SOS Son Serra de Marina

Lila Thomàs i Andreu*
De l’Ateneu Pere Mascaró*

L’equip de govern de l’Ajuntament de Santa Margalida format pel batle del PP Martí A Torres i PI-Convergència de Joan Monjo pretén la instal·lació de dos chiringuitos i la concessió de 100 hamaques i uns 50 para-sols, que convertirien la platja en un segon Arenal, o si voleu un segon Es Trenc. El chiringuito que es pretén instal·lar ocuparia una superfície de 20 metres quadrats, amb una terrassa d’uns altres 50. Estaria ubicat sobre l’arena entre el torrent de Na Borges i les darreres cases de Son Serra. A més el projecte contempla la instal·lació de velomars, i altres atraccions flotants. Així ho ha sol·licitat a la demarcació de Costes.

Una proposta rebutjada pels altres grups municipals SUMA -que inclou PSOE i independents lligats MÉS- i Can Picafort unit, des del primer moment .Es va crear la Plataforma SOS Son Serra de Marina que convocà el proppassat 10 de gener la resposta ciutadana a aquest nou atemptat al nostre medi ambient. La resposta fou impressionant, unes cinc mil persones de tota Mallorca es concentraren a la platja per formar una cadena humana, que sobrepassà les expectatives dels convocants.

El manifest fou llegit pel glosador de Santa Margalida Mateu Matas ’Xurí’, que fou una glosa emotiva i indignada: No volem xibius ni hamaques / ni hem de mester un para-sol / ni gent que fa lo que vol / per omplir-se les butxaques. O aquest altre fragment: Les hamaques no ens van bé/perquè la platja es col·lapsa/enteneu perquè convé/que s’apliqui l’ecotaxa.

Després de l’èxit del diumenge 10, PP i Convergència-PI plantejaren al Ple del 25 de gener,una reducció del nombre d’hamaques i para-sols. Reducció a la meitat del nombre previst i que sols pretén la viabilitat legal del projecte davant Costes com denuncià SUMA. Aquest grup municipal i Can Picafort unit presentaren una moció que descartava clarament qualsevol instal·lació de temporada a la platja de Son Serra. Fou rebutjada pel govern municipal.

La resposta dels mallorquins i mallorquines va ser notícia als telenotícies d’abast estatals, la lluita per la conservació d’una platja verge a un dels indrets del nord de Mallorca interessa fora d’aquí , a la vegada que obliga als representants municipals a modificar la idea inicial.

No s’ha acabat la lluita per la total protecció d’aquesta platja. Ho saben els grups municipals de l’oposició a l’equip de govern de dretes, ho sap la Plataforma SOS Son Serra. Hem hagut de mostrar al carrer que volem la protecció del nostre medi, com es va fer anys anteriors per aconseguir la Dragonera lliure d’urbanitzadors, o la protecció de Cala Mondragó, per posar només dos exemples.

Oh bona gent mallorquina/que voleu viure en pau/no descanseu i lluitau/per Son Serra de Marina,/ Noltros tenim el poder/la potestat i l’honor/per això hi tornam a ser/per dir fort i clar que NO .Així acabava el manifest en Mateu Xurí i així és, la bona gent mallorquina que volem viure en pau, no podem descansar, hem de continuar lluitant perquè Son Serra de Marina sigui protegida. Cal continuar dient NO, les vegades que siguin necessàries, als promotors i especuladors que volen enriquir-se fent malbé el nostre entorn.

Cal continuar la lluita per conservar allò que tenim. Coneixem prou bé la voracitat d’aquells que volen la riquesa a curt termini, sense cap escrúpol en la destrossa del medi ambient. Tenim una responsabilitat cap a les generacions futures i no podem defugir-la. També tenen dret a gaudir d’unes platges com la de Son Serra de Marina com en gaudim nosaltres.

Documents adjunts