No hem de tenir por al sistema, elèctric.

No hem de tenir por al sistema, elèctric.

Guillem Solivelles

Pilot Línies Aèries

Tenim por al sistema, és lògic, és normal, ens té el peu damunt de fa anys. El sistema ens té acovardits.

El sistema està composat d’una gran dosi de capitalisme salvatge. Abans se’ns oprimia des de l’Estat , aquest era el seu garant. Ara no ha canviat res, es fan rics els mateixos amb aparença de lliure competència.

El sistema encara ens acovardeix, fins i tot a l’esquerra que ens governa. No s’atreveixen a fer-los front. Un funcionari qualsevol fa enrere les idees de renovació. Ens fa mandra cercar com capgirar la situació. És més fàcil baixar el cap i fer tan sols les coses que no arrisquen l’status quo.

Han muntat oligopolis, han canviat tot perquè no es noti que no han canviat gairebé res. Partits polítics que es perpetuen al poder ajuden, de moltes maneres, i uns més que els altres, a perpetuar el negoci:

 • Portes giratòries, o sigui, moviment continu estat ⇆ oligopoli.
 • Gairebé tots els parits s’hi apunten.
 • Importa el control, control total.
 • Lleis absurdes i males d’entendre, moltes fórmules estranyes i molts de llocs de consulta obligatòria, i sovint contradictòria, per a poder fer qualsevol cosa.
 • Amb el suport dels que van i tornen estat ⇆ oligopoli (n’hi ha una llista immensa) pots fer el que vulguis, però “ai de tu” si fas el més petit del intents que sembli anar en contra de l’imperi.

Què cal fer per mantenir el peu damunt del poble? El que faci falta:

 • Oblidar que estàs donant uns doblers per la moratòria nuclear i, quan ja t’has passat de la petita quantitat de més de tres mil milions d’euros, no exigir el seu retorn, mirar a un altre costat, seguir incrementant els preus.
 • Permetre que el preu final de la corrent el posi el darrer que entra a la subhasta, i que aquest sigui en moltíssimes ocasions el més car (fuel o carbó).
 • Permetre instal·lar comptadors «intel·ligents» que ho són tant , que surten manipulats ex novo per comptar sempre al seu favor. Tant si consumeixes com si produeixes sempre compta com a consum.
 • Impedir que prosperi qualsevol llei que afavoresqui els que més ho necessiten invocant falta de competències..
 • No revisar adequadament el preu de generació i així anar augmentant indefinidament el que en diuen dèficit de tarifa.
 • Fins i tot arribar a l’absurd com fan amb el ja famós «impost al sol». Cal pagar un impost per anar en bicicleta perquè hi ha una xarxa de gasolineres que cal amortitzar; això si, en nom de la solidaritat amb la resta de consumidors que «hauran de pagar més cara l’electricitat per culpa nostra», govern Rajoy dixit.

I així es va formant la força de l’oligopoli, i no tan sols els de l’electricitat. Realment és la força dels doblers.

Si parlam d’electricitat, que d’això vol anar aquest petit intent d’article, el problema real no és un tema de renovables, és de doblers. Quan ells ho controlin tot, i hagin recuperat el que creuen que han perdut, les renovables no seran un problema.

Què creuen que han perdut? S’han equivocat, el binomi estat ⇆ oligopoli ha invertit erròniament construint un nombre excessiu de plantes generadores i ara, millor dit ,sempre, volen els doblers invertits + el percentatge que ells troben adequat, ..que mai és prou.

Han de posar imposts al sol o el que faci falta per tal de treure’s del mig la més petita possibilitat de veritable competència.

Tornem a la por:

 • Quina força tenim si no feim res?: Cap
 • Quina força podem tenir si ens associam, si cooperam..?: Molta

Com podem cooperar?: Hi ha ja un bon grup de cooperatives que volen el mateix objectiu. Seneo, Som Energia, Enerplus, Nosa Energia, Zencer o Goiener, i s’estan donant passes serioses per «confederar-les» que, si això arriba a bon port, serà un gran succeïment.

Fora por: Quants més siguem més difícil ho tenen per controlar-nos.

Si molt important és el nombre de socis de cooperatives per fer un lobby prou fort davant l’Estat per tal d’aconseguir la sobirania energètica, no ho és menys la necessitat d’un nombre de comptadors prou gran que obligui a prescindir el màxim possible de les centrals que generen electricitat amb combustibles fòssils.

A altres països europeus són milers les cooperatives energètiques, ..i així tenen el seu sistema elèctric, molt diferent del nostre.

No tengueu por, l’oligopoli no pot res contra el poble, ..si som el poble.

Documents adjunts