Manifestació del 30 de desembre


De l’autonomia a la sobirania

Lila Thomàs i Andreu

de l’Ateneu Pere Mascaró

El passat dimecres 30 de desembre més de dues mil cinc-centes persones sortírem al carrer baix el lema De l’autonomia a la sobirania. Una any més la Plataforma 31D formada per l’Stei-Intersindical, l’UOB, MÉS per Mallorca, Joves de MÉS, Joves d’Esquerra Republicana, Esquerra Republicana de Catalunya, Grup Blanquerna, les Fundacions Ateneu Pere Mascaró i Emili Darder, i l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, convocà una mobilització per celebrar la diada de Mallorca i a l’hora treure a la llum les principals reivindicacions del nostre país.

La manifestació va transcórrer pels carrers de Ciutat i acabà a la plaça Berenguer de Palou amb la lectura del manifest per part de Pere Sánchez, en nom de la plataforma. En Pere és membre de la Comissió Cívica del Tricentenari i director del documental La Resistència. En acabar la lectura del manifest hi hagué un concert amb la presència d’Al Mayurka, Mobeim i Xarxa, organitzat per Ona mediterrània.

Enguany la Plataforma ha plantejat el lema De l’autonomia a la sobirania, conscient que el sistema autonòmic sorgit de la constitució espanyola de 1978 és un model esgotat i l’única sortida digna per al nostre poble és assolir la sobirania per poder decidir el nostre futur. Els convocants de la manifestació volgueren centrar la Diada en tres eixos: la reivindicació del 31 de desembre com l’autèntica diada de Mallorca, el dret a decidir i un finançament just per a les Illes Balears.

I així es va recollir al Manifest, a més de recordar que apart de la commemoració del 786è aniversari de l’entrada del rei En Jaume a Madina Mayurka i la incorporació de Mallorca a la nació catalana, es commemora també els 300 anys de la fi de la guerra de successió amb la conquesta de les tropes de Felip Vè de Mallorca.

Un any més sortirem al carrer dones, homes, joves, majors convençuts que , l’autonomia és una concessió de 1978, mentre que la sobirania és el desenvolupament ple de la democràcia, com molt bé expressà el diputat David Abril Hervàs.

 

Documents adjunts

  • Manifestaci (OpenDocument Text – 134.1 kB)

    Version OOo Writer de cet article