L’Altra Mirada 53 | setembre 2016


Domingo Morales, in Memoriam

Adéu amic, company...* Lila Thomàs i Andreu* Se n’ha anat en Domingo Morales, amic, company de lluites des de fa molts anys. Lluites polítiques, per les llibertats, contra la dictadura franquista, de lluites sindicals, en defensa dels treballadors i treballadores, de lluites socials, pels drets (...)

Llegeix

Editorial

O més règim gangrenós o aposta democràtica* Josep Valero* de la Fundació Ateneu Pere Mascaró* No tot és anomenar govern. Hi ha que aclarir prèviament per què servirà. El PP i Ciudadanos havien formalitzat un pacte reaccionari, ultraliberal i fortament espanyolista. El PSOE era convidat per (...)

Llegeix

No som a Madrid

Oriol Baradad Baldomà* Regidor del grup municipal del PSM MÉS per Menorca a l’Ajuntament de Ciutadella* El circ ja torna a començar. Dia 30 hi haurà la primera funció. Ara es comencen a repartir les butaques i hi haurà cops, com la darrera vegada. S’han de tenir butaques de primera fila per poder (...)

Llegeix

El BREXIT: rompre o canviar el model europeu

, ,

Pere Sampol i Mas* Director de la Fundació Emili Darder* Els grans mitjans de comunicació ens han presentat el resultat del referèndum celebrat al Regne Unit com una victòria de les forces més conservadores i reaccionàries, un triomf de la por davant el progressisme dels partidaris de continuar en (...)

Llegeix

Una altra forma de governar i de legislar

,

Margalida Capellà Roig* Diputada de MÉS al Parlament de les Illes Balears* Aquest primer any de la IX legislatura, l’activitat parlamentària balear ha estat intensa. Probablement si el comparam amb el primer any de la legislatura anterior trobarem que no hi ha gaire diferències perquè (...)

Llegeix

Un any de Govern dels Acords pel Canvi

David Abril* Co-coordinador de MÉS per Mallorca Portaveu del grup MÉS per Mallorca al Parlament de les Illes Balears* No havia acabat l’estiu de 2015 i escrivia que mesures com el retorn de la targeta sanitària, l’anunci de la renda social o l’ecotaxa aprovades en els primers mesos de Govern ja (...)

Llegeix

Programa Vacances en Pau 2016

,

Catalina Rosselló * Presidenta de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears * Arribada dels infants sahrauís la matinada del 3 de Juliol tornada cap als campaments de refugiats a Tindouf el vespre del 2 de setembre. L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (...)

Llegeix

Ja tenim llei d’igualtat autonòmica!

,

Margalida Capellà Roig* Diputada de MÉS al Parlament de les Illes Balears* El passat 13 de juliol aprovàrem al Parlament la Llei d’igualtat de dones i homes, una llei amb molta història i amb moltes companyes que hi han treballat des de fa anys perquè sigui una realitat. La llei té per (...)

Llegeix

On va el turisme? Reflexions estivals i reptes normatius

, , ,

Gabriel Barceló Milta* Conseller d’Innovació ,Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears* El passat dia 1 de juliol, dia en què va entrar en vigor l’Impost del Turisme Sostenible, s’havia d’acabar el món del sector turístic (segons les veus més apocalíptiques)... i resulta que hem tingut la (...)

Llegeix

La llei de fosses, a la fi!

Manel Suárez Salvà* Vicepresident de Memòria de Mallorca* Coordinador del Mapa de fosses de Mallorca* Recentment el Parlament de les Illes Balears, va aprovar per unanimitat la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, més (...)

Llegeix

Setembre, un mes de reptes per Catalunya, País Basc i Galícia.

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* Mentre Espanya s’endinsa al novè mes sense Govern, a la pitjor crisi de règim des de la Dictadura, tres dels seus territoris nacionals se preparen per afrontar importants reptes pel seu futur immediat, aquest mes de setembre. Catalunya (...)

Llegeix

Un any de govern al Consell d’Eivissa: ombres, llumetes i expectatives

Artur Parrón* Coordinador d’Esquerra Unida d’Eivissa i Formentera* Per a les eleccions al Consell Insular d’Eivissa de maig de 2015 s’aconseguí, no sense esforços ni tensions, una coalició entre Podem i Guanyem. Els resultats de la nit electoral donaren 6 consellers al PP, 4 al PSOE i 3 per a la (...)

Llegeix

‘La Unió endavant’, per la classe treballadora

Comissió Executiva d’UGT Illes Balears* El XIV Congrés ordinari d’UGT Illes Balears, celebrat el passat 12 de maig, va treballar i va aprovar, entre altres documents, un Programa d’Acció que contempla les línies generals d’un conjunt de propostes encaminades a donar solucions als problemes de la (...)

Llegeix

Les Fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró fan balanç del seu primer any juntes

,

Miquel Rosselló* President de l’Ateneu Pere Mascaró* El passat dia 20 de juliol les Fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró celebraren la cloenda del curs 2015 – 2016, seguint el costum que va posar en marxa l’Ateneu els darrers anys. L’acte se va fer, com cada any, als jardins de Can Alcover (...)

