L’Altra Mirada 44 | novembre 2015


Jordi Miralles, in Memoriam

Jordi Miralles, in Memoriam Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró Ens ha deixat en Jordi Miralles, després de tres llargs mesos hospitalitzat per una greu malaltia. Jordi era un català de professió carter i amb una llarga trajectòria d’activisme polític i social a les seves esquenes. (...)

Llegeix

Editorial

Govern d’esquerres, societat civil i conflictes Josep Valero González El conflicte és una realitat consubstancial a la gestió política. Un govern d’esquerres ha de ser conscient d’aquest fet. Em primer lloc per causes objectives. Els recursos materials sempre seran insuficients per atendre a les (...)

Llegeix

Repensem Mallorca: una campanya de participació per un nou Consell de Mallorca 

Repensem Mallorca: una campanya de participació per un nou Consell de Mallorca Miquel Ensenyat President del Consell de Mallorca La campanya de Repensem Mallorca l’encetàrem fa unes setmanes. Es tracta d’una campanya dissenyada pel departament de participació ciutadana per redefinir quin (...)

Llegeix

Els nostres aeroports en mans del capital

Els nostres aeroports en mans del capital Antoni Reus diputat de MÉS al Parlament de les Illes Balears. El 23 de gener d’enguany, el Consell de Ministres va aprovar l’Oferta Pública de Venta d’accions d’AENA. Aquest acord, va suposar el començament de la segona fase de la privatització del 49% (...)

Llegeix

Què vindrà després de la consulta de l’Assemblea de Docents?

,

Què vindrà després de la consulta de l’Assemblea de Docents? Iñaki Aicart, portaveu de l’Assemblea de Docents de les Illes Balears La negociació dels comitès de vaga amb la Conselleria d’Educació, com a mínim, ha deixat un mal sabor de boca, especialment després de la signatura a corre-cuita de (...)

Llegeix

La setmana europea contra el TTIP

La setmana europea contra el TTIP Pep Valero, representant de l’Ateneu Pere Mascaró a la Plataforma anti-TTIP El TTIP és un tractat que s’està negociant entre la UE i els Estats Units. Ara s’està tancant el tractat TPP entre els principals països comercials del Pacífic, exclosa la Xina. La UE i (...)

Llegeix

L’acord marc de la recuperació progressiva de les retallades socials i laborals sofertes pels docents

Antoni Baos Relucio És un "acord" perquè ambdues parts hem pactat el que volíem prioritzar. Hem prioritzat que l’acord contengui la recuperació de tot el retallat. Tot. I per això havíem de renunciar a la immediatesa, per acabar acceptant que tot estigués recuperat abans de 3 exercicis (...)

Llegeix

Setmana per a la Inclusió Social

,

La Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN - Illes Balears és una associació que neix el 18 de maig de 2005 com a organització democràtica, autònoma, participativa i sense ànim de lucre. Actualment està integrada per 27 entitats que representen més de 80 mil persones ateses anualment, amb més de 1.500 (...)

Llegeix

Balanç dels cent primers dies a les institucions eivissenques

Balanç dels cent primers dies a les institucions eivissenques des del 24-m. Maurici Cuesta i Labèrnia Començarem recordant que en les eleccions locals, al Consell d’Eivissa i al Parlament de les Illes Balears, a l’illa d’Eivissa es produí un gran canvi polític, de manera que les responsabilitats (...)

Llegeix

El canvi a Menorca

El canvi a Menorca Miquel Nicolau Preto Fernández Director Insular de Transports i Inspecció Tècnica de Vehicles Els cent primers dies de tot nou govern s’han d’analitzar amb l’aspecte qualitatiu i no tant quantitatiu. Fer-se, poden fer-se moltes coses, emperò serà el rumb el que ens indicarà si (...)

Llegeix

Finançament just o millorable ?volem justícia o maquillatge ? vet aquí la qüestió!

,

Finançament just o millorable ?volem justícia o maquillatge ? vet aquí la qüestió! Joanaina Campomar, diputada de MÉS al Parlament de les Illes Balears Actualment ens trobam davant un consens polític parlamentari (PP,PSOE,PODEMOS,MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i PI) molt general respecte a (...)

Llegeix

Un nou model energètic per a Balears

Un nou model energètic per a Balears Joan Groizard L’energia és un d’aquells temes que, tot i que ens afecten dia a dia, són mals d’entendre i apartam de les converses del dia a dia. Totes i tots utilitzam aparells que van amb electricitat o gas, ens enfrontam a les factures, i patim quan hi ha (...)

Llegeix

ANTONI VERGER

ANTONI VERGER Biel Pérez, Josep Valero Tenc 41 anys, som llicenciat en Dret, Màster en transports, 4 anys de llicenciatura de Filosfia, de professió funcionari, Tècnic superior de l’Administració de la Comunitat Autònoma. Visc a Palma, tenc parella de fet i una filla d’un any. Toni, com vas de (...)

