L’Altra Mirada 52 | juliol 2016


Editorial

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* Entre el darrer número de l’Altra Mirada i el que teniu davant ha passat un mes, com és habitual i lògicament s’han produït molts d’esdeveniments, però hem volgut dedicar bona part dels articles d’aquest número a tres que considerem destaquen per (...)

Llegeix

Un any de nou model de gestió al Consell: de l’immobilisme a la participació i la transparència

Mercè Bujosa* Consellera de MÉS per Mallorca* El Consell de Mallorca era, fins fa poc temps, una institució insípida per als ciutadans. Mancada d’esperit i poc útil per la ciutadania, la institució s’havia convertit en una figura decorativa. Tot i així, no vull començar el meu article atacant als (...)

Llegeix

Del 20 de desembre al 26 de juny: Què s’ha mogut a les Illes?

Josep Valero* Coordinador d’activitats de la Fundació* Ateneu Pere Mascaró Les dades a les Illes: El PP passa de 140.640 vots a 162.863, un 35’09% dels vots emesos. Puja 6’03 punts percentuals respecte al 20-D, mentre el PP estatal puja sols un 4’02 punts a la resta de l’Estat. Unides Podem MÉS, (...)

Llegeix

Consell Insular de Menorca: un any de canvi, o com tornar a posar en marxa una màquina aturada

Grup de consellers de Més per Menorca al Consell Insular* Si hem de destacar alguna de les sensacions que vam tenir els tres consellers electes de MÉS per Menorca quan vam prendre possessió dels nostres llocs al Consell Insular de Menorca ara fa un any, no en tenim cap dubte: era urgent tornar a (...)

Llegeix

26 de juny, primeres reflexions

David Abril* Co-coordinador de MÉS per Mallorca Malgrat #UnidesPodemMÉS ha estat segona força a les nostres Illes, la nit electoral del diumenge, no va ser una nit de celebració. Perquè el resultat no va ser l’esperat, però sobretot perquè el bloc conservador va obtenir aquí i arreu un millor (...)

Llegeix

Participació ciutadana i Pressupostos participatius

Joan Forteza * President de la FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE PALMA* La participació ciutadana, juntament amb els pressupostos participatius, segurament són l’escenari més democràtic que al dia d’avui tenim els ciutadans, per poder participar de manera activa en la política i en les (...)

Llegeix

La importància d’un nou finançament

Josep Valero* de la Fundació Ateneu Pere Mascaró* El passat 20 de juny es presentà a Palma el següent manifest signat per diferents entitats de la societat civil illenca: PER UN FINANÇAMENT JUST I NECESSARI PER A LES NOSTRES ILLES Les bones voluntats en política es manifesten en compromisos (...)

Llegeix

Els Paradisos Fiscals

Felip Jaume* Membre d’ATTAC-Mallorca* foto: concentració passat 4 de juny a Palma El Frau Fiscal forma part cada vegada més de les grans preocupacions dels espanyols. Les filtracions dels Papers de Panamà o les revelacions publicades pel Diario.es en els Papers de la Castellana sobre (...)

Llegeix

Ajudes per a instal·lacions d’energia renovable i rehabilitació energètica: L’autosuficiència energètica, una passa més a prop

,

Joan Groizard* Director General de Canvi Climàtic Govern de les Illes Balears* Una de les parts fonamentals de la necessària transició energètica és l’entrada de la ciutadania al món energètic, no com a simples consumidors sinó també tenint-hi un paper actiu, per exemple com a productors. A més, sabem (...)

Llegeix

Renda social i lluita contra la pobresa

,

Fina Santiago* Consellera de Serveis socials i Cooperació del Govern de les Illes Balears* La garantia d’ingressos mínims, a l’Estat, no depèn d’un únic sistema de protecció, es poden identificar un conjunt de prestacions diverses desenvolupades en diversos sistemes de la política social (ajudes (...)

Llegeix

Campanya “Repensem Mallorca” del Consell

Jaume Alzamora Riera* Director Insular de Participació Ciutadana i Joventut* D’acord amb el pacte de govern signat entre les diferents forces polítiques que governen el Consell de Mallorca, es marquen una sèrie d’eixos de treball, el primer dels quals és la Participació, transparència i bon govern, (...)

Llegeix

Una llei arc de sant Martí necessària, útil i completa que espera ser implementada

Jan Gómez* President de Ben Amics* FOTO Parlament Illes Balears 17 maig 2016 Dimarts 17 maig del 2016 vàrem contemplar des de les grades del Parlament de les Illes Balears com s’aprovava l’articulat de la Llei per Garantir els Drets de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals i (...)

