La Fira de Mercat social es consolida

Lila Thomàs i Andreu*

de l’Ateneu Pere Mascaro*

El darrer cap de setmana hivernal ha viscut la II Fira de Mercat social al pati de la Misericòrdia. Durant el dissabte 19 i el diumenge 20 fins les 14hs, quaranta i dos expositors mostraren els seus productes d’economia social i solidària.

Unes tres mil persones passejaren per les paradetes i participaren dels actes programats, com per exemple la presentació del llibre El valor del dinero. Banca,finanzas y ética más allà del mito del crecimiento, d’Ugo Biggeri, Editorial Sal Terrae, l’ autor és el President de FIARE-Banca Etica, una banca cooperativa i ciutadana italo – espanyola que conta en quasi 50.000 socis. I taules rodones, tallers diversos...

Una segona fira que supera la primera trobada de l’any passat i es consolida com a intercanvi d’informació i experiències novedoses, no només d’elaboració de productes artesanals també de noves maneres d’entendre les finances, des de l’ètica i la cooperació, o noves cooperatives com Ecotxe, Som Energia... A la vegada que es mostren les experiències d’elaboració i difusió del Comerç just, d’organitzacions no governamentals com Treball Solidari, Zaqueo, Solidaris de Montision, Fundacions com Vicenç Ferrer, altres de reflexió i elaboració com les fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró, mitjans de comunicació com Ona Mediterrània, entitats socials d’inserció com Deixalles i Càritas o la novetat de Tres Glops que suma les tres associacions de salut mental de Mallorca. A més de paradetes de la Unió de Pagesos, la cooperativa Coa Negra, la Tenda ecològica i molts altres fins arribar a la quarantena.

L’Associació Mercat Social Illes Balears pot estar satisfeta de la feina feta i dels resultats. Com sempre passa, una vegada acabada la Fira cal valorar-ne els resultats, els encerts i les errades i començar a preparar la següent trobada. Una iniciativa que és necessari potenciar per mostrar a la ciutadania que una altra economia és possible, una economia basada en el bé comú, en el cooperativisme i en l’intercanvi d’experiències.

Una economia social feta per persones i per a les persones. Amb molt d’esforç voluntari, sense aquest no és possible l’èxit .Voluntariat i eficàcia, dos factors que són els pilars sobre els quals es fonamenten aquestes experiències, suma que resulta eficient i rendible.

D’una paradeta a una altra, conversant amb les persones responsables no només sobre els productes exposats sinó també de la feina que hi ha darrera, de les experiències viscudes, dels objectius que es volen assolir, de les errades comeses i els èxits aconseguits, el passeig per la Fira resulta enriquidor i profitós.

La compra de llibres, de productes alimentaris ecològics, bosses, regals, roba de vestir, cantimplores, sabons, productes de neteja i de bellesa, són despeses fetes amb voluntat de contribuir a l’èxit d’aquestes iniciatives socials i solidàries.

Una altra economia és possible i es pot demostrar. Una economia eficient i rendible, que ha d’anar fent-se més i més extensa amb l’ajut de moltes persones que volen transformar aquesta societat i saben que passa a passa, dia a dia, es pot fer realitat.

Documents adjunts