Als municipis de Mallorca acollim refugiats

Biel Frontera Borrueco
Regidor de MÉS per Inca

Els municipis de Mallorca han demostrat la seva sensibilitat i compromís vers el drama humanitari de les persones refugiades que fugen de la guerra i de la fam, i que després d’una dura travessia arriben a Europa amb el desig de trobar acollida.

Inca, Calvià, Palma, Andratx, Son Servera, Sa Pobla, Sóller, Llucmajor, Alaró, Campanet, Sencelles, Manacor, Deià, Consell, Felanitx, Lloseta, Sant Llorenç, Bunyola, Selva, Pollença, Ses Salines, Vilafranca, Capdepera, Santa Margalida, Llubí, Algaida, Sineu, Alcúdia, Esporles, Mancor, Marratxí, Santa Maria, Artà, Petra, Campos, Muro, Porreres, Sencelles… aquests són els municipis que han aprovat, o estan a punt d’aprovar, mocions i/o accions per donar acollida a les persones refugiades.

La moció promoguda per MÉS i altres forces afins a nivell municipal, és principalment un declaració de solidaritat amb les persones refugiades i de compromís amb la seva acollida, en funció de les seves capacitats. I és a la vegada una moció crítica amb els estats membres de la Unió Europea, incapaços de posar-se d’acord per afrontar aquesta crisi, i que recanegen amb les quotes de reubicació dels refugiats. Una Unió Europea que ha destinat una quantitat immensa de recursos a tancar les seves fronteres, amb la insolidària concepció d’una Europa-Fortalesa, enlloc de destinar recursos en el desenvolupament sostenible de les dues ribes del Mediterrani.

La moció és especialment crítica amb els governs dels estats espanyols i hongarès. El govern espanyol no va acceptar la proposta de mínims que va fer la Comissió Europea el passat mes de juliol per acollir una quota de refugiats, a més d’aplicar una política duríssima contra la immigració a les fronteres de Ceuta i Melilla. Mentrestant, el govern ultradretà, anti-migrants i xenòfob d’Hongria va decidir aquest estiu gastar-se 32 milions d’euros en la construcció d’una tanca amb concertines per blindar la seva frontera amb Sèrbia i fer més complicat el pas de les persones refugiades en seu camí cap als països del nord d’Europa.

Tant aquí, a Mallorca, com a la resta d’Europa, la societat ha pres consciència de la situació. Les mocions presentades als ajuntaments han vingut acompanyades d’oferiments de moltes persones per ser voluntàries en la feina d’acollida de les persones que arribin a Mallorca. Amb aquesta resposta solidària, la nostra és, sens dubte, una illa cada vegada més digna.