Llegeix

Cercant la co-responsabilitat en la conservació

Núria Llabrés* del GOB Menorca* Una gestió agrària responsable per a la seva viabilitat present i futura. Sovint es considera la conservació del territori com a tasca exclusiva de l’Administració, a través de la delimitació i aprovació de figures de protecció, com puguin ser els Parcs Naturals, (...)

Llegeix

Què pretén el Col·lectiu Alternatives?*

Pep Valero* de l’Ateneu Pere Mascaró* El passat 9 de maig va ser presentat a Palma el document “Un nou model econòmic, sostenible, competitiu, cooperatiu i inclusiu”. El presentà el Col·lectiu Alternatives. Un col·lectiu plural de persones que, a títol individual, volem col·laborar i treballar sota la (...)

Llegeix

Un any de govern a la ciutat d’Eivissa

Joan Ribas* Tinent de Batle de l’ajuntament d’Eivissa per Guanyem Eivissa* Després d’una legislatura caòtica amb tres alcaldesses i múltiples canvis de govern, amb transfuguismes i polèmics intercanvis d’acusacions inclosos, el primer que vam haver de fer a Vila va ser posar l’Ajuntament en marxa. (...)

Llegeix

L’ urbanisme de la gent

Miquel Àngel Contreras Ramis* Grup municipal MÉS per Palma* Tot d’una que Antoni Noguera es posà al capdavant de l’àrea d’Urbanisme ho feu amb un posicionament molt clar: la seva àrea passava a titular-se, entre altres coses, ’Model de Ciutat’. Aquest canvi no va ser casual, Noguera i el seu equip eren (...)

Llegeix

Un any de govern, un any de feina

Joan Carles Villalonga* Ara Maó* El temps passa molt ràpid quan es tracta de valorar una feina a la qual s’està immers tant de ple. Aquest és el cas de governar una institució com l’Ajuntament de Maó. El trasbals electoral produït en les eleccions, que donava la batlia a una agrupació com la nostra, (...)

Llegeix

Sobre els impactes del BREXIT a la Unió Europea

,

Bernat Joan i Marí * Professor* La primavera d’enguany s’acomiadava amb una autèntica bomba política sobre la Unió Europea: la decisió en referèndum del Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord de sortir de la Unió Europea. El govern liderat per David Cameron s’havia compromès a sotmetre a (...)

Llegeix

Una passa MÉS

Joan Pau Jordà* No sorprendrem a ningú si diem que l’estratègia de MÉS en els darrers anys ha estat intentar esdevenir el referent electoral de tota l’esquerra del PSOE. Ser ’un Podemos a la mallorquina’. Això s’ha fet partint d’una premissa, vertadera fins fa poc, que justificava aquesta estratègia: i (...)

Llegeix

La lluita per la democratització de la Justícia en el Tardo-franquisme

,

José María Gago González* Seminari de Fonts Orals- UCM “Mª Carmen García Nieto”* Corrien els últims anys de la dècada de 1960 quan un petit nombre de jutges, fiscals i secretaris judicials, establerts bàsicament a Barcelona i Madrid, van prendre unes sèrie de decisions que afectaven a l’exercici de la (...)

Llegeix

Els mestres novells

Vicenç Jasso Garau* Doctor en Filosofia i Lletres* Catedràtic de Teoria i Història de l’Educació a la Universitat de les Illes Balears* No és un tòpic assegurar que els mestres han exercit una influència pregona en la configuració de la roda de la nostra vida. Tenc presents, assenyaladament, el (...)

Llegeix

El Cinema com a eina de debat

,

Pep Truyol Thomàs* Cinèfil* Aquest estiu del 2016, ha estat ple d’esdeveniments de tot tipus. I encara no ha acabat! Aquí ens volem centrar en un que ha estat important per a Palma, tant per la novetat com per a la temàtica. Atlantida Film Fest, un festival en format de mostra , que ens ha duit a (...)

Llegeix

Del Myotragus a Cecil Metel. Un viatge a la prehistòria de Mallorca i Menorca

Mark Van Strydonck* Maties Garcias* Professor d’EOI* Una visió externa de vegades ens va bé. En el món de l’arqueologia mallorquina i menorquina, n’hi ha hagudes moltes, de visions i interpretacions fetes per externs: Lilliu, Pericot, Waldren, per citar-ne només alguns. Ara també cal esmentar (...)

Llegeix

Joan Mas Verd

Montuïri, vila republicana* Escrits 1930-1936* Sant Cugat del Vallès: Associació d’Idees, 2016* Pep Traverso* “La revolución es la imposición de un nuevo sentido común que reviente el viejo orden” Rafael Poch. La Vanguardia, 6/8/2016. Tal i com diu el cartell, el passat sis de maig, a Montuïri, (...)

Llegeix

Una visita a Auschwitz

Miquel Àngel Llauger* Professor i escriptor* Abans del passat mes d’agost, quan dèiem a amics i familiars que teníem previst passar una setmana a Cracòvia, rebíem dues respostes diferents: la dels que feien un acudit amb un programa humorístic de la televisió catalana i la dels que ens preguntaven (...)

Llegeix

Documents adjunts