No poden ni podran amb els sindicats

Alejandro Texías*
Secretari general de UGT*

La Reforma Laboral del PP ha complert aquest mes de febrer quatre anys. Han estat quatre anys nefastos per a la classe treballadora: no ha generat ocupació, ni ha reduït l’atur, sí que ha facilitat l’erosió de la qualitat de l’ocupació i ha empitjorat la situació de les persones desocupades. L’objectiu de la llei laboral imposada per Mariano Rajoy era facilitar l’acomiadament barat i acabar amb la negociació col·lectiva com a arma per millorar les condicions dels treballadors. I, de pas, intentar dinamitar a les organitzacions sindicals.

En aquests quatre anys, la llei laboral ha aconseguit alguns dels seus objectius alhora que ha provocat un dany incalculable per a la majoria social i ha minvat la capacitat de les organitzacions sindicals per poder defensar els drets de les treballadores i els treballadors. No obstant això, encara que alguns volguessin veure als sindicats majoritaris ferits de mort, no ho han aconseguit. Els resultats d’eleccions sindicals celebrades durant els últims quatre anys demostren que les organitzacions sindicals són vives i continuen estant presents a les empreses.

Les eleccions sindicals del període 2012-2015 serveixen per determinar la representació institucional i en la negociació col·lectiva de les distintes organitzacions que representen els treballadors. Aquests resultats han tornat a donar la victòria en Balears a UGT. La Unió General de Treballadors és el sindicat majoritari a l’arxipèlag en obtenir 2.371 delegats i delegades dels 6.409 en joc. Així, UGT aconsegueix el 37 per cent de la representació enfront de CCOO que va obtenir el 33 per cent amb 2.105 delegats; USO, 705; STEI, 272 i altres forces sindicals, 956.

Per illes, la Unió també és el sindicat més representatiu. A Mallorca compta amb 1.844 delegats d’un total de 5.328, en les Pitiüses té 318 de 620, i, a Menorca, 209 de 461.

L’anàlisi de les dades per sectors ens mostra que UGT és la força sindical majoritària en hoteleria, comerç i joc; transport, comunicació i mar; en metall i construcció, així com en indústria.

Són uns resultats dels quals la nostra organització se sent satisfeta perquè s’han celebrat en una època de crisi econòmica molt dura, en la qual s’han imposat polítiques, com l’esmentada Reforma Laboral, dirigides a atropellar els drets laborals, a debilitar l’acció sindical i la negociació col·lectiva.

Així mateix, les eleccions sindicals entre 2012 i 2015 han estat marcades per la reducció del nombre de representants sindicals a causa de la disminució de plantilles i a la desaparició d’empreses. Si en el període 2008-2012 es van elegir a Balears un total de 7.315 delegats i delegades, en el que UGT va obtenir un 38,3% de la representació, en els últims quatre anys aquest nombre ha descendit a 6.409.

No podem oblidar, tampoc, que durant els últims anys les organitzacions sindicals, i en especial UGT, s’han vist sotmeses a una forta campanya de desprestigi que ha minvat la seva credibilitat. Acceptem que el sindicalisme de classe ha comès errors i necessita canvis per estar més prop dels ciutadans, canvis que ja estan en marxa en UGT.

No obstant això, la campanya contra els sindicats orquestrada des dels sectors conservadors no tenia com a propòsit canviar el que fèiem malament, si no acabar amb nosaltres per emmudir la crítiques que any rere any hem estat realitzant cap a les polítiques d’austeritat. Unes polítiques que han empobrit a la ciutadania i han deixat uns esgarrifós nivells de desigualtat social.

En aquesta situació, UGT ha aconseguit mantenir-se com a primera força sindical a l’arxipèlag gràcies a l’esforç diari de companys i companyes. Agraïm a cadascuna d’aquestes persones el seu compromís amb la millora de les condicions laborals dels treballadors i el seu treball en la recuperació de la confiança en el sindicalisme de classe.

Documents adjunts