El Cinema com a eina de debat

Pep Truyol Thomàs*
Cinèfil*

Aquest estiu del 2016, ha estat ple d’esdeveniments de tot tipus. I encara no ha acabat!

Aquí ens volem centrar en un que ha estat important per a Palma, tant per la novetat com per a la temàtica. Atlantida Film Fest, un festival en format de mostra , que ens ha duit a Ciutat cinema, música i conferències de forma presencial i per primer cop a la seva curta però interessant trajectòria. Fins ara Atlantida Film Fest, sols s’havia consolidat com un festival online, això sí, amb milers d’espectadors a reu, a la plataforma que ho va impulsar: Filmin.

El 2016 i gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, mitjançant la Regidoria de Cultura, Atlantida Film Fest ens ha arribat amb diversos formats culturals i una sola temàtica : Problemes que amenacen Europa i la resposta europea al món.

No cal dir l’interès que ha suscitat aquest esdeveniment cultural amb propostes cinematogràfiques de 10 països de la Unió Europea. El cinema com a eina indiscutible per a transmetre idees ha estat el gran protagonista del fet, no l’únic, ja que hem contat amb la presència de grans conferenciants , que han qüestionat la feina europea arreu del món, i concerts únics amb cantautores, músics, autors reconeguts per la gran tasca de conscienciació i la gran qualitat musical.

Atlantida Film Fest és el primer festival de cine que estrena simultàniament pel·lícules en cinemes, internet i televisió. A Palma es veren dos títols que es varen projectar a la vegada a Ses Voltes i per IB3. Una experiència sense precedents..

Les projeccions , tècnicament perfectes, es dugueren a terme a Cineciutat, Castell de Bellver, Ses Voltes i Museu de Mallorca

L’estrena presencial d’Atlantida Film Fest va tenir lloc el 27 de juny a CineCiutat amb una conferència de Boris Pahor i Fabienne Ysarthel, seguida de la projecció del documental “Boris Pahor, retrato de un hombre” i “ Bittersweet Days” , acabant amb el concert de Lili’s House.

Dia 28 de juny al Castell de Bellver se projectà “The childhood of a leader” seguida del concert {}impressionant de De La Purissima.

Dia 29 de juny començaren les projeccions paral·leles al Museu de Mallorca i a Ses Voltes que varen concloure dia 3 de juliol.

Totes les que se realitzaren al Museu de Mallorca anaven precedides d’una conferència de temàtica europeista i les projeccions que es realitzaren a Ses Voltes anaven complementades amb un concert .

Per a consultar la programació completa : https: //www.filmin.es/atlantida

L’afluència de públic, molt nombrosa, fa pensar que tal vegada tindrem segona edició l’any vinent.

La necessitat de reflexionar sobre l’Europa que volem i com l’hem de dur a terme fa que moltes creadores , no tan sols de la mateixa UE, també d’arreu del món, facin propostes valentes i exposin les problemàtiques que fan que els estats membres no acabin de posar les bases reals i necessàries pel bon funcionament de la Unió.

No basta tenir comissions i delegats dels distints països que la formen, hem de tenir lleis fortes que es compleixin per tots els Estats de forma igualitària i compromesa.

Els artistes i creadores són peça fonamental en aquest procés de l’Europa dels pobles per què son , juntament amb les polítiques els que aporten visions i maneres de fer que ajuden a debatre com volem que sigui el nostre futur i sobre tot quin món volen deixar i quina terra necessitem.

Atlantida Film Fest és una eina que ajuda a conèixer aquestes realitats i que pel seu format –cine, musica i conferencia- arriba a un públic de masses i posa damunt la taula de discussió què volem esser i com volem que ens vegin.

Filmin, i el seu director Jaume Ripoll, com a creadors del festival, les empreses privades que hi donen suport , i el compromís de l’Ajuntament de Palma per obrir-se a la discussió col·lectiva per un món més just ha estat imprescindible per què ens arribés a Palma aquesta iniciativa socio-cultural que no podem deixar perdre en anys venidors.

Utilitzar les eines que tenim al nostre abast per a crear debat i cercar solucions és el compromís que les dones i homes d’actitud solidària i visió progressista no podem ignorar ni deixar d’utilitzar per arribar a canviar les coses.

Benvingut Atlantida Film Fest! Passa i queda’t!

Documents adjunts