La recuperació del Canal 33, Super 3 i 3/24 a les Illes Balears

Benjamí Villoslada*
Director General de Desenvolupament Tecnològic, Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme.*

A l’octubre —exactament el dia 1— durant una reunió amb IB3 vam prendre una decisió que després seria clau: encarregar un múltiple estadístic. En aquell moment ens semblava molt difícil recuperar els canals de la CCMA, però ho vam ignorar. Vist ara, ho aconseguirem perquè no sabíem que era impossible.

Començàrem escoltant el parer dels tècnics: independents, de la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic i de Cellnex, l’empresa que gestiona els múltiples per TDT a les illes. El 3 d’agost ens reunírem amb ells. La seva versió coincidia amb les possibilitats que m’havia explicat extensament el nostre Cap de Servei de Telecomunicacions a pesar que era de vacances. El gerent de Cellnex a Balears, també havia deixat les vacances per a reunir-se amb nosaltres. Fins la primera setmana de setembre no podria enviar-nos cap pressupost, que va ser per a usar els nostres múltiples insulars: a Mallorca encara és en marxa el que emetia [M]; a Menorca i Eivissa el Govern en té adjudicats, però mai no han arrancat. Amb aquesta opció IB3 no hauria de cedir gens d’ampla de banda als canals de la CCMA i podria fer desconnexions insulars en alta definició.

Els múltiples són aparells que permeten la transmissió de múltiples canals en un mateix rang de freqüències. Tenen 20 Mb de capacitat bruta –uns 18 neta. Un canal en alta definició (HD) sol ocupar 6 Mb i un de definició simple (SD) 4 Mb.

Quan semblava tot a punt per arrancar, va sorgir un cost caríssim que no podíem pagar amb doblers: fins a 10 mesos per fer com toca els concursos dels múltiples de Menorca i Eivissa, els convenis amb IB3 i la campanya per la re-sintonització. No volíem esperar-nos 10 mesos. Vam deixar per més endavant l’opció dels múltiples insulars —fet i fet, al desembre la recuperació dels canals seria possible gràcies a un acord provisional amb IB3.

Si volíem fer via, només ens quedava una opció: aprofitar al màxim el nostre 75% del múltiple autonòmic –conegut com a MAUT. Disposem d’uns 13 Mb nets, dels quals IB3 HD en consumia 6 Mb, IB3 SD 4 Mb i TV3 CAT 2 Mb. Només hi podíem afegir un canal de la CCMA: el Super 3 + Canal 33. Per aconseguir-ho caldria baixar almanco 2 Mb dels canals d’IB3. El dia 1 d’octubre ens vam reunir a la seu d’IB3 per a proposar-ho als tècnics.

A IB3 no van estar d’acord en reduir 2 Mb el seu ampla de banda perquè «la normativa de la definició diu que un canal HD són 6 Mb mínim i les recomanacions diuen que fins a 12 Mb».

Estàvem encallats.

Fins que vam proposar la substitució del múltiple MAUT estàtic per un altre estadístic. La resposta d’un tècnic d’IB3 fou «no ens sembla malament perquè és millor». La conversa va canviar de color: ens havíem desembossat perquè ja teníem una passa següent en la qual treballar. L’empresa pública Multimèdia IB, es va fer càrrec de la comanda.
L’havien de fabricar a mida i arribaria la primera quinzena de desembre.

Els múltiples estadístics són útils per a gestionar l’escassetat d’ampla de banda, sobretot des del ’dividend digital’ —que va significar passar espai de la TDT a la telefonia mòbil. A més d’aconseguir més qualitat d’imatge que els vells múltiples estàtics, la seva utilitat principal consisteix en botar-se la regla que diu que els canals SD necessiten un mínim 4 Mb i els HD 6 Mb. A un estadístic tot és vaporós: els 13 Mb útils per televisió del nostre múltiple ja no tindrien compartiments fixes.

El principi és relativament simple: no totes les imatges ocupen el mateix, ho podeu veure amb la mida de les vostres fotos JPEG. No ocupen el mateix perquè les grans superfícies del mateix color (com ara un cel sense niguls) necessiten menys espai que la superfície del mar, que ocupa encara més si està picada. En vídeo tot això pot canviar cada segon, però el múltiple estadístic ho gestiona amb una eficàcia admirable: analitza les imatges en temps real i lleva ampla de banda als canals que no la necessiten per a cedir-los a la resta.

El múltiple estadístic

Els múltiples estadístics permeten escollir canals favorits, cosa serveix per a protegir la qualitat d’IB3. Així, la idea era prioritzar i optimitzar el senyal d’IB3 per esgarrapar qualque Mb que anés al Super 3, C33 i 3/24, canal que vam afegir a darrera hora per petició popular.

Sis canals en el 75% d’un múltiple i que IB3 no perdés gaire ampla de banda? Impossible. El d’Antena 3 és l’únic múltiple estadístic que s’hi assembla: l’usen per 6 canals, dels quals 2 són HD, però ells tenen el 100% i un HD molt inferior al d’IB3 —ni 4 Mb. No vam voler pensar que era impossible i seguirem. Vam fer la comanda del múltiple estadístic, que va arribar l’11 de desembre.

Els tècnics de Cellnex el van configurar en un temps extraordinari per aquest tipus d’aparells. Vam veure les primeres imatges de prova l’horabaixa del 16 de desembre. A una sala tècnica d’IB3 hi eren tots, fins i tot el 3/24!

La signatura

Després de les declaracions de Josep Maria Codony al novembre, Cellnex regularment ens recordava que NO podia fer cap canvi tècnic sense la signatura del director d’IB3. Era lògic: quina confiança podia oferir una empresa que fa canvis importants sense l’autorització del màxim responsable?

El múltiple estadístic va arribar el mateix dia que el nou Director General d’IB3 prenia possessió del càrrec. Immediatament ens posarem a la seva disposició per explicar-li tot el que calgués i complir, tots plegats, els Acords de Governabilitat. La seva signatura seria indispensable, només quatre dies després, perquè el dia 17 poguéssim despertar veient IB3,TV3 CAT, Super 3 i 3/24.

Des del primer dia que arribarem al Govern anàrem fent, perquè mai no varem voler pensar que era impossible.

I no ho va ser.

Foto: Mesures de l’ampla de banda a les proves de l’horabaixa del dia 16; Andreu Manresa dirigint-se al tècnics d’IB3, Multimèdia IB i la Direcció General de Desenvolupament Tecnològic; el múltiple estadístic.

Documents adjunts

  • La recuperaci (OpenDocument Text – 27.6 kB)

    Version OOo Writer de cet article