L’STEI consolida la INTERSINDICAL

Biel Caldentey*

Secretari general de l’STEI Intersindical

Foto Arabalears.cat*

L’STEI Intersindical es fundà el desembre de 1977 com un sindicat del sector d’ensenyament i amb projecció sociopolítica; mai ens consideràrem un sindicat corporatiu, ni tampoc el practicàrem.

El nostre projecte sempre ha estat incidir en la transformació de la societat i no ens hem centrat en transformar exclusivament el model escolar i educatiu. Participàrem, i hem seguit participant en les lluites socials, mediambientals, de defensa del territori, de la llengua i la cultura, a favor de la nostra identitat nacional.. lluites sindicals, amb vagues generals i educatives... i altres tipus de lluites de marcat caràcter sociopolític.

Després de quasi 20 anys de la fundació del sindicat, l’any 1996, l’STEI es va obrir a altres sectors laborals i va començar a construir la seva reconfiguració com a INTERSINDICAL, i així, en aquests quasi altres 20 anys que han transcorregut, hem esdevingut la quarta força sindical de les Illes Balears, la nostra representativitat oscil·la entre el 4% i el 5%. Des dels inicis ens hem reafirmat com a la primera força sindical de l’àmbit educatiu (públic, privat-concertat i universitat) i també hem assolit ésser la primera força a l’àmbit dels funcionaris dels serveis generals de l’Administració autonòmica i som una força molt representativa a l’àmbit de la funció pública. El nostre model sindical encara no ha penetrat en el teixit productiu privat dominant com hoteleria, restauració, comerç i construcció.

Aquests darrers vuit anys han significat, especialment, per al sindicalisme assembleari, arrelat a la nostra llengua, cultura i territori, un període molt dur i complex: re-centralització política, disminució del nostre autogovern i dels nostres drets com a poble amb una llengua i cultura pròpies, desmantellament progressiu del petit estat del benestar, pèrdua i afebliment dels drets laborals, socials i econòmics de la classe treballadora i de la majoria social.

Hem assistit, i encara hi assistim, a l’ofensiva neoliberal que ha dominat aquest lapse de temps. Un atac ideològic i cultural per naturalitzar que la crisi del capitalisme financer la pagui la majoria de la ciutadania. Tot això acompanyat d’una criminalització per afeblir les organitzacions socials, polítiques i sindicals de resistència en aquestes polítiques inspirades pels poders econòmics transnacionals.

Les organitzacions sindicals amb més o manco responsabilitat i representativitat hem patit aquesta situació de resistència davant les polítiques d’austericidi imperants i de desgast de la legitimació social davant la classe treballadora.

Podem analitzar aquest escenari de la globalització i fer-ne autocrítica. Qüestionar el paper que ha de jugar el sindicalisme com a expressió de l’auto-organització de la classe treballadora per a la defensa dels seus interessos. La fragmentació i la precarització dels treballadors i treballadores. Els poders de les multinacionals impulsen tractats de lliure comerç que debiliten l’Estat-Nació que regulava l’economia i preservava els drets de la ciutadania. En el nostre cas, patim una doble afectació perquè som una nació sense un Estat Propi, encabit dins un model autonòmic amb una forta retallada de competències, sobretot la bàsica i fonamental, que és la financera. Avui no parlarem de l’espoli fiscal que determina, entre altres aspectes, la qualitat dels nostres serveis públics i prestacions socials com educació, sanitat, dependència, transport, pensions...

El model de l’STEI Intersindical ha hagut de desenvolupar la seva tasca dins aquest context sociopolític i fer front, des de la seva autonomia, en aquestes polítiques estructurals i clòniques del receptari de la Troica (UE, FMI i BM). Malgrat tot, ha estat agent -entre d’altres- del canvi polític al nostre territori i també del possible canvi a l’àmbit estatal.

És el moment d’acumular forces i reivindicar el gir polític i social per revertir tantes retallades i tant de patiment de la ciutadania. Aquest és el nostre repte que volem i compartim amb un ampli ventall de forces socials, sindicals i polítiques que lluiten per un altre món més just i solidari. Una breu síntesi per a una gran fita: l’STEI Intersindical és una eina útil al servei del nostre poble, la nostra llengua, el nostre territori i la classe treballadora.

Documents adjunts