MÉS també suspèn per setembre

Miquel Rosselló*

President de l’Ateneu Pere Mascaró*

El passat 26j MÉS tampoc aconseguí col·locar un Diputat a Madrid, assignatura pendent des de sempre i que tampoc aconseguí el 20d. Ni anant tot sols ni en coalició s’ha pogut aprovar aquesta assignatura pendent.

Dins MÉS s’estan analitzant les causes d’aquests resultats, per sort en un ambient constructiu i són moltes les opinions i dades que s’estan contrastant. Jo solament vull aportar les dades electorals de la resta de partits sobiranistes i/o nacionalistes d’esquerres de la resta de l’Estat per si ajuda a donar-hi llum.

Entre aquests partits, tant sols ERC ha millorat el seu resultat amb vots relació al 20d i ha mantingut els 9 diputats. Un resultat excel·lent. Però no podem obviar que Catalunya té un procés cap a la independència en marxa i un mapa electoral, també a les generals, clarament diferenciat de la resta de l’Estat.

A la resta d’aquesta Espanya que “no té remei” cal diferenciar l’Espanya profunda (les Castelles, Extremadura, Andalusia, etc..) a on se consolida un model de quatre partits estatals i on la circumscripció electoral prima clarament al PP i allò que podríem anomenar les perifèries a on existeixen, amb més o manco pes, partits sobiranistes. És en aquestes terres on podem fer comparatives.

Per una part, alguns d’aquests partits s’han presentat en solitari. La Chunta Aragonesista no va aconseguir un acord mínimament digne amb la coalició Unidos Podemos i la seva Assemblea Nacional, per un 70% va decidir no presentar-se a les eleccions. El BNG a Galícia perd el 50% dels vots que havia tret el 20d, que ja havia baixat substancialment i queda sense representació al Parlament Espanyol, per primera vegada amb molts d’anys. Geroa Bai a Navarra també perd la meitat dels vots de desembre i queda sense Diputat. I EHBildu, a pesar de la sortida de la presó d’Otegui baixa 30.000 vots en comparació al desembre, que s’havia desplomat, passant de sis diputats a dos. Ara manté els dos diputats.

Per una altra part hi ha partits sobiranistes que han optat per anar en coalició. És el cas de Nueva Canaria que amb coalició amb el PSOE manté el diputat que havia aconseguit el 20d. Compromís que se torna presentar amb Podemos i a pesar de mantenir els quatre diputats, no tant sols no aconsegueix les expectatives que s’havia marcat sinó que baixa molts de vots, especialment a València capital, a on té el Batlle. Les Marees a Galícia, a les quals hi participa ANOVA tampoc assoleix les expectatives, baixa de vots i perd un diputat.

Hi haurà que dedicar esforços a analitzar aquestes dades si volem aclarir què ha passat al món sobiranista a aquestes eleccions. Ara per ara jo prefereixo reconèixer que me provoca una profunda perplexitat.

MÉS no ha aconseguit el seu ansiat diputat a Madrid ni anant sols ni acompanyats. És cert que tenim una circumscripció que elegeix vuit diputats i per tant se necessita un percentatge molt alt per treure’n un. Amb el percentatge que va tenir MÉS el 20d a unes quinze circumscripcions espanyoles hagués tret el diputat. Però això no pot amagar que MÉS té una assignatura pendent, que no és una altra que com pot desenvolupar les seves polítiques en l’àmbit estatal.

Malgrat aquesta mancança, les companyes i companys de MÉS no haurien d’oblidar que formen part d’una força política d’èxit com se demostrà el maig de l’any passat, que compta amb una important força institucional, una presència municipal envejable i una forta imbricació a la societat civil organitzada.

Per tant coincideix amb molts d’altres membres de MÉS quan plantegen el que cal fer a partir d’ara, que no és una altra cosa que treballar força per ampliar i consolidar el projecte de MÉS, i això sí, sense abandonar cap de les seves senyes d’identitat que l’han fet fort: el feminisme, la defensa dels drets de les persones, de la terra i del País.

I personalment, cada cop estic més convençut que cal dedicar esforços per treballar per un espai unitari i de confluència del sobiranistes d’arreu de l’estat espanyol, sense exclusions.

Documents adjunts

  • M (OpenDocument Text – 23.3 kB)

    Version OOo Writer de cet article