Compromís, força decisiva per a la governabilitat de l’Estat

Enric Morera*

Coportaveu de la Coalició Compromís i president de les Corts Valencianes *

Els resultats de les passades eleccions del 20-D han situat Compromís com una de les formacions decisives a l’hora de configurar majories de govern en el conjunt de l’Estat. Encara que l’artificial majoria de dretes (PP-C’s) a la Mesa del Congrés, amb la connivència del PSOE, ens ha impedit conformar el Grup Parlamentari Valencià amb els 9 diputats de Compromís-Podem-És el Moment, el valencianisme polític es troba en unes condicions molt positives per servir el nostre poble, amb una gran capacitat d’influència.

I no hem d’oblidar mai que la política és essencialment un instrument per a servir i solucionar els problemes de les persones. En el nostre cas, un instrument per a construir el País Valencià dins un món global.

Malgrat les dificultats del procés de definició de la coalició, la campanya ha estat un autèntic èxit. Hem estat la candidatura que més persones ha mobilitzat, que més il·lusió ha generat pel canvi, per fer fora al PP com ja havia estat possible al mes de maig, de guanyar les eleccions, de ser l’alternativa.

Encaràvem les Eleccions Generals del 20D conscients que no estàvem davant unes eleccions ordinàries més a les Corts espanyoles, ateses les taxes de desigualtat social, de corrupció i de descrèdit institucional, és a dir, d’esgotament del règim oligàrquic i centralista. Aquestes eleccions eren una oportunitat per resituar-nos amb força al Congrés dels diputats, amb un objectiu: participar en la construcció d’un nou model d’estat d’alta qualitat democràtica, que atenga els drets bàsics de ciutadania, rescatar persones i respectar identitats individuals i la pluralitat nacional.

Els resultats obtinguts per la coalició Compromís-Podem-És el Moment han estat extraordinaris. 9 diputats i diputades valencianes, una fita que ens equipara als resultats de bascos, gallecs i catalans. Som la 6ena força política de l’Estat, molt per sobre del PNB i de CDC o d’ERC. Perquè ara, després dels 4 partits grans i d’En Comú-Podem, 673.549 valencianes i valencians, un de cada quatre, han votat les candidatures de la nostra coalició. La segona força més votada en el País Valencià, amb el 25% dels vots, a només 6 punts del PP, i 5 punts per damunt del PSOE.

Si no hem pogut traduir aquesta força en un Grup Parlamentari Valencià potent, és perquè PP, C’s i PSOE ho han impedit. També s’ha de lamentar, tot s’ha de dir, que 5 diputats i diputades de la coalició (de Podem i independents) no hagen mantingut fins al final la reivindicació del grup propi, tal i com ens havíem compromés tots. Ara seran els 4 diputats i diputades de Compromís que, liderats per Joan Baldoví, exerciran de veu pròpia del País Valencià al Congrés, des del Grup Mixt. 4 diputats que, en els propers dies, poden ser decisius per a la governabilitat de l’Estat.

Perquè, pel que fa a la complexa situació postelectoral de la política espanyola, en aquests moments no hi ha més eixida que un pacte ampli entre progressistes, amb la concurrència inexorable de les forces nacionalistes i sobiranistes. Això, o tornar a convocar eleccions, la qual cosa no assegura un canvi substancial en la distribució dels resultats ni dels blocs ideològics.

És necessària una nova transició a l’Estat, una segona transició on els valencianistes hem de jugar un paper fonamental. Hem de cooperar, des de la nostra identitat, i hem de ser presents en el debat. La vella política ha estat clau per mantenir vius els valors del franquisme i ha impedit l’impuls de models de governança més avançats. La transició va estar molt condicionada per la por. Ha servit per avançar en la incorporació a la Unió Europea, per augmentar el model europeu de protecció social en els primers governs socialistes, però també per mantenir els privilegis i els oligopolis d’unes poques famílies. Ara s’ha vist amb més amplitud com han fet pagar la crisi de la desregulació de l’economia financera i especulativa, als de baix i al territoris perifèrics de l’Estat. Les polítiques de la dreta centralista han provocat l’increment de les desigualtats i el manteniment d’una concepció d’Espanya “una, grande y libre”.

La vella política ha rebut un colp fort, però es resisteix a donar pas a noves formes. Intentaran per tots els mitjans fer un govern que continue aplicant les mateixes polítiques de desigualtat, els seus privilegis i el manteniment d’un concepte arcaic i essencialista de la ’nación española’. ’España, obra de Dios o de la naturaleza’, com va dir Cánovas del Castillo.

Davant d’aquesta situació, Compromís ha demostrat, una vegada més, que som precursors i l’avantguarda d’un nou temps. Que l’esquerra valencianista i ecologista aporta una nova forma de fer política. Que volem cooperar amb altres, també amb altres pobles i projectes polítics de l’Estat, com ara MÉS a les Illes Balears, per canviar aquest estat de coses. També la vella visió ortodoxa i essencialista d’Espanya. Ha sorgit una nova ciutadania a l’Estat que viu sense complexes la plurinacionalitat de l’Estat i que no té por a la democràcia.

Nosaltres, avançats en aquest espai de la nova política, treballarem per fer possible un pacte ‘a la valenciana’ en el conjunt de l’Estat (o ‘a la balear’, si ho preferiu). És la nostra responsabilitat en aquest moment històric: avançar per aplicar polítiques pensant en les persones, per transformar la democràcia i per reconèixer la realitat nacional del País Valencià i la plurinacionalitat de l’Estat.

Documents adjunts

  • Comprom (OpenDocument Text – 25.9 kB)

    Version OOo Writer de cet article