‘La Unió endavant’, per la classe treballadora

Comissió Executiva d’UGT Illes Balears*

El XIV Congrés ordinari d’UGT Illes Balears, celebrat el passat 12 de maig, va treballar i va aprovar, entre altres documents, un Programa d’Acció que contempla les línies generals d’un conjunt de propostes encaminades a donar solucions als problemes de la classe treballadora.

‘La Unió endavant’ va ser el lema del Congrés en què van participar 90 delegats i delegades, un lema que volia transmetre un doble missatge. D’una banda, la necessitat de la unió de la ciutadania per enfrontar-se a les polítiques neoliberals que empobreixen la societat. D’un altra, l’aposta de la pròpia organització per modernitzar-se amb l’objectiu de donar millors respostes a les demandes dels treballadors i treballadores.

El Programa d’Acció d’UGT-Illes Balears planteja als poders econòmics i polítics l’exigència urgent de posar per davant les necessitats de la gent corrent. La necessitat de portar una vida digna, de gaudir de benestar. És l’únic camí per garantir l’estabilitat i el progrés social de la nostra societat.

Les últimes reformes laborals tenen gran part de culpa de la precarització de l’ocupació i la conseqüent pobresa laboral. La derogació d’aquestes normatives continua essent una de les exigències del sindicat de cara a aconseguir un dels nostres objectius prioritaris: l’ocupació de qualitat.

L’ocupació de qualitat, les bones ocupacions amb salaris dignes són l’única base possible per a la superació de la sagnant crisi econòmica que ha espolsat a la majoria social. Sense aquesta premissa no podran revitalitzar-se les arques de la Seguretat Social, no es podran assegurar les pensions, les prestacions socials i la qualitat dels serveis públics, els treballadors dels quals han de recuperar els drets robats durant la crisi econòmica.

La reivindicació de la pujada de salaris és una altra de les qüestions reflectida en el Programa d’Acció del sindicat, un increment salarial per al conjunt dels treballadors, però en especial per al salari mínim interprofessional, que hauria d’arribar als 1.000 euros.

Perquè es materialitzi la creació d’ocupació de qualitat en Balears és imprescindible que es prolongui la temporada turística amb productes més enllà del sol i platja que atreguin a visitants durant els mesos de temporada baixa: gastronomia, cultura, esport, natura etc.

També, és necessària la diversificació del model econòmic perquè la nostra comunitat no sigui tan dependent del turisme. Aquesta diversificació passaria per realitzar una aposta decidida per la investigació, el desenvolupament, la innovació, les tecnologies de la informació i la comunicació i les energies renovables. Són línies d’actuació que podrien aplicar-se al sector turístic. Així, Balears continuaria sent destinació líder, però amb el plus afegit de modernitat i sostenibilitat.

La crisi econòmica ha deixat víctimes que tindran molt difícil el seu reingrés continuat al mercat laboral. Són treballadors que necessiten polítiques actives d’ocupació, orientació i formació. Cal augmentar la protecció social per a les persones sense treball i crear ponts cap a la jubilació per als majors de 55 anys.

És de llei, és de justícia social, que les persones disposin d’uns ingressos mínims durant el temps que no tingui ocupació ni recursos. Per això, UGT exigeix al Parlament espanyol que debati i aprovi la Iniciativa Legislativa Popular de prestació d’ingressos mínims presentada pel nostre sindicat al costat de CCOO.

Va sent hora que tant els poders econòmics com els polítics deixin enrere l’excusa que no hi ha possibilitats d’invertir en les necessitats de les persones. Enfront dels retalls de la despesa pública, els ingressos de l’Estat augmentarien considerablement mitjançant una reforma fiscal integral basada en la proporcionalitat, la lluita contra el frau fiscal, l’economia submergida, els paradisos fiscals i l’evasió fiscal de les grans empreses.

I és imprescindible que la nostra comunitat rebi de l’Estat un finançament més just. Aquesta reivindicació històrica passa per millorar el sistema de finançament, aconseguir un nou Règim Especial Balear i garantir les inversions estatutàries.

El XIV Congrés d’UGT-Illes Balears, al qual només es va presentar la candidatura de consens encapçalada per Alejandro Texías per assumir la Comissió Executiva, va aprovar altres documents, com el Programa Fonamental i els Estatuts, que es van adaptar als canvis estructurals que UGT ha escomès en tot l’àmbit nacional per construir un sindicat més senzill, àgil i transparent. Tot amb un únic objectiu: donar millors solucions als problemes de la gent.

Documents adjunts

  • ‘La Uni (OpenDocument Text – 1.3 MB)

    Version OOo Writer de cet article