Llegeix

FRANCISCA MAS BUSQUETS

,

Presidenta del Consell Social de la UIB* Biel Pérez i Pep Valero* Aquest mes l’entrevista, com altres vagades ja ha succeït a L’altra mirada, va carregada de records i fa brollar un bram d’història compartida en la lluita per a una Mallorca i un món distints. Començam la conversa refrescant els (...)

Llegeix

El Fòrum es constitueix en una associació de 3r nivell

Antoni Aguiló* Me diuen que el “Fòrum” ja s’ha fet gran, que desprès d’uns anys de caminar, debatre, treballar..., s’ha consolidat. Record com una fita important l’estudi que va realitzar el sociòleg Pau Obrador, va ser una eina important per alimentar el saber què érem i quin paper tenim. Una (...)

Llegeix

Un any transformant Palma

Llorenç Carrió Crespí* Ja fa un any que arribàrem al Consistori un Equip de govern nou. Molts de nosaltres érem nous, joves, inexperts, sí, però també amb moltes ganes de canviar inèrcies, mal vicis i sobretot corrupteles. Ens vàrem trobar amb una ciutat crispada, trista, desencoratjada, amb retallada (...)

Llegeix

Als 80 anys del cop d’Estat de juliol de 1936

David Ginard Féron* Historiador* Foto: www.filmoteca.cat Aquest mes es compleix el 80è aniversari del cop d’Estat contra el govern del Front Popular. Com és prou conegut, l’aixecament el 17-19 de juliol de 1936 d’una part de l’exèrcit i de les forces de seguretat topà amb una oposició considerable (...)

Llegeix

El míting del Teatre Balear

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* FOTO:extreta d’un fullet de l’acte, editat pel PCIB-PCE. Gentilesa de Pep Vilchez Catalina Moragues, Ramon Tamames, Francisca Bosch. El 3 de juliol del 1976, ara fa quaranta anys, els comunistes mallorquins organitzàrem el primer míting des (...)

Llegeix

La vertadera Enginyeria Social

Joan Amorós * Mestre de primària, director del CEIP Can Misses i membre de l’Assemblea de Docents d’Eivissa i de Pitiüses per l’Acord Educatiu Darrerament un terme reapareix en escena amb una freqüència elevada. La boca d’alguns grups d’ideologia conservadora no deixen de repetir un terme com qui ha (...)

Llegeix

El Brexit no protegirà la Gran Bretanya de l’horror d’una Unió Europea en vies de desintegració

,

Yanis Varoufakis* Traducció per www.sinpermiso.info: Mínima Estrella https://yanisvaroufakis.eu/, 25 juny 2016 Traducció al català: Equip de redacció de L’altra mirada Va guanyar el Leave, sortir, perquè massa votants britànics van identificar la Unió Europea amb autoritarisme, irracionalitat i (...)

Llegeix

MÉS també suspèn per setembre

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* El passat 26j MÉS tampoc aconseguí col·locar un Diputat a Madrid, assignatura pendent des de sempre i que tampoc aconseguí el 20d. Ni anant tot sols ni en coalició s’ha pogut aprovar aquesta assignatura pendent. Dins MÉS s’estan analitzant les (...)

Llegeix

Damià Pons - Memòria i projecte. País, cultura i política

Maties Garcias* Professor de l’EOI* Ara que pertot la transparència la tapa i que la participació l’alenteix, convé defensar més que mai la cultura com a projecte de societat i de país. És el que fa Damià Pons i Pons amb la publicació d’un llibre que aplega 42 textos que abans han estat pròlegs, (...)

Llegeix

Giaime Pala, Cultura Clandestina. Los intelectuales del PSUC bajo el franquismo. Granada: Comares, 2016.

Pep Traverso * Giaime Pala és un jove historiador nascut a Milà que treballa en la història dels intel·lectuals i en la història del moviment comunista i antifranquista a Catalunya. Es va doctorar l’any 2010 a la Universitat Pompeu Fabra amb una tesi sobre “Teoría, práctica militante y cultura (...)

Llegeix

Joaquín Miras, Praxis Política y Estado Republicano. Crítica del republicanismo liberal.

Barcelona: El Viejo Topo, 2016 Pep Traverso La revista és a punt de tancar edició i no dóna temps a una lectura pausada del darrer llibre de J. Miras però no em resisteixo a recomanar la seva lectura, l’autor és un valor segur i la reflexió que aquí se’ns presenta val molt la pena, especialment en (...)

Llegeix

Documents adjunts