L’Altra Mirada 45 | desembre 2015


Llibertat Picornell, in Memoriam

LA DARRERA EXILIADA David Ginard i Féron Historiador El proppassat 29 d’octubre va morir a Sèvres, prop de París, Llibertat Picornell i Femenias. Llibertat era germana de la llegendària Aurora Picornell, dirigent comunista mallorquina assassinada el gener del 1937 després de ser treta per (...)

Llegeix

Editorial

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró El dia 20 tornem a tenir una cita amb les urnes. És la darrera d’aquest llarg cicle electoral que començava l’any passat amb les eleccions europees i continuava amb les andaluses, les municipals i autonòmiques i les catalanes. A les eleccions (...)

Llegeix

Cal una veu d’Eivissa al Congrés, cal MÉS

Cal una veu d’Eivissa al Congrés, cal MÉS Joan Ribas Candidat a Diputat El que succeirà el proper 20 de desembre no són unes eleccions ordinàries. Tots percebem el moment polític que viu l’Estat, ens adonem que la situació fa preveure que la propera legislatura serà clau per definir en quin país (...)

Llegeix

Paris i el terror

,

París i el terror David Abril Portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca La matança que hi va haver a París va ser això i només això, una matança. Es poden invocar déus, dogmes o dèries, però el resultat de la voluntat de matar és la mort, i de la manera amb què es va fer, el terror. Tots lamentam i (...)

Llegeix

De l’escola a la política

De l’escola a la política Leonor Berja Número 2 a la llista de MÉS al Congrés. Representant de MÉS per Menorca És un plantejament que m’he fet durant aquestes setmanes, escasses, en què m’han proposat d’encapçalar l’opció de MÉS a Menorca per al Congrés de Diputats. Anar a la llista just darrere n’Antoni (...)

Llegeix

Novembre, mes contra les violències masclistes

, ,

Lila Thomàs i Andreu De l’Ateneu Pere Mascaró. El 25 de novembre és el dia internacional contra la violència cap a les dones. Enguany tot el mes està destinat a la lluita contra les violències masclistes per part del moviment feminista d’arreu de l’Estat espanyol. Començà el dissabte 7 amb una gran (...)

Llegeix

WeMove.EU

, ,

Virginia López Calvo Responsable de les campanyes relacionades amb l’Estat Espanyol. WeMove.EU, és un moviment ciutadà per una Europa millor, per una Unió Europea compromesa amb la justícia social i econòmica, amb la sostenibilitat ambiental i la democràcia ciutadana i participativa. Europa és la (...)

Llegeix

Els actes del TRICENTENARI 1715-2015

, ,

Mateu Morro i Marcé La història és una poderosa arma de conscienciació social. Sobretot en un cas, com el nostre, en què la legitimació del poder vigent es basa en un relat històric que retrotreu la nació-estat, entesa com a un ens atemporal dotat d’una forçada unitat de destí, als temps més remots. (...)

Llegeix

I a la fi ja no som el femer d’Europa!

Mercè Bujosa Estarellas Portaveu de MÉS per Mallorca al Consell És important que els governs tinguin una especial sensibilitat per les demandes ciutadanes. A la nostra democràcia, lamentablement, molts dels nostres governants escolten massa poc. Quan la guerra d’Iraq el govern de l’Estat (...)

Llegeix

Els trobarem

Margalida Capellà Diputada de MÉS al Parlament Balear Aviat tendrem llei de fosses a les Illes Balears. S’ha acabat la indefensió dels familiars de desapareguts. S’ha acabat l’excusa de què no es tenen competències o no es tenen diners. S’ha acabat mirar cap a una altra banda, ara és el moment (...)

Llegeix

A propòsit de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears

Antoni Alorda Vilarrubias “M’has d’escriure un article sobre les novetats que impulses a la CMAIB”, m’ho encomana l’infatigable Miquel Rosselló, així que ho hem de provar. Segurament l’heu sentit nomenar, la “Comissió Balear”, però no en sabeu gaire cosa, sospit que el seu coneixement no és (...)

Llegeix

Floren Aoiz Monreal , director de la Fundació Iratzar

Biel Pérez i Josep Valero Floren Aoiz Monreal ha vengut a Mallorca per participar en una de les Tertúlies que organitza l’Ateneu Pere Mascaró a Can Alcover amb motiu del seu cinquè aniversari. Aquesta vegada el tema serà “La llibertat d’Otegui, un repte per a la democràcia”. Aprofitam l’avinentesa (...)

