4rt Congrés d’IniciativaVerds. En transició

Neus Truyol i Biel Frontera, *

Coordinadors d’IniciativaVerds*

El passat mes d’abril vàrem celebrar el 4rt Congrés d’IniciativaVerds, que va tenir com a lema ‘En transició’, ja que un dels reptes que ens hem marcat a la formació ecosocialista és canviar el model econòmic de les illes per un altre més sostenible.

En transició, també, perquè es va produir un relleu a la direcció del partit. De fet, el moment més intens i emotiu del Congrés va ser quan vàrem agrair la dedicació i bona feina de David Abril, Fina Santiago i Pau de Vílchez. Han conduit la força política nascuda fa 6 anys a ser una part essencial de la creació de MÉS per Mallorca com a projecte obert de l’esquerra verda, sobiranista i feminista de Mallorca, clau per configurar governs de canvi a nivell municipal, insular i autonòmic.

És per això que tots dos valoram molt positivament la feina d’aquests primers anys d’Iniciativa Verds, projecte del qual hem estat partícips des de la seva fundació. Per això, hem participat de forma molt activa a diferents espais de MÉS, tant formals com informals, i ens hem involucrat a les assemblees locals respectives (Palma i Inca). Esperam que, juntament amb l’equip de 18 persones que ens acompanya a la nova executiva, siguem capaços de respondre als nous reptes.

Al congrés vàrem reafirmar la nostra aposta per realitzar la major part de la nostra activitat política a MÉS, sense oblidar que som un partit de persones activistes, implicades en els moviments socials. Així, l’activitat política d’Iniciativa Verds es concentrarà en el debat, elaboració i promoció de propostes polítiques, amb un vincle molt estret amb la Fundació Ateneu Pere Mascaró; la cooperació amb les organitzacions socials de la societat civil i de l’economia alternativa i solidària i el treball en xarxa amb les opcions ecosocialistes de l’àmbit dels Països Catalans i de l’Estat espanyol i amb el Partit Verd Europeu.

Uns temes de debat que vàrem intentar identificar al congrés, amb l’ajuda de representants de diversos moviments socials. Així, vàrem debatre sobre temes de la nostra agenda política: la protecció del territori, els límits ecològics i la lluita contra el Canvi Climàtic, l’agenda global per a desenvolupament sostenible; la renda Bàsica de Ciutadania; l’ecofeminisme, amb mesures concretes de valoració del treball de cura i atenció a les persones, combatre les desigualtats salarials en funció del sexe, reordenar els temps de treball, rompre els «sostres de vidre»; l’impuls de l’economia alternativa i solidària; la solidaritat amb la població refugiada; la formació professional, la innovació i l’aposta pel coneixement; la participació ciutadana, la radicalitat democràtica i el dret a decidir…

Estam convençuts de la necessitat d’aprofundir en aquestes polítiques, d’aportar reflexió i de posar-les a la pràctica aquesta legislatura. D’aquesta manera, MÉS podrà assolir l’objectiu de ser el primer partit de l’esquerra al nostre país. No per poder decidir a les institucions, sinó per aconseguir canvis socials, una societat més justa, una Mallorca sostenible.

Documents adjunts

  • 4rt Congr (OpenDocument Text – 1.4 MB)

    Version OOo Writer de cet article