L’Altra Mirada 51 | juny 2016


26J: ELECCIONS INCERTES, MATEIXOS REPTES

David Abril* Co-coordinador de MÉS per Mallorca* D’aquí a uns setmanes tornam a estar d’eleccions, després del fracàs dels grans partits que en aquests mesos s’han estimat més la lluita dels platós de televisió que el diàleg que hauria de ser el fonament de la política. Sobretot, allò que més sorprèn ha (...)

Llegeix

El CETA, o la versió amb Canadà del TTIP

,

Pau de Vilchez* Professor adjunt de Dret Internacional públic de la UIB* Malgrat que encara és poca la gent que coneix el TTIP, encara és manco aquella que ha sentit a parlar del CETA. I són dues cares de la mateixa moneda. Després de dècades de repetir als quatre vents el dogma neoliberal que per (...)

Llegeix

Perquè el PSOE no va voler pactar amb PODEM

Pere Sampol i Mas* Director de la Fundació Emili Darder* La resposta és perquè el PSOE és un instrument del sistema corporativista que s’ha instaurat al món capitalista. Baix una aparença de lliure mercat l’economia està governada per grans corporacions que imposen als Estats els governs i les (...)

Llegeix

UNIDES arribarem MÉS enllà

Antoni Verger* Candidat al Congrés dels Diputats* Si miram mig any enrere, les eleccions estatals del 26 de juny es presenten amb només una novetat, més enllà del cansament que tots acumulam després de mesos de negociació infructuosa: la coalició formada entre Podem, MÉS i Esquerra Unida. Aquests (...)

Llegeix

L’actualitat del Primer de Maig

José Luis García* Secretari General de CCOO de les Illes Balears* Foto Diario de Mallorca El Primer de Maig és la data tradicional de les reivindicacions del moviment sindical on possiblement, per primer cop a l’any 1886 a Chicago, una vaga anà més enllà de l’àmbit sectorial, per a convertir-se (...)

Llegeix

Festegem la llei de Normalització Lingüística!

,

Lila Thomàs i Andreu* de l’Ateneu Pere Mascaró* Enguany hem viscut la diada per la llengua amb alegria. Hem fet festa pel 30è aniversari de la llei de Normalització Lingüística de 1986. Ens hem trobat a la plaça Major de Palma, amb el grup Cucorba que ha entretingut i jugat amb els infants. Hem (...)

Llegeix

PRESENT I FUTUR DEL NOSTRE TURISME

,

Josep Valero* de l’Ateneu Pere Mascaró* Els passats 22 i 23 d’abril, tingueren lloc a Palma unes Jornades d’anàlisi sobre el nostre model turístic i com orientar un altre tipus de model. Foren organitzades per les fundacions Ateneu Pere Mascaró i Emili Darder. El contingut de les presentacions, les (...)

Llegeix

BEL BUSQUETS HIDALGO I DAVID ABRIL HERVAS, co-portaveus de MÉS

Biel Pérez i Pep Valero* Aquesta és una entrevista que queda molt desdibuixada si no es té present el marc geogràfic on es realitza. Es tracta de la seu del Parlament. Anades i vingudes pertot arreu, mòbils a les orelles, somriures i salutacions típics dels temps de campanya electoral... En David, (...)

Llegeix

No tots volem cotxe!

, ,

Però si de vegades en necessitam un: Millor elèctric i compartit* Alex Duran* La mobilitat de les persones és una necessitat. Per fer la nostra vida quotidiana ens hem de moure d’un punt a un altre, més a prop o més enfora, a peu o en vehicle. Però a Mallorca hi ha un mode que domina tots els (...)

Llegeix

UN CONTE DE LA LLETERA?

Biel Huguet * President d’AEPIB¹ A finals dels anys 80 i principis dels 90 a un poble hi havia una gran conservera i s’assecaven albercocs i es collien tàperes, hi havia diverses teuleres, vàries fàbriques de materials de construcció, una gran fàbrica de llet, una formatgera important i una gran (...)

Llegeix

XI Congrés de l’STEI Intersindical

,

Miquel Gelabert Genovart* Secretari General de l’STEI Intersindical* Els di es 13 i 14 de maig, l’STEI Intersindical vàrem celebrar l’XI Congrés. Com a cada congrés, vàrem treballar la ponència d’Estatuts i Organització i la ponència d’Acció sindical. També es va elegir la nova Comissió Executiva, (...)

