Les Fundacions Emili Darder i l’Ateneu Pere Mascaró signen un protocol de col·laboració estable


Miquel Rosselló*
President de l’Ateneu Pere Mascaró*

La Fundació Emili Darder amb més de vint anys d’experiència i l’Ateneu Pere Mascaró amb cinc anyets dediquen la seva activitat a la lluita d’idees des de plantejaments d’esquerres, sobiranistes i ecologistes ben conscients que sense l’hegemonia de les idees de progrés dins la societat no es pot canviar el sistema. Podem introduir canvis, a vegades fins i tot molt positius però si l’hegemonia és de les idees conservadores tard o prest aquests canvis es tornen reversibles.

Massa vegades l’esquerra ha oblidat aquestes premisses i aquella màxima d’un dirigent revolucionari de principis del segle XX: sense teoria revolucionària no hi ha pràctica revolucionària.

Després d’una estreta col·laboració de les dues Fundacions en dels darrers anys pensen que és absolutament necessari sumar esforços i potenciar sinergies comunes per donar un bot qualitatiu en la construcció d’un instrument que doni continuïtat a la feina feta fins ara per cada una d’elles i que sigui capaç d’afrontar els reptes que el present i el futur del país ens demanden.

Pensen que el nostre país necessita impulsar “laboratoris d’idees”, que amb solvència i criteri sàpiguen afrontar l’anàlisi de la nostra pròpia realitat, avaluar les experiències que tant des de les institucions democràtiques progressistes com des de la societat civil es posin en marxa, aportar idees noves per construir projectes alternatius i abordar a fons la formació de quadres per construir i mantenir una societat futura.

És per tot això que les dues fundacions pensen que és absolutament necessari sumar esforços i potenciar sinergies comunes per donar un bot qualitatiu en la construcció d’un instrument que doni continuïtat a la feina feta fins ara per cada una de elles i que sigui capaç d’afrontar els reptes que el present i el futur del país ens demanden.

És el moment de fer aquesta confluència perquè no té sentit que dues fundacions que tenen els mateixos objectius i se situen dins el mateix l’espai polític i social no unifiquin els seus esforços. Convençudes, alhora que la unió de recursos humans, econòmics i materials suposarà més una multiplicació que una simple suma.

Per això han decidit signar un protocol de col·laboració i crear el Consell de les Fundacions, format pels membres que les dues consensuïn, encarregat d’organitzar les tasques conjuntes a traves d’Àrees i Espais de Treball que s’aniran constituint i garantint el seu funcionament per grups de companys i companyes voluntaris.

L’Àrea d’anàlisi de la realitat i elaboració d’alternatives rebrà un fort impuls i s’organitzarà per espais de treball, entre altres:

  • Per un nou model de desenvolupament econòmic i social a les Illes.
  • Per la renovació i enfortiment del sindicalisme de classe.
  • Espai d’Història.
  • Per un mallorquinisme polític del segle XXI en la perspectiva del sobiranisme a les Illes Balears.
  • Per promoure mitjans de comunicació de País.
  • Per organitzar la commemoració del bicentenari del naixement de Carles Marx el 2018.
    L’àrea de debat i divulgació, encarregada de preparar i implementar l’agenda d’activitats públiques: xerrades, presentacions de llibres, audiovisuals, revistes, taules rodones.

L’àrea de Formació té l’objectiu d’organitzar una Escola Oberta Ciutadana (EOC) amb vocació d’ésser un projecte formatiu, informatiu i de debat.

L’àrea de comunicació mantindrà els instruments que ara estan vigents com la WEB i L’Altra Mirada, revista digital mensual que el mes de maig traurà el número 50 i treballarà per posar en marxa altres instruments de comunicació digitals i audio-visuals, així com mantenir i incrementar la seva col·lecció de publicacions.

Per últim les fundacions mantindran les relacions que tenen amb altres entitats i plataformes de les Illes, d’arreu dels països catalans, de l’estat espanyol i la UE. Molt especialment volen incrementar la col·laboració amb la UIB, amb qui tenen signat un protocol.

Les fundacions garanteixen el seu funcionament gracies al suport i treball voluntari d’amics i simpatitzants.

ateneuperemascaro.org/ laltramirada.cat/ www.fundacioemilidarder.cat/

Documents adjunts