8 de març 2016, agredolç


Lila Thomàs i Andreu*

de l’Ateneu Pere Mascaró*

El dia internacional de les dones l’hem viscut a Mallorca amb aquest gust agredolç que significa contradicció. Per una banda, agre, trist, per l’assassinat de na Berta Cáceres, ocorregut el dijous 3 de març. Na Berta, activista de drets humans, defensora dels indígenes i dirigent ecologista i antigovernamental. Era dirigent del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures, havia rebut el premi Goldman el 2015, un dels més prestigiosos del món per lluites a favor del medi ambient. La campanya que dirigí va aconseguir que el gegant xinès Sinohydro i el Banc Mundial abandonessin un gran projecte hidroelèctric. Amb la població indígena lenca, la major ètnia indígena de Hondures, lluitaren contra l’embassament Agua Zarca. La construcció estava prevista al nord-est del país, en el riu Gualcarque, sagrat per a les comunitats indígenes i vital per a la seva subsistència. L’Ateneu s’ha sumat a la demanda internacional d’una investigació independent que trobi els assassins i els responsables d’aquesta mort.

També agre, trist, i sobretot indignant, en ser conscients de l’horror que estan vivint tantes dones amb els seus infants als camps de refugiats a les diferents fronteres que Europa ha tancat. Dones refugiades obligades a romandre als camps en espera d’una sortida cada vegada més llunyana. Dones de totes les edats, joves i majors, amb estudis, mares, àvies, fadrines, dones que han hagut d’abandonar ca seva per les condicions inhumanes de destrucció, mort, misèria.

Dolç, a la vegada, en el sentit de positiu en veure els avenços experimentats en les nostres terres. Per una banda el divendres 4 se va aprovar pel Consell de Govern el projecte de llei d’Igualtat de dones i homes que el Parlament de les Illes Balears ha de debatre en els propers mesos. Una llei que garantirà drets a les dones, que crea nous organismes, que inclou un règim sancionador. Una llei que ens iguala a altres comunitats autònomes i que derogarà la reaccionària llei per a la dona del 2006. El mateix dia 8 el Parlament derogà la llei de protecció a la maternitat, de la legislatura del Sr.Bauzà, una altra passa endavant.

Enguany hem viscut una manifestació més massiva que altres anys. Els mitjans parlaren d’un milenar de persones, amb forta presència de joves i d’homes. Acabà a la plaça de la Reina, amb la lectura del Manifest que signaven els convocants Feministes en acció i Assemblea Antipatriarcal i Ben Amics. Un clam unitari contra el patriarcat, com va ser definit pels mitjans.

El Gremi de Llibreters ha dedicat la XXVII Setmana del llibre en català a fer visibles les escriptores, i així a les llibreries d’arreu de l’illa han organitzat trobades, lectures, presentacions.

El mateix dimarts 8 la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria va organitzar una jornada sobre Equitat laboral i social amb presència dels agents socials. I el capvespre, es celebrà la taula rodona: «Les dones a la ciència i la tecnologia” amb Cori Ramón, Alicia Sintes, Mercedes Martínez, Carmen Crespo, Edurne Blanco, moderades per la Directora de l’IBDona Rosa Cursach, al Parlament, organitzada per la Vicepresidència del govern, Direcció general d’Innovació i Recerca.

No podré incloure tot el programa d’actes que publicitava l’Institut balear de la dona, ni els organitzats pel Consell de Mallorca i molts Ajuntaments mallorquins. Ni aquells de les associacions feministes i de dones que es celebraren durant la setmana, a Manacor, Santa Maria, Sa Pobla, Campanet, Inca...

Voldria encara destacar dos actes més. El dilluns 7 una trobada poètica Paraules per la igualtat,poemes, música i testimonis a favor de la igualtat de drets entre dones i homes, organitzada conjuntament per s’Obrador de música de Marratxí i pel grup Homes per la igualtat. El dissabte 12 l’acte celebrat al parc de Sa Feixina de Palma, Glòria i memòria a la companyia de dones de Mallorca de 1715 que ens dóna a conèixer una desconeguda i silenciada gesta viscuda per dones en el segle XVIII, organitzat pel Col·lectiu Memòria en Femení.

Un any més el 8 de març s’ha commemorat amb actes de formació, reflexió, en paral·lel amb actes de reivindicació i lluita.

Documents adjunts

  • 8 de mar (OpenDocument Text – 148.4 kB)

    Version OOo Writer de cet article