Llegeix

LES SUBVENCIONS DE L’ESTALVI ÈTIC DE CAIXA COLONYA

,

Maties Bennàssar* El passat 25 d’abril es celebrà l’acte oficial de concessió de subvencions de l’estalvi ètic de Caixa Colonya a l’edifici de l’ONCE de Palma. Es llegiren els resultats de 2015 de l’estalvi ètic. Pel seu interès reproduïm algunes dades publicades a la pàgina web de Colonya, sobre (...)

Llegeix

4rt Congrés d’IniciativaVerds. En transició

Neus Truyol i Biel Frontera, * Coordinadors d’IniciativaVerds* El passat mes d’abril vàrem celebrar el 4rt Congrés d’IniciativaVerds, que va tenir com a lema ‘En transició’, ja que un dels reptes que ens hem marcat a la formació ecosocialista és canviar el model econòmic de les illes per un altre més (...)

Llegeix

S’Arenal, els temps estan canviant

Llorenç Carrió Crespí* Regidor de MËS Aj. Palma* Quan arribàrem al Consistori l’actual Equip de govern, una de les zones que més desateses trobàrem va ser s’Arenal. L’anomenada Platja de Palma, entre Can Pastilla i s’Arenal de Llucmajor ha estat la promesa mai complida dels darrers ajuntaments i (...)

Llegeix

Cap a l’esborrany d’un nou país: convocatòria de les jornades sobre construcció nacional a les Illes Balears del segle XXI

Joan Colom Ramis* Espai de construcció nacional i sobirania* Ateneu Pere Mascaró/Fundació Emili Darder * El sobiranisme a les Illes Balears es troba, com d’altres moviments polítics, en un moment d’impasse, en un encreuament de camins, entre les formes en com ha fet política fins ara i les (...)

Llegeix

La llei Montoro

Antoni Alorda Vilarrubias* President de la Comissió Balear de Medi Ambient* La llei de règim local de Montoro ha quedat escaldada. Tanmateix, mantén algunes posicions i un reguitzell de mines anti-municipals, no totes a la vista, que caldrà desactivar, i revertir. En fer inventari de les (...)

Llegeix

Quins reptes ens esperen després del 26j ?

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* Fa temps que alguns opinem que la Constitució espanyola del 1978 està esgotada i necessitada d’una profunda reforma, no debades és la constitució europea menys reformada de les darreres dècades. I quan una cosa se fa vella si no se li fan les (...)

Llegeix

MARX IN SOHO (1849/1859) II.

Marx historiador* Pep Traverso A l’anterior article d’aquesta sèrie ens havíem quedat a l’any 52, els Marx havien passat una de les etapes més dures de la seva vida familiar i a la fi algunes perspectives de treball i publicació es concretaven, la corresponsalia per a Europa de la New York Daily (...)

Llegeix

Fer més grossos els cruis

Miquel Àngel Llauger * (pròleg escrit per a Crui. Els portadors de la torxa, de Joan Buades)* No és difícil imaginar la casa des d’on el vell Albert Leuven decideix adreçar una mirada als seus noranta-cinc anys de vida. És un d’aquells habitatges sumptuosos, protegits per tanques i envoltats de (...)

Llegeix

El judaisme explicat per Martí Àvila

Maties Garcias* Professor de L’Escola Oficial d’Idiomes* Martí Àvila i Serra és professor d’educació secundària d’un institut de Mallorca i especialista en religions. A final de l’any passat va publicar un interessant estudi sobre el judaisme com a religió i com a cultura. El llibre s’obre amb un cant (...)

Llegeix

Ramon Llull, una nova mirada

Pere Fullana* Historiador* En el context de la commemoració dels set-cents anys de la mort de Ramon Llull (Palma 1232 – 1315/6) tenim el deure moral i cívic de rellegir-lo. Es tracta de repensar el valor real i simbòlic d’una biografia convertida en una icona que transcendeix l’àmbit local. Llull (...)

Llegeix

SOR ANNA MARIA DEL SM. SAGRAMENT (1649-1700)

Josep Amengual i Batle * M.SS.CC. * Si pretenem aproximar-nos a la història de les dones mallorquines lul·listes, hauríem de començar per les beguines o Dones de Penitència que ell va agraciar amb un llegat testamentari. Resseguir aquesta història ens resulta impossible, però no podríem prescindir (...)

Llegeix

Documents adjunts