L’Altra Mirada 49 | abril 2016


Editorial

MÉS, la gota malaia que, poc a poc, fa forat* Josep Valero González* El focus de l’escenari il·luminen Madrid i les negociacions per a formar un nou govern a l’Estat. No sabem si el guió de l’obra serà de tragèdia, de drama o finalment de comèdia. Per ara els moviments entre bambolines, surten en (...)

Llegeix

Menorca: El camí cap a la sostenibilitat ha de ser renovable

Rafel Muñoz* Tinent de batle de Recursos i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Maó. El desenvolupament de les energies renovables en l’entorn peninsular és totalment divergent al curs seguit a Menorca, on ha prevalgut sempre la protecció del medi ambient i la qualitat paisatgista del territori. (...)

Llegeix

La sequera i la gestió dels recursos hídrics a les Balears

Mateu Morro Marcé * foto Arabalears.cat Les dades són clares. A Mallorca el darrer trimestre del 2015 va ploure un 71% menys que la mitjana dels darrers trenta anys i l’estat dels recursos és d’un 53% quan la mitjana dels darrers 10 anys és d’un 64%. A Menorca va ploure un 50 % menys i l’estat dels (...)

Llegeix

Eleccions sindicals:

,

Eleccions sindicals: la democràcia al centre de treball José Luís Garcia Secretari general de CCOO Illes balears A finals d’any es va donar per conclòs el període de major concentració d’eleccions sindicals. Un fet que ha passat desapercebut per a la ciutadania, però probablement sigui una de les (...)

Llegeix

Eleccions sindicals: la democràcia al centre de treball

,

José Luís Garcia* Secretari general de CCOO Illes Balears* A finals d’any es va donar per conclòs el període de major concentració d’eleccions sindicals. Un fet que ha passat desapercebut per a la ciutadania, però probablement sigui una de les expressions democràtiques amb més força de les (...)

Llegeix

L’STEI consolida la INTERSINDICAL

,

Biel Caldentey* Secretari general de l’STEI Intersindical Foto Arabalears.cat* L’STEI Intersindical es fundà el desembre de 1977 com un sindicat del sector d’ensenyament i amb projecció sociopolítica; mai ens consideràrem un sindicat corporatiu, ni tampoc el practicàrem. El nostre projecte sempre (...)

Llegeix

8 de març 2016, agredolç

,

Lila Thomàs i Andreu* de l’Ateneu Pere Mascaró* El dia internacional de les dones l’hem viscut a Mallorca amb aquest gust agredolç que significa contradicció. Per una banda, agre, trist, per l’assassinat de na Berta Cáceres, ocorregut el dijous 3 de març. Na Berta, activista de drets humans, (...)

Llegeix

ApturBalears: Una aposta per un nou model més sostenible

En contra de la imatge que sovint es diu, el lloguer vocacional no és un fenomen nou a la nostra terra i ha va lligat a la història del turisme de Mallorca des dels seus inicis. Mostra d’això és el fet que George Sand i Fryderyk Chopen,Joan Bautisya Laurens, Robert Wilheim Bunsen, Gaston Vuillier, (...)

Llegeix

PER LA CONSTITUCIÓ D’UN CONSELL DE L’ESPAI DE COMUNICACIÓ EN CATALÀ

Conclusions* Una de les principals conclusions de la Jornada Espai de Comunicació en Català, celebrada a Ciutat de Mallorca el 18 i 19 de desembre de 2015, és la proposta de constitució d’un CONSELL DE L’ESPAI DE COMUNICACIÓ EN CATALÀ, integrat per representants dels governs de cada un dels (...)

Llegeix

23è congrés del PSM-Entesa, I ara MÉS!!!

Bel Busquets* Secretària General del PSM-Entesa* Quan em pos a escriure aquest article, ja han passat alguns dies del 23è Congrés del PSM-Entesa, i de manera més reposada puc explicar-ho. Des de la meva adolescència, m’acompanyaren valors com la solidaritat, l’ecologia, la llengua i cultura (...)

