de juny tenc l’encàrrec de ser la regidora d’igualtat de l’Ajuntament de Bunyola. Mai abans hi havia hagut cap àrea ni regidora que vetllés pels temes relacionats amb igualtat. L’objectiu de la regidoria és la de proposar i (...)

Llegeix

Ses Fontanelles, no perdem l’esperança

Llorenç Carrió Crespí Regidor de MÉS a l’Ajuntament de Palma. Conservar la darrera zona humida del Pla de Sant Jordi per qualsevol partit normal del món hauria de ser una prioritat, on posar tot l’esforç i voluntat política, però no sempre és així. El PP i Ciudadanos posen l’interès particular, de (...)

Llegeix

Jaume Servera, Batle de Sóller

Lluís E Apesteguia Arrib a Sóller amb l’autobús, i plovinya. En Jaume em ve a cercar a l’aturada i mentre anam cap a plaça, ja em demana un parell de coses del Consell “abans que me fugin des cap”; és el que passa quan hi tens massa idees. Saluda quasi tothom que ens creuam, la majoria pel nom, i en (...)

Llegeix

La immigració cap a Europa vista per un senegalès

Mahécor Mbengue Professor de Història i Literatura Contràriament a la creença popular, la immigració il·legal no és un fenomen nou. Aquesta contribució pretén pintar un retrat de l’emigració il·legal des del Senegal. Davant la persistència i l’amplificació del fenomen, analitza els principals (...)

Llegeix

Fra Juníper Serra, una mirada més enllà de la sospita permanent

,

Pere Fullana Puigserver Professor de la UIB De Miquel Josep Serra Ferrer, conegut en el món religiós com a fra i/o sant Juníper Serra (Petra 1713 – Monterrey, Califòrnia 1784) en tenim notícia sobretot del darrer tram de la seva vida, el període que transcorr a Califòrnia, entre 1767 i 1784. És (...)

Llegeix

El Txernòbil de Svetlana Aleksiévitx

Miquel Àngel LLauger L’any 2011, Svetlana Aleksiévitx va tornar a Minsk, capital de Bielorússia, que probablement és l’estat menys democràtic d’Europa, després de deu anys d’exili a diverses ciutats del continent. La dictadura d’Aleksandr Lukaixenko no havia deixat de ser-ho, però aquesta escriptora i (...)

Llegeix

Josep Fontana. La formació d’una identitat. Una història de Catalunya

Maties Garcias Professor A mesura que l’olla catalana bull —i en escriure aquestes línies, dia 28 de setembre, no s’han acabat ni l’aigua ni el foc— van sortint llibres de diferent factura, intenció i interès que acompanyen el llarg procés, per dir-ho manllevant el títol d’un dels assajos més (...)

Llegeix

Documents adjunts