S’Arenal, els temps estan canviant

Llorenç Carrió Crespí*
Regidor de MËS Aj. Palma*

Quan arribàrem al Consistori l’actual Equip de govern, una de les zones que més desateses trobàrem va ser s’Arenal. L’anomenada Platja de Palma, entre Can Pastilla i s’Arenal de Llucmajor ha estat la promesa mai complida dels darrers ajuntaments i governs. S’Arenal havia estat objecte de grans plans de reconversió que no s’han realitzat mai, i la creació del Consorci Platja de Palma, que havia de permetre l’arribada d’inversions multimilionàries i una gestió urbanística més eficaç, es va convertir en l’excusa perfecte perquè els ajuntaments de Llucmajor i Palma no s’ocupessin gens ni mica de la zona. En realitat, Palma semblava encaparrotada en matar la seva gallina dels ous d’or.

D’aquesta manera, un territori sense una planificació sòlida, l’urbanisme precari es converteix també en un territori precari socialment i on la política del “tanmateix” s’imposa en l’ànim de la ciutadania. En definitiva, en aquests moments, el turisme etílic que ha empobrit la zona al final es demostra com un model no reeixit. Un model que només beneficia una minoria i que comporta uns efectes secundaris nocius.

Com un equip de futbol que es desplaça amb tota la seva afició, el turisme etílic l’acompanya tota una comitiva de paràsits econòmics no desitjats pels agents del territori, tant si parlam d’hotelers com de restauradors, comerciants i sobretot veïnats. Ara mateix, ningú ho veu com el model a seguir i els costos socials que comporta són encara pitjor. Les famoses quelys, (moltes treballadores que fan nets els hotels en unes condicions pèssimes) són un clar exemple de les males condicions laborals que hi ha, però també ho són els picapedrers, els cambrers... Tot plegat, una llàstima en una economia que enguany batrà tots els rècords i que a final de maig ja tenim una ocupació pròpia del mes de juliol. Si no tothom podrà venir a Mallorca enguany com diuen alguns touroperadors, tal vegada és el moment de ser selectius a l’alça i no a la baixa.

L’estiu passat va passar a les notícies la mala imatge de s’Arenal i se’ns va donar la culpa al Consistori acabat d’arribar. Nosaltres tal vegada n’érem els responsables, els administradors, però en cap cas els culpables d’aquesta situació. Els dispositius estivals de seguretat i neteja ja estaven tancats quan nosaltres arribàrem, les poques polítiques socials a la zona s’anaven retallant en els darrers anys i les polítiques culturals eren inexistents. Davant això, el PP va prendre una campanya política paradoxal. Mentre a l’Ajuntament ens demanaren un Ple extraordinari on es deien que havíem de fer allò que ells no havien fet en quatre anys, la delegada del govern sortia en els diaris dient que la situació era semblant a la d’altres anys i que no feia falta més presència dels cossos estatals.

En aquests mesos, l’Ajuntament ha posat tot el seu esforç a s’Arenal. Gestionam el dia a dia per anar canviant la degradació d’anys, ens agradaria fer més via, però les passes marquen el canvi de tendència. Fins i tot, hem anat de la mà amb l’Ajuntament de Llucmajor, fet insòlit que no s’havia vist mai. A més, hem posat en valor la Comissió de seguiment de Platja de Palma amb veïns, hotelers i restauradors amb qui ens hem reunit mensualment i on han sortit moltes iniciatives que a poc a poc rompen les sinergies de molts d’anys.

El canvi a curt termini en la policia local ha estat el més vistós, davant el silenci i els subterfugis de la delegació del govern, Angélica Pastor ha augmentat el dispositiu estival i s’està posant ordre. Des de Turisme, s’ha avisat a les Fires turístiques que el turisme etílic no ens interessa.

Malgrat haver-se perdut les banderes blaves, recordar que aquestes es perden per les anàlisis d’aigua dels darrers “quatre” anys, s’han fet gran esforços d’EMAYA. Així, hem augmentat els operaris per fer la neteja, millorat la maquinària i això sense reduir efectius en altres zones també necessitades. Neus Truyol a més ha aconseguit prendre una partida de capitalitat per millorar la canalització de la xarxa de pluvials, ha aconseguit que el 2018 Madrid i Brussel·les inverteixin el que faci falta per la depuradora d’es Coll d’en Rabassa i l’any que ve es faci el soterrament dels contenidors.

Des d’àrees com Cultura, Participació, Igualtat i sobretot Benestar Social dirigida per na Mercè Borràs s’han fet gran passes també. S’ha obert un centre de serveis socials a la zona i s’han impulsat amb el Districte Platja de Palma un Consell de Barri propi, Comissions de festes amb Llucmajor, Bancs de Cultures, recuperar espais i activitats pel foment de la lectura, fer activitats juvenils per l’estiu, quan els pares treballen...

Finalment, també estam canviant les coses intangibles, estam pensant com volem que sigui el s’Arenal del dia de demà. Antoni Noguera i el Consorci Platja de Palma es preocupa per l’urbanisme de s’Arenal de veres. Aturant macroprojectes com el de ses Fontanelles i la que havia de ser la pista de karting més gran d’Europa, reivindicant les inversions estatutàries promeses. I el que em sembla més important, s’està replanejant el model turístic amb el Govern i la Conselleria d’en Biel Barceló, marcant les possibles intervencions per millorar la zona, pensant en un turisme més responsable i sostenible.

Documents adjunts