Llegeix

Recuperar els cinemes com espais culturals

,

Recuperar els cinemes com espais culturals Pedro Barbadillo President de Xarxa Cinema / CineCiutat Mai haguéssim imaginat, quan vam començar -a la primavera de 2012- aquella campanya de recollida de signatures per salvar els cinemes Renoir de S’Escorxador de Palma, que aquella iniciativa de (...)

Llegeix

Comerç just i producte ecològic local: un camí en comú

Comerç just i producte ecològic local: un camí en comú Jordi López, Tècnic del projecte “Feim visible el consum responsable” de la Fundació Deixalles El comerç just és un moviment internacional de cooperació amb dècades d’història l’objectiu del qual és combatre la pobresa i equilibrar el repartiment de (...)

Llegeix

FIARE, una nova fase

FIARE, una nova fase Maties Bennasar. Ha estat per Palma Juan Garibi Soga. Aquest home de 42 anys, misser i economista per la carrera mixta que s’estudia a la universitat de Deusto, és el Director de Banca Ética España SCPA (Sociedad Cooperativa Por Acciones), que ja forma part de Banca Popolare (...)

Llegeix

No hem de tenir por al sistema, elèctric.

No hem de tenir por al sistema, elèctric. Guillem Solivelles Pilot Línies Aèries Tenim por al sistema, és lògic, és normal, ens té el peu damunt de fa anys. El sistema ens té acovardits. El sistema està composat d’una gran dosi de capitalisme salvatge. Abans se’ns oprimia des de l’Estat , aquest (...)

Llegeix

Sa Feixina... comença el compte enrere

Sa Feixina... comença el compte enrere Llorenç Carrió Regidor de MÉS a l’Ajuntament de Palma. Un dels acords de l’Equip de govern municipal és retirar el monòlit de sa Feixina. Això no és la dèria d’un regidor ni d’un partit. Des del primer moment, els tres partits estam més que compromesos en fer (...)

Llegeix

MIQUEL OLIVER, batle de Manacor

MIQUEL OLIVER, batle de Manacor Lluís E Apesteguia Ripoll Conseller de MÉS al Consell de Mallorca La xerrada amb en Miquel es veu precipitada per la moció de censura que el PP, el PI i AIPC han anunciat i que previsiblement es farà efectiva el proper dimecres dia 4. Tanmateix, ell segueix fent (...)

Llegeix

El Trencaclosques espanyol, una lectura des de la perifèria

El Trencaclosques espanyol, una lectura des de la perifèria Antoni Ramis Caldentey. Aquest és el títol del llibre de Josep Valero González editat recentment per l’Ateneu Pere Mascaró, amb pròleg del seu president, Miquel Rosselló.Té com a subtítol de “Reflexions després dels resultats de les (...)

Llegeix

La immigració cap a Europa vista per un senegalès

,

La immigració cap a Europa vista per un senegalès segona part. Mahécor Mbengue, professor de Història i Literatura L’elecció i la decisió de partir dels candidats a l’emigració clandestina també estan influenciats per la imatge que propaguen els emigrants de vacances al país. Els emigrants que (...)

Llegeix

LES ESPIGOLERES

,

LES ESPIGOLERES Vicenç Jasso Garau La feina del segar ens porta a la memòria els segadors i les espigoleres. Atesa la imprecisió de les falçs i de les godalles, un feix d’espigues restava per terra; les espigoleres assumien la laboriosa, incòmoda i difícil tasca d‘aplegar-les. Era una feina (...)

Llegeix

Anarquistas y marxistas en la Primera Internacional.

Anarquistas y marxistas en la Primera Internacional. Un debate entre Francisco Tomàs y Pablo Iglesias Maties Garcias Professor Francesc Tomàs Oliver (Llucmajor, 1850–Madrid, 1903), picapedrer en el sentit mallorquí del terme, va ser un líder obrerista que va desenvolupar la major part de la (...)

Llegeix

FIET2015

FIET2015 Catalina Bover Nicolau Professora Els carrers en van plens, semblen una cruïlla d’ullets d’il·lusió, de mirades inquietes, de cametes bellugadisses que tenen pressa per a trobar la fantasia de cara… És la setmana de la FIET. Enguany del 8 a l’11d’octubre han estat els dies que els (...)

Llegeix

El cor de la democràcia

El cor de la democràcia M. A. Llauger Cap a finals del s. VI aC, Soló, que havia estat elegit arcont d’Atenes, va introduir canvis legislatius importants a la ciutat. Les noves lleis declaraven il·legals els deutes que esclavitzaven una gran part de la població, i prohibien els préstecs avalats (...)

Llegeix

700 anys de Ramon Llull però sense lul·listes

700 anys de Ramon Llull però sense lul·listes Miquel Ensenyat Aquests set segles transcorreguts des de la mort de Ramon Llull, a les costes d’Africà , aquesta dada no és segura però és la més probable, sembla que són insuficients per donar-li la importància que mereix aquest home de lletres, aquest (...)

Llegeix

Documents adjunts