Consell Insular de Menorca: un any de canvi, o com tornar a posar en marxa una màquina aturada

Grup de consellers de Més per Menorca al Consell Insular*

Si hem de destacar alguna de les sensacions que vam tenir els tres consellers electes de MÉS per Menorca quan vam prendre possessió dels nostres llocs al Consell Insular de Menorca ara fa un any, no en tenim cap dubte: era urgent tornar a posar en marxa una màquina que duia quatre anys aturada.

La falta d’iniciativa política del govern anterior, presidit per Santiago Tadeo, havia sumit la primera institució menorquina en un estat de letargia, apatia i passivitat com mai no s’havia vist. Per primera vegada des de la creació del Consell, la ciutadania de Menorca podia tenir la impressió que no el Consell no era la institució més important, decisiva, amb capacitat de liderar les polítiques que Menorca necessita. Hi havia motius per pensar si el Consell no s’havia convertit en una simple oficina administrativa, com ho poden ser la Seguretat Social o la delegació de l’Agència Tributària, o encara pitjor: com una delegació obedient i subordinada a les ordres de Bauzá.

El repte era majúscul. Després d’unes negociacions difícils, tancades el 3 de juliol, poques hores abans del ple constituent del nou Consell, la suma dels consellers MÉS per Menorca, PSOE i Podem, permetia donar la resposta a la demanda que els ciutadans havien expressat amb claredat a les urnes: el rebuig a les majories absolutes, i l’exigència de governs plurals per construir un canvi des de la conjunció de sensibilitats diverses. I des de MÉS per Menorca assumíem aquest repte amb la responsabilitat afegida d’haver obtingut la presidència per a la nostra cap de llista, Maite Salord, junt amb els departaments de Cultura i Educació (Miquel Àngel Maria) i Promoció Turística, Artesania i Transports (Maria Sellarès).

Un any més tard —que ha passat com una exhalació— la sensació és de vertigen. Recentment els consellers i directors insulars de MÉS per Menorca al Consell ens hem anat reunint per fer balanç d’aquest primer quart del mandat, i el més difícil no ha estat posar damunt un paper les realitzacions ja materialitzades... sinó el contrari: destacar les fites més rellevants i significatives, de tan llarg com ens sortia la llista.

En el balanç dels compromisos per als primers 100 dies de govern, el compliment de les àrees de govern assumides per MÉS per Menorca va fregar el 100%. Avui, un any després de la constitució del govern, l’execució dels acords de legislatura és ja superior al 50% pel que fa als departaments que gestiona MÉS per Menorca.

Maite Salord Foto:Consell de Menorca

Des de la Presidència del Consell, que també assumia competències executives (carreteres, cooperació local i política lingüística), na Maite Salord va complir des del primer dia un dels compromisos més importants assumits durant la campanya electoral: aturar i revisar les polèmiques obres de la carretera general. Avui som a punt de començar les obres de l’accés est a Alaior, i s’avança a bon ritme en la licitació de la resta del tram Maó-Alaior i del tram sencer Ferreries-Ciutadella. En l’exercici de les funcions de Presidenta, na Maite Salord ha liderat la reducció de sous i càrrecs de l’estructura política, l’obertura democràtica de la institució amb la cessió d’espais a l’oposició que fins ara només estaven reservats a l’equip de govern, ha impulsat l’augment de la presència del Consell a les xarxes socials, i ha posat en marxa la Comissió de Greuges, per primera vegada des de la creació del Consell. Com a responsable del Camí de Cavalls, s’han posat les bases per a la redacció del nou Pla Especial, que es convertirà en la prioritat dels properes mesos.

En cooperació local, que també es gestiona des de Presidència, el suport del Consell als municipis s’ha incrementat molt per damunt de la mitjana dels darrers quatre anys, amb una aportació d’un milió i mig d’euros el 2016. En política lingüística, destaca l’aprovació d’un nou reglament d’usos lingüístics de la institució, que recupera la condició del català com a requisit i no com a simple mèrit. Així mateix, s’han restablert el conveni de col·laboració amb la premsa local en català, i la convocatòria d’ajuts pel foment de l’ús del català a comerços, empreses i entitats.

