Damià Pons - Memòria i projecte. País, cultura i política

Maties Garcias*

Professor de l’EOI*

Ara que pertot la transparència la tapa i que la participació l’alenteix, convé defensar més que mai la cultura com a projecte de societat i de país. És el que fa Damià Pons i Pons amb la publicació d’un llibre que aplega 42 textos que abans han estat pròlegs, articles, crítiques, conferències, discursos, homenatges, semblances personals i lletres de batalla diverses i que en aquest volum trobam sistematitzats i ordenats.

Dividit en 5 parts, el llibre recull des d’anàlisis d’història cultural i literària sobre Mallorca i el Països Catalans fins a textos centrats en autors cabdals com Llull, Villalonga, Porcel, Estelrich, Palau i Fabre o Joan F. Mira. No hi manca una referència al significat del Maig del 68 i als valors encara vigents que se’n deriven. Com és propi de Damià Pons, l’estudi de la cultura i la mirada cap al passat esdevenen projecte d’intervenció en el present i eina de planificació del futur cultural i polític.

foto: blocs.mesvilaweb.cat

Escrits amb una prosa densa i vibrant, gasiva en paràgrafs breus –com a per aprofitar bé el paper i l’espai que han d’encabir un devessall d’idees–, els textos ara publicats transcendeixen el pessimisme que amera l’anàlisi de la realitat amb la força de la voluntat transformadora i amb la convicció profunda a favor de la solidaritat i el compromís.

No es pot perdre la lectura del volum qui té un bri de curiositat intel·lectual per reflexionar i conèixer realitats com llengua, cultura, política, país, construcció nacional, pàtria, identitat, educació o diàleg intercultural. Però tampoc en pot prescindir qui és sensible als matisos de la poesia, el periodisme literari i d’idees, la novel·lística, l’assaig o fins i tot la plàstica contemporània de Mallorca. No desaprofitem els mestratges que tenim a mà.


Damià Pons. Memòria i projecte. País, cultura i política. Palma: Lleonard Muntaner Editor, 2015.

Documents adjunts

  • Dami (OpenDocument Text – 103.2 kB)

    Version OOo Writer de cet article