Recuperar els cinemes com espais culturals


Recuperar els cinemes com espais culturals

Pedro Barbadillo

President de Xarxa Cinema / CineCiutat

Mai haguéssim imaginat, quan vam començar -a la primavera de 2012- aquella campanya de recollida de signatures per salvar els cinemes Renoir de S’Escorxador de Palma, que aquella iniciativa de quatre bojos (bojos pel cinema, això sí) arribaria a ser el que ha arribat a ser avui.

Presentat en l’últim Festival de Cinema de Venècia com un cas d’èxit en el complicat escenari que travessen les sales de cinema en l’era digital, CineCiutat va cada vegada més com a convidat als fòrums (Berlín, Cannes, Gant, Sofia, Paris. ..), en els quals es reuneixen les millors sales arthouse d’Europa. I va per explicar com una petita comunitat de cinèfils, sense ànim de lucre, autogestionada per voluntaris, i programant amb criteris de qualitat, combinant les estrenes més actuals amb la reposició de clàssics, les activitats educatives amb els esdeveniments de glamour i catifa vermella, ha aconseguit tirar endavant un projecte que el mercat havia condemnat ja per endavant al fracàs. Que és possible, amb la determinació dels ciutadans, resistir a la destinació a què semblen estar condemnats tants projectes culturals en aquests temps de travessia del desert.

El que va començar sent una acció de protesta contra el tancament d’un cinema emblemàtic a Palma se ha convertit avui, tres anys després, a la punta de llança d’un moviment per a la recuperació per part de la gent, del cinema de qualitat. I en un sentit més ampli, per a la reapropiació d’aquests espais culturals que són els cinemes, convertits en la major part dels casos en llocs de consum i entreteniment.

CineCiutat, ara, ja no està sol. Una xarxa que va començar amb un parell de cinemes semblants repartits per diverses ciutats, agrupa avui ja a més de 30 sales, algunes d’elles molt consolidades, i segueix creixent. En nombre, i sobretot en continguts. Aportant noves idees, amb una programació de qualitat, oberta a tot allò que val la pena veure, per fer que tornin a la pantalla gran molts d’aquells espectadors que van desertar, atrets per les petites i mitjanes pantalles, que els donen gratis les pel·lícules, però privant-los de la gran experiència catàrtica de la sala fosca.

Cinearte, la xarxa de cinemes independents que estem impulsant, persegueix homologar al nostre país amb els del nostre entorn europeu, on la diferència entre el cinema cultural i el cinema comercial està molt definida. A França, per exemple, 1.100 cinemes, la meitat dels existents al país, formen part de la definició ’Art i Assaig’, i constitueixen un 25% dels ingressos per taquilla. Una gran protecció pública, que abasta des dels municipis fins a l’Estat, permet a França que un ciutadà sempre tingui una sala de cinema a menys de 30 minuts del lloc on viu. També a Alemanya, a Itàlia, a Holanda ... aquest tipus de cinemes formen un circuit, que permet que pel·lícules d’autor, de cinematografies poc conegudes, experimentals, documentals ... arribin al públic. Integrar-nos aquí, aprendre de les millors iniciatives d’altres països, innovar, estar atents a les noves tendències que permetin a l’espectador estendre encara més la seva passió pel cinema ...

A CineCiutat, ara, abordem nous reptes, sobretot per afegir qualitat i nous atractius a l’experiència de l’espectador. Volem que les nostres sales comptin les millors pel·lícules, però també amb butaques més còmodes i amb un millor so. Volem que el nostre Cafè Cinema, obert recentment, ens permeti, abans o després de la pel·lícula, participar en tertúlies i debats de cinema, alhora que gaudir d’una bona oferta gastronòmica. Volem seguir tenint com a convidats a alguns dels grans del cinema, com Oliver Stone, que el passat nou d’octubre ens va explicar algunes de les claus de la seva filmografia.


I per a tot això hem de comptar, volem continuar comptant, amb el suport i la complicitat d’aquesta gran comunitat de ciutadans compromesos amb la cultura i el cinema que hem demostrat que existeix a Palma.

’CineCiutat’, al Centre Cultural S’Escorxador de Palma, està viu exclusivament gràcies a les aportacions dels seus socis. Sense elles no hauria sobreviscut, i sense elles no podrà sobreviure.

Tu pots ser també un dels nostres. Acosta’t a la nostra taquilla, o entra a la nostra web www.cineciutat.org, i podràs informar-te de tots els detalls. T’esperem!

- Els socis de l’Ateneu Pere Mascaró gaudeixen de condicions especials en la seva incorporació com a socis de ’CineCiutat’.

_

Documents adjunts