«Amor y capital»

Josep M Traverso*
Cada uno de ellos [Jenny i Marx] tenía una mano cerrada en forma de puño y la otra agarrada a la de su pareja” Mary Gabriel.

Títol original, Love and Capital. Karl and Jenny Marx and the birth of a Revolution. publicat a Nova York al ’any 2011. Finalista del Pulitzer Prize, del National Book Award i del National Book Critics Circle Award. Traduït per a l’editorial El Viejo Topo per Josep Sarret l’any 2014. L’autora, Mary Gabriel, ha treballat com a editora de l’agència Reuters (casualment l’agència que va donar la noticia de la mort de K. Marx) i ha publicat altres biografies.

Rigor.

Vuit anys de treball consultant milers de documents a Moscou, Amsterdam, Tréveris i Londres. No es tracta d’una biografia de Karl Marx sinó de la família Marx, del cercle de les seves amistats i dels revolucionaris amb els quals van compartir lluita, esforç i misèria durant una bona part del segle XIX. Els exiliats i represaliats de les revolucions de 1848, els de la Comuna de París de 1871 i els membres de la AIT són també protagonistes d’aquesta història.

El llibre s’obre a la dècada de 1830 amb les passejades i converses del jove Marx amb el baró Ludwig von Westphalen i es tanca al 1910 amb la visita d’un desconegut revolucionari rus amb la seva dona al matrimoni Paul Lafargue i Laura Marx a Draveil; era estiu i els russos van arribar en bicicleta, ella, Nadia Krupskaya va exclamar, meravellada, “sóc aquí amb la filla de Marx!!

L’autora, a l’hora d’encetar el treball, va veure clar la necessitat de no romandre tancada a l’interior de la familia Marx, que moltes coses, per a ser explicades, necessitaven de l’entorn polític i social en el qual aquests es movien; estem, doncs, davant d’un retrat d’època:

En consecuencia, fui más allá de mi propósito inicial -contar simplemente la historia de la familia Marx- incluyendo también muchos aspectos de la teoría de Marx y una descripción más completa del desarrollo del movimiento obrero de lo que me había planteado inicialmente. Pero, a fin de cuentas, no creo que la historia de la familia Marx hubiese sido completa sin estos elementos. Esta fue la vida que vivieron; comieron, soñaron y respiraron la revolución política, social y económica. Esto, y un absorbente amor por Marx, fue la malla de acero que los unió.”

Passió.

Penso que per dur a bon terme la biografia d’un personatge es necessita una determinada passió, el convenciment que s’està davant d’algú important, la vida del qual val la pena contar. Passa de vegades que el biògraf condemna de bon començament al personatge que intenta explicar, afirmant, n’és un exemple, que ja de petit eren palesos els defectes que acabarien esclatant a la seva maduresa; al pol oposat trobam aquella devoció que converteix la biografia en vida de sants. Enmig, la posició que manté l’autora, la passió per la família Marx, pels revolucionaris del 48 o de la Comuna, una actitud que proporciona el to que es manté al llarg del llibre i que el converteix en un magnific text.

Un text capaç de captar la complexitat dels personatges i del seu temps històric. En aquest sentit una cita pot entorpir més que ajudar però ens atreviríem amb una sobre el tarannà de Marx (home):

“Gustav Techow [un antic oficial prussià que havia lluitat amb els insurgents al 1848] describió perfectamente el núcleo de la fuerza intelectual de Marx y su debilidad personal. Interiormente, Marx siempre estaba ocupado con grandes temas, lo que hacía casi imposible para él encontrar tiempo para los asuntos triviales que absorbían a los meros mortales que le rodeaban o para comprender las consecuencias de sus acciones en las personas a las que más quería.” (267)

Veritat.

El rigor en el treball, el reconeixement i admiració pels personatges, el no defugir de la complexitat de les situacions, l’obertura de les relacions familiars cap als problemes socials conformen un esplèndid text carregat de veritat. Un llibre que val la pena llegir i que conté magnífics passatges com la descripció del Londres de 1849 al qual arriben milers de refugiats fugint de la repressió i entre ells la família Marx.

Aquest llibre té una vessant molt important de coneixement del passat, de les revolucions del segle XIX, del naixement de la AIT, de la gestació de l’obra teòrica de Marx, especialment de la seva obra fonamental, El Capital; però també una vocació de futur per a tot aquell que vulgui penetrar en el pensament del Moro, permet assistir als moments de naixement dels seus escrits, vivificar la seva obra.

Lectura molt recomanable per a una visió de Marx des del segle XXI.

Documents adjunts