Setmana per a la Inclusió Social

La Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN - Illes Balears és una associació que neix el 18 de maig de 2005 com a organització democràtica, autònoma, participativa i sense ànim de lucre. Actualment està integrada per 27 entitats que representen més de 80 mil persones ateses anualment, amb més de 1.500 treballadors contractats i més de 6.000 voluntaris amb un moviment econòmic de 50 milions d’euros.

La xarxa està associada amb l’EAPN (European Anti Poverty Network), xarxa europea de lluita contra la pobresa i l’exclusió social que neix a Brussel·les l’any 1990 i també forma part de l’EAPN-ES, la xarxa de l’Estat espanyol.

Els dos principals objectius d’EAPN-IB són la defensa dels drets de les persones que pateixen o tenen risc de patir exclusió social i de les entitats sense ànim de lucre que treballen amb aquests col·lectius. I la influència social i política per poder avançar cap a una societat més justa que focalitzi els esforços en les persones i, sobre tot, redueixi els índex de pobresa i exclusió.

Complint aquest objectius i amb motiu de la Setmana per a la Inclusió Social es varen esdevenir actes durant gairebé tota una setmana del 14 al 17 d’Octubre de 20015. Aquests, varen començar el dimecres dia 14 d’Octubre amb una Taula Rodona/Debat on els diferents grups polítics amb representació al Parlament de les Illes Balears de mà de la periodista Neus Albis varen poder oferir la seva visió sobre el Pacte per a la Inclusió Social signat el passat 14 d’octubre del 2014 per tots els partits polítics que tenien representació al Parlament de les Illes Balears.

El dijous es va desenvolupar el VI Seminari de Persones en Situació de Pobresa i/o Exclusió Social, hi varen assistir unes 50 persones participants de diferents entitats de la xarxa per debatre i proposar conjuntament respostes eficients a tres temes basics com són: les rendes mínimes, la vivenda i el consum energètic.

Continuant, el divendres 16, es va projectar el documental “SOS3”, documental que pretén mostrar la realitat de les persones sense sostre i de les famílies desnonades. Després de la visió del documental es va dur a terme una taula debat a la qual hi van participar el 2n Tinent de Batle de l’Ajuntament de Palma i Regidor de l’Àrea de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne Antoni Noguera, l’economista Pau A. Montserrat i representants de Metges del Món i de la PAH (Plataforma Afectats per la Hipoteca).

Per finalitzar i coincidint amb el dia mundial per la eradicació de la pobresa, 17 d’Octubre, es va realitzar a la plaça Llorenç Bisbal un microteatre, un conte, una dansa, i la lectura del manifest de la mà de la periodista Mar Puigserver. El manifest va ser elaborat conjuntament per l’EAPN-IB i la plataforma NO al TTIP Mallorca, i es va llegir davant d’un centenar de persones després de que la marxa contra els Tractats de Lliure Comerç juntament amb Tambors per la Pau, arribés a la plaça.

EAPN- Illes Balears. Xarxa per a la Inclusió Social i la Plataforma NO al TTIP Mallorca amb el manifest recordaren que a Balears el 23.8% de la població, és a dir 262.000 persones, viuen en risc de pobresa o exclusió social i el que és més preocupant és l’alta taxa de privació material severa, on ens trobem que més de 104.000 persones han de viure amb ingressos inferiors a 332€ mensuals, clar exponent del deteriorament de les condicions de vida d’una gran part de la població.

A més, el nostre país ocupa el 2n lloc de la UE en pobresa infantil (la població més vulnerable), mentre el nombre de persones milionàries va augmentar en els últims dos anys un 13%, convertint-nos així en el segon país més desigual d’Europa.

Ha arribat l’hora de reivindicar una vegada més, i amb més força que mai, un canvi que situï a les persones més vulnerables al centre de l’agenda política, i així contribuir a la construcció d’una societat lliure de pobresa i exclusió, fent que l’economia estigui al servei de les persones i no dels mercats, a tota Espanya i al món.

NO AL TTIP, CETA, TPP i TISA!!!

Pobresa zero! Les persones primer!

Contra la riquesa que empobreix.

Exigim governs responsables amb els drets humans.

Per l’eradicació de la pobresa, per la democràcia, la justícia social i ambiental i la protecció dels nostres serveis públics!


_

Documents adjunts