L’Altra Mirada 48 | març 2016


Editorial.

Europa de mal en pitjor.* Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* Fa anys i panys que la Unió Europea ha deixat aparcats els objectius dels seus fundadors. Una Europa democràtica, federal i solidària amb la resta del món. El dèficit democràtic continua essent el mateix sinó pitjor (...)

Llegeix

UN PLA B PER EUROPA: DIEM 25 ( DEMOCRÀCIA EN EUROPA 2025)

,

Maties Bennàssar. * El 10 de febrer en el teatre Volksbühne de Berlín, Yanis Varoufakis presentà el projecte que encapçala el titular d’aquest article. “O Europa serà democratitzada o Europa serà desintegrada” aquest és el títol del manifest que és llançà i que resta obert a les persones i col·lectius que (...)

Llegeix

Crisi de l’Estat espanyol

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* El 20 de desembre se celebraren les eleccions generals i a finals de febrer, encara no tenim Govern. És un problema de personalismes, de bregues estèrils entre partits polítics...?. Per mi és el reflex de la greu crisi en què està immers l’Estat (...)

Llegeix

Breakingbad a la menorquina

Damià Moll Cardona* Llicenciat en història* El PP de Menorca té un mal despertar, què hi farem! A una de les meves filles li passa el mateix. Costa molt despertar-la i quan sembla que s’ha deixondit i es disposa a sortir del llit es torna a dormir i... torna a començar amb el ritual per fer-la (...)

Llegeix

No poden ni podran amb els sindicats

Alejandro Texías* Secretari general de UGT* La Reforma Laboral del PP ha complert aquest mes de febrer quatre anys. Han estat quatre anys nefastos per a la classe treballadora: no ha generat ocupació, ni ha reduït l’atur, sí que ha facilitat l’erosió de la qualitat de l’ocupació i ha empitjorat la (...)

Llegeix

ALAS i el VIH a les Balears

,

Joan Lluís Llull* President* ALAS, l’Associació de Lluita Anti-Sida de les Illes Balears, compleix enguany 29 anys. Durant gairebé 30 anys d’existència i resistència, hem viscut els diferents canvis que s’han donat entorn al VIH, sobretot en les xifres. El primer registre epidemiològic del Sida a (...)

Llegeix

ORDENANÇA CÍVICA / ORDENANÇA INCÍVICA

Joan Forteza * President de la FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE PALMA* L’ocupació dels espais públics, aquesta fantàstica àgora que representen les places i carrers de la nostra ciutat, bressol d’intercanvis culturals i socials, on habitualment sempre s’han relacionat els veïnats de Palma. Amb (...)

Llegeix

Emotiu homenatge a Emili Darder, Alexandre Jaume, Antoni Mateu i Antoni Ques

Lila Thomàs i Andreu* de la Fundació Ateneu Pere Mascaró* La Comissió 24 de Febrer i l’Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma organitzaren l’acte unitari en memòria dels batles de Palma i d’Inca Emili Darder i Antoni Mateu; el diputat Alexandre Jaume i (...)

Llegeix

Millorar Emaya per millorar Palma

Neus Truyol Caimari* Portaveu Ajuntament de Palma i presidenta d’Emaya* El medi ambient sempre ha estat una assignatura pendent a les nostres illes i arreu. En una situació de crisi-estafa econòmica encara més. Però hem de pensar que el medi ambient i els recursos naturals són vitals per la (...)

Llegeix

Qui té por de la Facultat de Medicina?*

,

Francesca Mas Busquets* Presidenta del Consell Social de la UIB* Ben estranya i incomprensible em resulta la posició de Podem envers els estudis de Medicina. En un moment en què hi ha el suport de les principals institucions, dels col·lectius relacionats amb el món sanitari, i amb la premissa que (...)

Llegeix

Violències Masclistes i micromasclismes.

Rosa Cursach Salas* Directora de l’Institut Balear de la Dona* Ens estan matant!!!, s’ha convertit gairebé en un lema, però no és sols això, és real, l’any passat, segons dades oficials, a l’Estat foren assassinades 57 dones, però si contam amigues o mares i fills i filles, la xifra augmenta (...)