Llegeix

Perquè fa falta fer una passa MÉS

,

Pau de Vilchez Moragues Corresponsable d’organització de MÉS per Mallorca L’esperança és el motor del canvi: voler fer les coses d’una manera millor, somniar en assolir fites mai aconseguides, bastir projectes compartits de futur amb les persones que ens envolten. La voluntat, la capacitat de (...)

Llegeix

Canvi en la Secretaria General de CCOO de les Illes

Maties Bennàssar Josep Lluís García Vidal és el nou secretari general de CCOO a les Illes. Ha substituït a Katiana Vicens, que ha estat designada per representar al sindicat estatal de CCOO al Consell Econòmic i Social europeu. Josep Lluís fou elegit pel 95,4% dels membres del Consell Confederal de (...)

Llegeix

Jornades MALLORCA DAVANT EL CENTRALISME

, , ,

Antoni Marimon President de la Fundació Emili Darder Com no podia esser d’altra manera, l’Ateneu Pere Mascaró i la Fundació Emili Darder han volgut també contribuir a la commemoració del Tricentenari del final de la Guerra de Successió i de la promulgació dels nefasts Decrets de Nova Planta. Es va (...)

Llegeix

Palma, a la fi més neta

Llorenç Carrió Regidor de MÉS a l’Ajuntament de Palma Quan entràrem en el Consistori, tots sabíem que la ciutat no estava neta. La ciutadania se’ns queixava i després d’una campanya electoral que ens havia portat per tots els petits racons dels barris i pobles del municipi, no hi havia volta de (...)

Llegeix

EL PAISATGE COM A VALOR A L’ENCÍCLICA LAUDATO SI

,

EL PAISATGE COM A VALOR A L’ENCÍCLICA LAUDATO SI Maria Lluïsa Dubon Petrus Geògrafa Arran del 5è aniversari de l’Ateneu Pere Mascaró va tenir lloc una tertúlia -on hi varen participar Pere Sampol, Pere Fullana i jo mateixa, moderats per Maria Salleras -, per a parlar, des de diverses òptiques, de (...)

Llegeix

La rellevància social de l’Església avui

,

Sebastià Salom Mas Rector de la parròquia de Porreres La pràctica religiosa ha perdut una gran rellevància social. Està a la vista i no fa falta fer estadístiques ni treure percentatges per veure que en el món occidental la pràctica religiosa està a la baixa. Vull dir la mal anomenada “pràctica (...)

Llegeix

La immigració vista des de Àfrica (3)

, ,

La família i la comunitat, actors de la migració clandestina Mahécor Mbengue Professor La família, la comunitat, els religiosos (marabouts), intervenen dins tot el procés de migració. Son actors que poden obtenir beneficis econòmics i simbòlics d’aquest fenomen. Finançar el viatge dels seus (...)

Llegeix

Canvi o transformació

Salvador Colomé Candidat al Senat de MÉS per Mallorca Fa dies que ja estem en plena precampanya electoral, per no dir en campanya, i la majoria dels partits polítics d’àmbit estatal empren la paraula canvi. Al meu parer, aquesta paraula pot portar a enganys o confusions i per això vull fer (...)

Llegeix

Els partits sobiranistes d’esquerres davant el 20d

Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró Les properes eleccions generals se presenten com una esperança pel canvi per alguns i amb un elevat grau d’incertesa per a molts. Com se sol dir són unes eleccions molt obertes. Els mitjans de comunicació estatals especulen sobre el paper que (...)

Llegeix

La gran crisi del model territorial de l’Estat

Josep Valero Anam a unes eleccions generals del 20 de desembre, amb una crisi manifesta del model territorial de l’Estat espanyol. Catalunya és la seva expressió més explosiva. El desconcert sobre com combatre la “secessió”, és la manifestació més aclaparadora, de què la crisi del model d’estat (...)

Llegeix

Snowden, insubmís

,

Miquel Àngel Llauger Professor No fa gaire, Tzvetan Todorov ha publicat un nou llibre, Insubmís (Insoumis en l’original francès), que val la pena llegir. Todorov va néixer a Bulgària el 1939, i va arribar a França el 1963, fugint de la dictadura del seu país. De llavors ençà, ha exercit com un (...)

Llegeix

Maite Salord L’alè de les cendres

,

Maties Garcias Professor Dèlia ha mort a Menorca i la hi enterren. Té al darrera una vida familiar convulsa viscuda a Son Espanyolet i sacsejada per la guerra civil: un pare –el barber eivissenc del barri– durament represaliat; un avi andalús i ex-carabiner desaparegut a la península quan feia (...)

Llegeix

Documents adjunts