Jordi Miralles, in Memoriam


Jordi Miralles, in Memoriam

Miquel Rosselló

President de l’Ateneu Pere Mascaró

Ens ha deixat en Jordi Miralles, després de tres llargs mesos hospitalitzat per una greu malaltia. Jordi era un català de professió carter i amb una llarga trajectòria d’activisme polític i social a les seves esquenes.

He compartit amb ell molts d’anys de lluites, debats i alguna que altre confrontació política. Varem coincidir primer al Partit Comunista, quan era membre de la direcció estatal i ell era el màxim responsable de les joventuts comunistes a Catalunya. Després a la direcció federal de Izquierda Unida, ell com a part de la direcció de Catalunya i jo de les Illes. Quan jo vaig abandonar Esquerra Unida seguirem camins partidistes diferents, però ens continuarem veient sovint per que venia regularment a Mallorca i més concretament al meu municipi, Marratxí. Jordi era company sentimental de la regidora d’aquest municipi i amiga meva, na Magdalena Moreno.

En Jordi, nascut a Barcelona, des de molt jove va treballar de carter per pagar els seus estudis a la Universitat, a on es llicencià amb història contemporània.

En acabar els estudis va seguir treballant de carter i militant activament als Col·lectius de Joves Comunistes de Catalunya, organització de la que arribà a ésser Secretari General.

Participà activament en la constitució d’Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya i l’any 2000 fou elegit el seu Coordinador General, responsabilitat que ostentà fins el 2012. Sempre defensor de la Unitat d’Esquerres, des de aquesta nova responsabilitat va impulsar la recuperació de l’acostament amb ICV i fou un dels artífex de la formació de la coalició ICV – EUA, de la que arriba a ésser vicepresident.

És diputat del Parlament de Catalunya des de el 2003 al 2012. De la seva intensa activitat com a parlamentari destacaria dos fets importants. Fou Secretari de la mesa a la seva segona legislatura i membre de la ponència de l’estatut d’autonomia del 2016 i de la comissió mixta al Congres de Diputats.

El 2012 els membres de la nova direcció d’EUA no l’anomenaren candidat al Parlament i deixar d’ésser diputat i també abandona la coordinació general d’EUA i la Vicepresidència de la Coalició. I aquí en Jordi Miralles demostra la seva coherència política i la seva dimensió ètica.

Torna a la seva feina de carter amb total normalitat. Passa del cotxe oficial de Secretari de la Mesa del Parlament al “carrito” per distribuir cartes i paquets als seus veïnats. Un exemple clar i nítid de que tots els polítics no son iguals.

Així mateix davant els seu apartament de les responsabilitats polítiques que havia desenvolupat durant anys i que molts dels seus companys consideren fruit de les rancúnies polítiques torna a la militància de base al seu poble, Castelldefels.

Compagina la seva feina de carter amb la militància i participa activament en el procés unitari que acaba amb la constitució de la candidatura municipal Movem Castelldefels, de la que ell forma part i que aconsegueix desallotjar el PP del govern municipal, que la seva companya Candela sigui la nova Batllessa i ell regidor de comerç i turisme.

Malauradament la mort se l’emporta massa prest, quan en Jordi tenia el cap ple de noves idees i moltes ganes de dur-les a bon port i sobre tot de viure.

La seva companya Magdalena i el seu fill Pau no l’oblidaran mai i serem molts els que els que el recordarem i farem el possible per seguir el seu exemple de lluitador incansable i honest.

Documents adjunts