Llegeix

JORDI GAYÀ ESTELRICH

Teòleg expert coneixedor de Ramon Llull Biel Pérez i Pep Valero* Estam celebrant els set-cents anys de la mort de Ramon Llull (1232-1316), potser el personatge més il·lustre nascut mai a les nostres Illes. Venturosament també tenim entre nosaltres una de les persones que més l’han estudiat i (...)

Llegeix

Una economia diferent és possible

,

Ara Maó* El divendres 12 de febrer tingué lloc la taula rodona organitzada per Ara Maó i amb la col·laboració de l’Ateneu Pere Mascaró, interessantíssima, sobre Economia Social i Cooperativisme, a la Biblioteca Rubió, a qui volem agrair la predisposició que han mostrat, cada vegada, per a (...)

Llegeix

L’ATENEU PERE MASCARO AL “XV SIMPOSI DE LA RED RENTA BÁSICA”

,

Josep Valero * Coordinador d’activitats de la Fundació Ateneu Pere Mascaró* Vaig poder assistir com a representant de l’Ateneu al XV Simposi de la xarxa estatal “Red Renta Básica”. Es va realitzar a Badalona els dies 12 i 13 de febrer. Aquesta xarxa està organitzada sota la forma d’associació sense (...)

Llegeix

Les Fundacions Emili Darder i l’Ateneu Pere Mascaró signen un protocol de col·laboració estable

,

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* La Fundació Emili Darder amb més de vint anys d’experiència i l’Ateneu Pere Mascaró amb cinc anyets dediquen la seva activitat a la lluita d’idees des de plantejaments d’esquerres, sobiranistes i ecologistes ben conscients que sense l’hegemonia de les (...)

Llegeix

Escena Audiovisual

Equips de so, equips de vídeo i projecció, il·luminació, traducció. Convencions, congressos, reunions, festes, etc... Lloguer de petits equips de so i projecció per a esdeveniments i festes particulars Tel 687994374

Llegeix

Pla de xoc pel Pla de Sant Jordi

Llorenç Carrió* Regidor de MÉS a l’Ajuntament de Palma* Una de les zones que més ha patit l’oblit institucional de Mallorca i la deixadesa urbanística des dels anys del boom del Turisme ha estat el Pla de Sant Jordi i la costa des de Palma a s’Arenal, el que en època islàmica s’anomenava Prat de (...)

Llegeix

Siguem agosarats, parlem de mallorquinisme: 9 propostes

,

Joan Colom, Joan Pau Jordà, Gabriel Mayol* Tot i que el nostre redreçament com a poble és més lent del que a molts ens agradaria, és també imparable i irreversible. Recordem, si més no, que MÉS és la primera força en l’àmbit municipal, i que avui en dia el vot a forces polítiques no estatals ronda el 30% (...)

Llegeix

«Amor y capital»

,

Josep M Traverso* “Cada uno de ellos [Jenny i Marx] tenía una mano cerrada en forma de puño y la otra agarrada a la de su pareja” Mary Gabriel. Títol original, Love and Capital. Karl and Jenny Marx and the birth of a Revolution. publicat a Nova York al ’any 2011. Finalista del Pulitzer Prize, del (...)

Llegeix

Els últims tractats de lliure comerç i la globalització neoliberal

,

Miquel Vives Riera* És a partir de l’1 de gener de 1994, amb l’entrada en vigor del Tractat del Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (NAFTA en les seves sigles en anglès) entre els governs de Canadà, els EUA i Mèxic, quan podem començar a parlar d’una segona generació de TLC, on el comerç de serveis, la (...)

Llegeix

De gotes i de baules

Miquel Àngel Llauger* Professor i escriptor* El passat dimecres 3 de febrer, va tenir lloc l’acte de presentació pública de la Institució Francesc de Borja Moll, una entitat que acaba de néixer amb l’objectiu de salvar el llegat de l’editorial Moll. Toni Gomila, en Toni Gomila d’Acorar, surt a (...)

Llegeix

Les presons de Joan Rodríguez Niebla

David Ginard i Féron * Historiador* Quan a les illes Balears s’al·ludeix a les dimensions penitenciàries de la repressió franquista, hom tendeix a considerar únicament l’empresonament de milers de mallorquins, menorquins i pitiüsos als diversos centres de reclusió –la majoria, improvisats– que (...)

Llegeix

Documents adjunts