Llegeix

CARLOS ASKUNZE ELIZAGA

TAMBÉ ES CANVIA EL SISTEMA DES DE LA VIDA QUOTIDIANA* Dematinet arribam al pati de La Misericòrdia. Les 42 paradetes de la Segona Fira del Mercat Social de Mallorca ja estan a punt, amb els seus responsables, per rebre els visitants. Aprofitant els primers moments de tranquil·litat, en Karlos (...)

Llegeix

La Fira de Mercat social es consolida

Lila Thomàs i Andreu* de l’Ateneu Pere Mascaro* El darrer cap de setmana hivernal ha viscut la II Fira de Mercat social al pati de la Misericòrdia. Durant el dissabte 19 i el diumenge 20 fins les 14hs, quaranta i dos expositors mostraren els seus productes d’economia social i solidària. Unes (...)

Llegeix

AVANÇAM PEL DRET A DECIDIR

HA ARRIBAT L’HORA * Pere Fuster Nadal* Regidor de MÉS per Capdepera * Devers l’any 2009 una sèrie de regidors de formacions polítiques mallorquines varen constituir la Plataforma Avançam pel dret a decidir. En poc temps varen llançar una campanya a favor de les consultes populars i registraren (...)

Llegeix

JORNADES DE DEBAT

JORNADES DE DEBAT PRESENT I FUTUR DEL NOSTRE TURISME Els dies 22 i 23 d’abril a l’ Arxiu del Regne de Mallorca. carrer de Ramon Llull 3, Palma. Programa Divendres 22 d’abril 16,30h: Presentació: Miquel Rosselló. President de l’Ateneu Pere Mascaró 16,45h “El model turístic a les Illes Balears”. (...)

Llegeix

Ara Maó: el nou paradigma

Joan Carles Villalonga* d’Ara Maó* Com va passar en tants altres indrets del nostre territori, la força de les formacions polítiques que no provenen estrictament dels partits polítics tradicionals va tenir una importància cabdal en les eleccions municipals i en la configuració del nou consistori, (...)

Llegeix

LINIU SIQUIER, Batlessa de Búger

LINIU SIQUIER, Batlessa de Búger Lluís Apesteguia Qued amb na Liniu Siquier, la jove i activa batlessa bugerrona; ens ha costat trobar l’estona per fer l’entrevista, malgrat haver-nos vist unes quantes vegades el darrer mes: la tasca al capdavant d’un Ajuntament, tal vegada més si és petit, (...)

Llegeix

MARX IN SOHO (1849-1859) I

,

Recordant Berta Cáceres, lluitadora hondurenya, defensora dels camperols i dels drets dels pobles indígenes, assassinada el passat 3 de març. Pep Traverso “Me alegro de que hayáis venido. No habéis hecho caso de esos idiotas que han dicho: ¡Marx está muerto! Bueno, lo estoy…y no lo estoy. Eso (...)

Llegeix

Les ulleres violetes

Patricia Font Marbán* Diputada de Més per Menorca* Aquest passat mes de març s’ha celebrat el Dia Internacional de la Dona. És curiós, perquè davant aquesta data em sorgeixen dubtes. Ens hem de felicitar en aquest dia? De cada vegada tenc més clar que l’existència d’un dia especial per commemorar (...)

Llegeix

Ramon Llull, el forjador d’una literatura per a les dones

Maribel Ripoll Perelló* Universitat de les Illes Balears* L’any 1274, després de nou anys de formació i d’unes profundes experiències místiques profundes, Ramon Llull inaugurava el registre literari en català amb el gran Llibre de contemplació en Déu. Poc temps després, veien la llum obres de (...)

Llegeix

Artà. Llarg camí cap al desastre

Maties Garcias* El professor i primer batle democràtic d’Artà (1979-1987), Jaume Morey Sureda, acaba de publicar dos llargs i densos volums que contenen les seves investigacions sobre l’esclat de la guerra civil a la vila artanenca i la repressió consegüent contra els sindicalistes, socialistes i (...)

Llegeix

Documents adjunts