Un any transformant Palma

Llorenç Carrió Crespí*

Ja fa un any que arribàrem al Consistori un Equip de govern nou. Molts de nosaltres érem nous, joves, inexperts, sí, però també amb moltes ganes de canviar inèrcies, mal vicis i sobretot corrupteles. Ens vàrem trobar amb una ciutat crispada, trista, desencoratjada, amb retallada darrera retallada i el pitjor de tot, amb urbanisme anti-persona que venia d’inèrcies perverses que semblaven que no es podien canviar. No s’hi podia lluitar contra l’aristocràcia de sempre, la mateixa des de l’època talaiòtica o de Cecil Metel.

I així, amb encerts i alguna patinada, ens hem posat al servei de la ciutadania i hem fet una cosa que feia temps que no es veia a Palma, governar per a tots. No és estrany que la participació ciutadana en el darrer any hagi anat creixent i no només perquè l’àrea de Participació s’hagi posat al servei de la ciutadania, sinó perquè totes i cada una de les àrees l’han practicada. Feia molt de temps que els veïnats no havien participat tant com ara en la presa de decisions de Cort.

Si ens havíem de posar al servei de les persones, havíem d’arribar a totes les persones. A Palma, fa un any la gent era desnonada davant la passivitat de les institucions que feien l’ullet als bancs. La creació de l’Oficina Anti-desnonament ha estat un canvi radical. Ara mateix, ningú hi és desnonat, això és un èxit del qual tots ens hauríem d’enorgullir. En la mateixa línia, hem reforçat l’àrea de Benestar social per poder atendre els qui pitjor ho passen. Així, s’ha reforçat el servei obrint dos centres de serveis socials nous en barriades tradicionalment desateses com a Son Gotleu i s’Arenal i dos punts nous d’atenció social al Terreno i Son Ferriol. També ha estat una prioritat social l’educació. D’aquesta manera, s’han millorat les instal·lacions i infraestructures de les escoletes municipals (se n’han pintades més en un estiu que en una legislatura sencera) com també de les biblioteques.

D’altra banda, no podem oblidar el greu cas judicial de la Policia local que ens acompanyarà durant tot el mandat i que està esquitxant a altres funcionaris de l’Ajuntament. Aquest cas ens colpeja cada dia, la imatge d’impunitat que s’ha donat ens fa molt de mal i els bons funcionaris han quedat desvalguts. Des del nou consistori s’està ajudant a la justícia i recuperar l’autoestima de la policia i de tot el personal honest de la casa. Només així, podrem afrontar el futur i els projectes a llarg termini que tenim per aquesta ciutat.

Sense tenir espai per poder-ho comentar tot, voldria recordar algunes coses que han passat a Palma aquest darrer any i que semblava que no s’acabarien de resoldre. Per fi han desaparegut els contenidors de la recollida neumàtica en el Casc antic, tendrem un nou sistema de recollida més silenciós amb vehicles elèctrics i uns horaris definits, farem el porta a porta de recollida pels establiments i l’any que ve canviarem els contenidors de tot Palma.

S’està lluitant també per pacificar el trànsit de la zona amb mesures valentes i s’estan dignificant espais com la Seu alliberant el Mirador. S’està refent el PGOU de la Ciutat protegint els edificis més emblemàtics, posant el verd per sobre les retxes amb projectes com el futur Bosc urbà que unirà la Falca Verda amb el Centre o el Parc agrari de Sant Jordi. I per acabar, s’està treballant per deixar de banalitzar el feixisme i treure els seus símbols de l’espai públic...

Documents adjunts