Emotiu homenatge a Emili Darder, Alexandre Jaume, Antoni Mateu i Antoni Ques

Lila Thomàs i Andreu*
de la Fundació Ateneu Pere Mascaró*

La Comissió 24 de Febrer i l’Àrea de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística de l’Ajuntament de Palma organitzaren l’acte unitari en memòria dels batles de Palma i d’Inca Emili Darder i Antoni Mateu; el diputat Alexandre Jaume i l’empresari d’Alcúdia Antoni Maria Ques, assassinats pel règim franquista el 24 de febrer de 1937.

Vint entitats, sindicats, associacions i partits polítics formen la Comissió 24 de febrer, creada l’any passat. que enguany celebrà que l’acte sigui unitari, institucional i «per a les famílies», Entre les entitats de la Comissió hi ha les fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró.

Foren més de 200 persones presents que escoltaren el besnét d’Alexandre Jaume, Andrés Lluís Jaume que va llegir el manifest i Biel Majoral oferí un recital amb poemes de Pere Capellà.

A continuació prengué la paraula el doctor en Història Antoni Marimon, en nom de la família Darder, així com Maria Antònia Mateu néta del batle d’Inca Antoni Mateu, i un fillol-nebot d’Antoni Maria Ques. També parlà el nét del batle de Palma, Ferran Cano.

En ser un homenatge organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Palma, on s’honrava la memòria de dos batles demòcrates assassinats, prengueren la paraula el batle José Hilla, així com el regidor d’Inca Antoni Rodríguez en nom del consistori de la ciutat d’Inca.

Fou un acte emotiu, ple de simbolisme, en recordar la barbàrie feixista de l’aixecament militar de 1936, i fer presents les accions d’aquests quatre homes, dos batles republicans, un diputat a les Corts i un empresari, homes d’esquerres que treballaven per aconseguir millorar la vida del poble, promocionant la cultura, l’educació entre altres.

Després de les intervencions es realitzà l’ofrena floral dels components de la Comissió Cívica, així com de les institucions, partits polítics, sindicats i entitats que eren presents, entre els quals les fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró i MÉS per Mallorca.

Foto: alguns membres de MÉS i les fundacions, presents a l’acte.

Documents adjunts