Breakingbad a la menorquina

Damià Moll Cardona*

Llicenciat en història*

El PP de Menorca té un mal despertar, què hi farem!

A una de les meves filles li passa el mateix. Costa molt despertar-la i quan sembla que s’ha deixondit i es disposa a sortir del llit es torna a dormir i... torna a començar amb el ritual per fer-la despertar a base destapar-la del suau mantell que li dona calentor, obrir-li les finestres de l’habitació perquè hi entri la llum i fins i tot, i això ja com a mesura final, donar-li veus a cau d’orella perquè reaccioni de manera ràpida. Un cop, i ja definitivament desperta, l’has de deixar asseguda al seu llit perquè mediti una estona i s’adoni de la dura realitat: s’ha de vestir ràpid i corrents per baixar a la cuina i berenar per partir escapats cap a l’escola. Una recomanació, millor no dir-li res que la pugui molestar o alterar, del contrari et pot caure tota la seva ira en forma de males cares i gestos inapropiats. Aquesta rutina que esdevé diària és esgotadora, tant per ella com per qui l’ha de despertar i convèncer que no hi ha altra opció que claudicar davant una evidència que és aplacant quan ja es troba dins el cotxe direcció al centre escolar.

Cada dia és el mateix.

Al PP de Menorca li passa quelcom similar, té un mal despertar, cada matí el comença de mala bava, malhumorat, amb poca o gens de gràcia. Habitualment manifesta aquest malestar en forma de twit groller, mal intencionat o de poc estil - en el millor dels casos- o amb un missatge de contingut mig fals, fals o totalment irreverent en el pitjor dels casos i que va destinat a la presidenta del Consell Insular de Menorca i membre de MÉS per Menorca, Maite Salord. Malauradament, la cosa no acaba aquí. La premsa menorquina de tirada diària acostuma a venir farcida d’articles o cartes dirigides al director en les quals,per variar i com és costum en les files conservadores, llancen les majors desgràcies i improperis cap a les forces d’esquerra i els seus representants, alguns d’ells membres d’algunes de les institucions de la nostra illa.

La gota que ha fet vessar el got ha estat la utilització d’un compte de twitter fals que pretenia suplantar el perfil de MÉS per Menorca, llançant a les xarxes continguts impropis en boca de la presidenta del Consell Insular. Tot i desconèixer l’autoria de tal acció, el missatge era més proper i semblant a l’estil i literatura que empren alguns membres del partit de les gavines.

Sí, tenen un mal despertar, però sobretot tenen un mal perdre. Són incapaços d’assumir la derrota i el nou rol que ara els pertoca desenvolupar per mor dels resultats electorals a nivell local i insular, i potser també al Congrés dels diputats. Són inoperants a l’hora de fer autocrítica i neteja dins les seves seus i agrupacions. D’això últim sembla ser que ja se n’encarrega a diari la guàrdia civil amb els seus escorcolls a les respectives seus del partit a Madrid i València.

Alguns diuen que la corrupció forma part del seu ADN, em vull resistir a pensar això. Els corruptes sempre són minoria, sempre hi ha -n’hi ha d’haver- més gent entusiasmada en participar a fer política de manera honrada i sana, compromesos en intentar millorar la societat en la que vivim. Mai un partit polític, dins l’etapa democràcia, havia assolit unes cotes tan elevades de corrupció, descrèdit i cinisme. Les xarxes corruptes, excel·lentment organitzades, d’amiguisme i malversació de fons públics, fan que cada dia ens haguem de sorprendre, o ja no, de descobrir fins on han estat capaços aquests canalles de delinquir i malbaratar els diners públics, els diners de tots.

Així no es fa país, així no és com es fan els ciutadans del demà i molt menys aquesta no és la manera de fer política que entenem molts de ciutadans.

El PP s’ha convertit en una mala còpia del que pretén ser, cada vegada s’assembla més a l’exitosa sèrie que dóna títol a aquest humil relat, Breaking Bad, en la qual el protagonista, Walter White, un brillant professor de química, es converteix en un poderós i perillós narcotraficant. És a dir, un indesitjable per a tots.

Documents adjunts