Audiència pública al si de la campanya “Repensem Mallorca” del Consell de Mallorca

Antoni Ramis Caldentey*
De l’Ateneu Pere Mascaró*

El passat dia 7 de gener, recent començat l’any i primer dia, pràcticament després de la darrera festa,de les de Nadal, els Reis, vaig rebre un missatge al butlletí de la llista d’informació del grup MÉS per Mallorca, llista oberta a tota la ciutadania (qui no el rep i estigui interessat/da en rebre’l el pot sol·licitar a info@MESperMallorca.cat), que deia, baix el títol “Audiència Pública del Consell de Mallorca”, que el President i Consellers i Conselleres del Consell de Mallorca, ens convidaven a participar, el proper dia 12 de gener, a partir de les 18 hores, a la sala de plens del Consell de Mallorca ( carer de Palau Reial, 1) a la primera Audiència Pública que, amb el títol “Repensem Mallorca” http://repensemmallorca.net/ca/actualitat/, organitzava el Consell i, més concretament, la Conselleria Insular de Participació Ciutadana.

Ens informava que la sessió seria transmesa, en streaming a través del web del Consell de Mallorca (https://www.conselldemallorca.net). Ens deia també que si volíem participar hauríem d’emplenar el qüestionari d’inscripció. Passats uns instants rebia la mateixa invitació a través del butlletí setmanal del Consell de Mallorca, que ens informa de les activitats realitzades i a realitzar per Presidència i les distintes Conselleries Insulars. La recepció, setmanal o diària, d’aquest butlletí també es pot sol·licitar a través del web del Consell de Mallorca.

La cosa prometia. Tant en els principis programàtics de MÉS, com en els acords de governabilitat del Consell de Mallorca que varen consensuar els tres partits PSOE, MÉS i Podemos (http://www.mespermallorca.cat/actualitat/article/presentat-l-acord-de), la participació ciutadana real és un objectiu fonamental. Així aquest document consensuat de governabilitat s’estructura en tres apartats: “Eixos de treball”, “Mesures força” i “Línies d’acció”. Bé, idò, el primer eix i la primera mesura-força, així com la tercera línia d’acció es refereixen a la Participació ciutadana. Participació ciutadana real tan poc observada i practicada, fins ara, en la majoria de governs i parlaments de tots els nivells , hem de recordar per exemple, com l’anterior Parlament de les Illes Balears ni tan sols va deixar presentar a tràmit una ILP en defensa del Territori sol·licitada per més de 15.000 persones:

https://ilpterritori.wordpress.com/2015/02/25/el-menyspreu-i-la-indiferencia-del-pp-per-la-gent-i-el-territori, o com l’anterior Govern Bauzá no sols no permetia la més mínima participació ciutadana, sinó que exercia el seu govern en contra de la voluntat de la gran majoria de la ciutadania.

Així, amb aquesta invitació a la ciutadania a participar en el govern del Consell de Mallorca, aquesta institució es converteix en la primera institució supramunicipal de les Illes Balears que posa en pràctica el que du en el programa. Vaig emplenar el qüestionari d’inscripció en nom de l’Associació Humanista de Comunicació, tot i que fa anys que està declarada “sense activitat econòmica” i amb activitat pràcticament exclusiva en xarxes socials. No ho podia fer en nom d’altres entitats molt més conegudes per que en aquestes sols som “voluntari col·laborador”, i més bé quasi convençut de no ser admès.

El cert és que, entre la recepció de la invitació i la jornada de sessió de participació sols varen transcorre cinc dies. I el cert també és que dos dies després vaig rebre un correu en el qual em comunicaven que havia estat admès a aquesta participació i, a partir d’aquest moment, vàrem estar en contacte diari amb el Consell de Mallorca, departament de Participació Ciutadana, a través del Sr. Jaume Alzamora, Director Insular de Participació Ciutadana i Joventut, que es qui organitzava la Jornada, recull i coordina totes les aportacions i les respostes corresponents dels Consellers Insulars.

Ens havien explicat la metodologia de la sessió: 1r Benvinguda del Sr. President Miquel Ensenyat Riutort (cinc minuts), 2n per grups de dues Conselleries, cada Conseller/a explicació de la seva acció de govern (cinc minuts cada un/a), aportacions ciutadanes relatives a cada una de les dues Conselleries (un minut cada aportació: petició, crítica, oferiment o suggerència), cinc minuts nous per a cada un dels dos Consellers o Conselleres, per a donar una resposta individual o global a les aportacions fetes al si de la seva Conselleria, 3r una vegada acabats els quatre torns de dues Conselleries cada torn, cloenda del Sr. President (cinc minuts).

En els tres dies previs vaig cercar distintes frases que diguessin el que volia (defensa jurídica ambiental, territorial i de les persones en lloc dels capitals invertits i als polítics que ho facilitaren) en un minut o menys.