Miquel Àngel Maria

El Departament de Cultura va ser un dels més castigats durant l’anterior mandat, tant en retallades pressupostàries com en baixada radical de l’activitat pròpia i en el suport a les entitats i els sectors creatius. L’única herència positiva de l’anterior govern del PP ha estat la gestió de la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Durant aquest any, el departament dirigit per Miquel Àngel Maria ha donat un nou impuls a aquest important repte pel futur de Menorca, i s’han tret de nou les desaparegudes convocatòries d’ajuda a l’excavació, restauració i investigació en patrimoni històric. També s’ha recuperat el Pla d’equipaments culturals, per a la inversió en equipaments municipals, igualment liquidat pel PP. En matèria d’educació, s’ha recuperat el lideratge del Consell en educació infantil 0-3, amb un suport decidit a les famílies amb dificultats socioeconòmiques, aconseguint-se un increment notable de matriculació per al proper curs. Així mateix, es va dur a terme un procés participatiu obert per a la renovació de la presidència i altres càrrecs del Consell Escolar de Menorca, una fita històrica en la democratització dels òrgans consultius.

En l’àrea de Promoció Turística, Artesania i Transports, primer de tot volem reconèixer la feina duta a terme per la nostra companya Maria Sellarès, que fa uns mesos va ser mare d’un fillet preciós, i que ha vist com aquesta nova situació personal li dificultava poder exercir, amb la responsabilitat i la dedicació que es mereix i que ella voldria, el càrrec de consellera. Diu molt del seu sentit de la responsabilitat i del compromís donar pas a una persona que tengui el temps necessari per tirar endavant el projecte de MÉS per Menorca al Consell Insular.

En els deu mesos que na Maria ha estat al capdavant del seu departament, les fites assolides no són gens menyspreables. S’ha constituït el Patronat de la Fundació Foment del Turisme de Menorca, s’han potenciat els valors diferencials de l’illa, s’ha donat una nova empenta a la diversificació de mercats, i s’ha definit el full de ruta per a l’elaboració del pla d’usos del Llatzeret, cridat a convertir-se en un centre formatiu i turístico-cultural de referència.

Amb la sortida de na Maria Sallerès, junt amb la de Santiago Florit, del PSOE, s’ha reestructurat la distribució de les àrees de govern. En substitució de na Maria Sellarès s’ha incorporat un altre company de MÉS per Menorca, Miquel Preto, que anava de número quatre a la llista electoral i que durant aquest any ha exercit de director insular de Transports. Des del passat 20 de juliol és Conseller de Mobilitat, assumint la responsabilitat en carreteres i transports. Maite Salord es queda amb la responsabilitat en promoció turística, i manté cooperació local i política lingüística.

Miquel Preto

Els reptes per al segon any de govern són importants, i realment decisius per mostrar la solvència i la capacitat de gestió de l’equip de MÉS per Menorca. Val a dir, tanmateix, que l’èxit del nostre projecte no es pot mesurar només pel compliment dels compromisos en les àrees que gestionam directament, sinó que depenen de les realitzacions positives també en els altres departaments gestionats pels consellers dels partits socis del pacte de govern.

La redacció del nou Pla Territorial Insular, la solució per als residus, la millora de les polítiques de benestar social per donar respostes eficients als ciutadans més colpejats per la crisi, el repte de les energies renovables, i la de la llarga llista de temes que quedar embarrancats per la nefasta gestió del PP els últims quatre anys (Coves de Cala Blanca, estació d’autobusos de Ciutadella, desenvolupament dels clubs de producte turístic, etc.), així com la millora de la cogestió dels projectes compartits amb el Govern de les Illes Balears, marcaran el segon any de govern, que ha de representar la consolidació i la diferenciació positiva del projecte de MÉS per Menorca.

Documents adjunts