Arriba la II Fira del Mercat Social de Mallorca

Jordi López Benjumea*

De la Secretaria Tècnica II Fira*

Després de l’èxit de la I Fira del Mercat Social de Mallorca que va tenir lloc els dies 19 i 20 de març de 2015 al Pati de la Misericòrdia de Palma, amb la presència de 36 expositors i l’assistència d’unes 3.000 persones de públic, enguany celebrarem la II edició de la Fira, també al Pati de la Misericòrdia, el cap de setmana del 19 i 20 de març.

La Fira del Mercat Social és un projecte de l’associació Mercat Social Illes Balears per acostar a les persones consumidores les alternatives de consum responsable i per fomentar el coneixement mutu i la cooperació entre les iniciatives que ofereixen productes i serveis amb valors afegits socials, ecològics i ètics.

Pensam que ara estam en un bon moment per donar visibilitat a aquestes iniciatives perquè la crisi ha estimulat la demanda ciutadana d’alternatives de consum responsable, en posar de manifest de forma clara les conseqüències socials negatives del model econòmic dominant guiat únicament per la maximització del lucre privat a costa del que sigui.

Mercat Social Illes Balears sorgí amb la voluntat de construir una xarxa social i econòmica entre les iniciatives del mercat social i les persones consumidores per contribuir des de l’activitat econòmica en la construcció d’una societat basada en valors democràtics, ecològics i solidaris i en el benestar col·lectiu.

Actualment està formada per 18 organitzacions associades, amb presència a través de grups insulars a Mallorca i a Menorca: Federació de Cooperatives, que agrupa les cooperatives de treball associat, agroalimentàries i de consum, Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària REAS Balears, Càritas Menorca, S’Altra Senalla, Entrepobles, Cooperativa Coanegra, Ateneu Pere Mascaró, Cooperativa de Consum San Crispin d’Alaior, les Associacions de Productors d’Agricultura Ecològica de Mallorca i Menorca, GOB Menorca, Som Energia Menorca, Sa Tenda Ecològica, Ethicoo, Baby Stock, S’Hort Ecològic, Lmental Sostenibilitat i Futur S. Coop i Fundació Somniadors Solidaris.

Mercat Social treballa per incrementar la seva base de socis i implementar un balanç social intern com a eina de transparència davant la societat, per millorar la comunicació a través de la web i de les xarxes socials, especialment creant un catàleg d’entitats i empreses que ofereixen alternatives de consum responsable, per implicar les administracions públiques i potenciar l’associació com a espai de debat d’economia social i solidària i de suport a la comercialització de productes i serveis amb criteris de consum responsable.

En aquesta tasca, la fira és una activitat fonamental per mostrar al públic que aquí i ara ja és possible fer un consum més responsable dins d’un ampli ventall de propostes: agricultura ecològica i altres productes i serveis amb criteris de sostenibilitat ambiental, comerç just, inserció social i de persones amb discapacitats, reutilització, cooperativisme, educació i cultura, banca ètica i altres serveis amb criteris alternatius: energia, comunicacions...

En aquest sentit, la fira vol ser un espai per a l’establiment de relacions directes entre productors i consumidors, on el públic implicat i amb ganes de conèixer les alternatives de consum responsable pot interactuar amb els expositors informant-se directament de l’àmplia oferta de productes i serveis disponibles.

Però a més dels expositors, la fira comptarà amb diverses activitats paral·leles: activitats lúdiques com tallers per a infants, xerrades i presentacions d’iniciatives de consum responsable... Tot amb el mateix objectiu d’articular el mercat social com a xarxa de persones i d’organitzacions compromeses amb la incorporació de valors socials en les seves decisions econòmiques.

Com pots col·laborar amb la II Fira del Mercat Social?

  • Fes arribar la informació a iniciatives que puguin estar interessades en participar a la fira.
  • Proposa activitats lúdiques i paral·leles.
  • Difon la fira a través de les xarxes socials, compartint el facebook i el twitter del Mercat Social.
  • Apunta’t com a voluntari de la fira.

Secretaria tècnica II Fira del Mercat Social de Mallorca

646930618

mallorca@konsumoresponsable.coop

Documents adjunts