L’organització, Conselleria i DI de Participació Ciutadana, amb coneixement del President i de les Conselleries, va optar per no moderar els temps, la qual cosa va suposar un efecte positiu ja que tothom es sentia lliure per no haver de controlar el seu minut de participació, però també un negatiu: la primera intervenció va multiplicar per quasi 10 el seu temps d’intervenció, la qual cosa va marcar tendència i la sessió que, respectant els temps, hagués acabat devers les 20.30 h., d’aquesta manera, va acabar passades les 22 h.

I, si bé tots i totes Consellers/es i DI i treballadors/es del Consell varen quedar fins el final, no així algunes persones que, unes 75 o més, havien vingut a escoltar, amb aportació o no, les distintes intervencions: Algunes que no havien de fer aportació o que ja l’havien feta abans anaven partint, amb la qual cosa les darreres aportacions varen tenir una audiència bastant inferior. El President, a la cloenda, va fer la broma de què la seva intervenció final seria llarga per a que no diguéssim que “és un President fluix” i, a la seva brevíssima intervenció, va dir que prest ,en un termini aproximat de 30 dies, publicarien les aportacions i respostes, que aquest tipus de sessions d’aportacions ciutadanes, en nom d’entitats o a títol individual personal, es repetirien cada any, tot i que en un altre format que la fes més àgil i no tan llarga.

Les intervencions es feren en aquest ordre (gentilesa del DI de Participació Ciutadana, Sr. Jaume Alzamora Riera):

President. Inauguració i presentació:

Miquel Ensenyat Riutort (MÉS)

Conselleria de Cultura, Patrimoni i Esports:

Conseller: Francesc Miralles Mascaró (PSOE)

Conselleria de Participació Ciutadana i Presidència:

Conseller: Juan Jurado Seguí (Podemos)

Palma ParticularCultura

PalmaMallorca gay men’s ChorusCultura

PalmaPromotora musical POMCultura

ValldemossaFundació Cultural Coll BardoletCultura

MarratxíAteneu Pere MascaróCultura

CapdeperaQuanta [Art]Cultura

MuroAss. Cult.Cultura

MarratxíA.A.M.M.: Amics de la MúsicaCultura

ValldemossaReal Cartuja de ValldemossaPatrimoni

MallorcaAssociació d’Amics del FerrocarrilPatrimoni

CapdeperaParticularEsports

PalmaArquitectivesParticipació ciutadana

SóllerAmics del Barranc de BiniaraixParticipació ciutadana

PalmaFundació María Ferret i Plataforma del

Voluntariat de les Illes BalearsParticipació ciutadana

Palma ParticularParticipació ciutadana

PalmaAssociacio Edu.kJoventut

AlcúdiaParticularGent gran

PalmaParticularEconomia i hisenda

Conselleria d’Economia i Hisenda

Conseller: Cosme Bonet Bonet (PSOE)

Conselleria de Territori i Infraestructures

Consellera: Mercedes Garrido Rodriguez (PSOE)

PalmaAFEDECOTerritori i infraestructures

PalmaAPTIBTerritori i infraestructures

PalmaPlataforma així no (vía connectora)Territori i infraestructures

SóllerCercle Podemos SóllerTerritori i infraestructures

LloretParticularTerritori i infraestructures

Conselleria de Benestar i Drets Socials

Consellera: Margalida Puigserver Servera (MÉS)

Conselleria de Medi Ambient

Consellera: Sandra Espejo Almajano (Podemos)

PalmaEAPN IBBenestar i drets socials

PalmaFederació d’Entitats d’atenció a la

Infància i l’Adolescència Balear - FEiABBenestar i drets socials

Son SardinaAssociació NaturalmentBenestar i drets socials

PalmaAssociació de usuaris dels serveis de

salut mental i familiars, La Nostra VeuBenestar i drets socials

PalmaAssociació de usuaris dels serveis de

salut mental i familiars, La Nostra VeuBenestar i drets socials

PalmaParticularMedi ambient

PalmaALCAIBMedi ambient

BunyolaParticularMedi ambient

AndratxPlataforma Salvem AndratxMedi ambient

PalmaArquitectivesMedi ambient

ValldemossaTAIB AssociacióMedi ambient

Lloret ParticularMedi ambient

PalmaAssociació Humanista de

Comunicació (AHC)Medi ambient

Conselleria de Funció Pública i Desenvolupament Local

Conseller: Joan Font Massot (MÉS)

MarratxíAteneu Pere MascaróDesenvolupament local

En el moment de redactar aquest escrit, el Consell de Mallorca, encara no ha ofert totes les dades de les distintes aportacions tant per part del President, com per part de cada Conseller o Consellera, així com les intervencions ciutadanes en nom d’una entitat o en nom propi.

Tampoc han transcorregut els 30 dies de marge que es donava la Conselleria i DI de Participació Ciutadana per a poder tenir enllestit aquesta feina. No obstant això, en el moment en que vostè, lector/a amic/ga, el llegeixi, molt probablement sí estiguin ja publicades. Ho pot comprovar a:

http://repensemmallorca.net/ca/actualitat/

Documents adjunts

  • Audi (OpenDocument Text – 33.2 kB)

    Version OOo Writer de cet article