Canvi o transformació

Salvador Colomé

Candidat al Senat de MÉS per Mallorca

Fa dies que ja estem en plena precampanya electoral, per no dir en campanya, i la majoria dels partits polítics d’àmbit estatal empren la paraula canvi. Al meu parer, aquesta paraula pot portar a enganys o confusions i per això vull fer una reflexió.

En primer lloc, hem de cercar el significat de la paraula canviar i veiem que apareixen quatre significats:

1- Treure (alguna cosa) i posar-ne una altra al seu lloc.

2- Substituir una persona o una cosa per una altra de la mateixa categoria o la mateixa espècie.

3- Transformar, fer esdevenir diferent.

4- Donar a algú (alguna cosa) i rebre’n una altra cosa com a equivalent, bescanviar.

Per a molts dels partits, per no dir la majoria, el canvi que prometen està basat en les dues primeres definicions. Un canvi de decorat dintre de la mateixa estructura. Per altres, una mera substitució de persones. I per altres, les dues juntes. Però substancialment parlant, sense moure les estructures de l’estat ni el model social i econòmic. El que diríem en un llenguatge col·loquial “més del mateix amb un simple maquillatge”.

Per a la formació MÉS, el canvi que proposem a la ciutadania de les Illes Balears està basat en les dues darreres definicions. La transformació de la concepció d’un estat tancat, desconfiat, amb estructures monolítiques, sempre amenaçant, poc dialogant i al servei dels poders econòmics que ha estat vigent fins ara per un estat obert, participatiu, dialogant, confiat, transparent i al servei de tota la ciutadania que tingui en compte els fets diferencials, lingüístics, socials i econòmics dels territoris que formen part de l’Estat.

Aquesta transformació és el canvi real que la societat de les Illes Balears i de la resta de territoris d’Espanya reclama i necessita tal com va quedar palès en els resultats de les darreres eleccions autonòmiques i municipals del 24 de maig.

Per tal de poder ser part activa d’aquesta transformació necessitem un bescanvi: la confiança de la ciutadania de les Illes Balears en MÉS pel compromís de la nostra formació a ser la seva veu a les institucions de l’Estat.

El dia 20 de desembre és el dia clau on aquesta transformació pot ser possible i les Illes Balears han de tenir veu pròpia sense condicionants de les forces polítiques d’àmbit estatal que només miraran pels seus propis interessos.

MÉS és la garantia de ser la veu independent de les nostres illes al Congrés i al Senat.

Documents adjunts