Programa Vacances en Pau 2016

Catalina Rosselló

*

Presidenta de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears

*

Arribada dels infants sahrauís la matinada del 3 de Juliol tornada cap als campaments de refugiats a Tindouf el vespre del 2 de setembre.

L’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de les Illes Balears (AAPSIB) organitza i gestiona el Programa ’Vacances en Pau’ des de l’any 1987 en què es va constituir la nostra associació. Aquest estiu varen ser 15 els infants que varen venir a Mallorca. Des d’aquest any i fins a l’actualitat l’associació ha facilitat la vinguda de milers de nins i nines dels campaments de refugiats sahrauís per a la millora de la seva salut, a excepció de l’any 1991, any que a nivell estatal no es va organitzar el programa donades les circumstàncies sociopolítiques del moment.

Els objectius principals del projecte són: donar als infants sahrauís la possibilitat de gaudir d’un estiu allunyats del dur desert i de les altes temperatures i evitar totes les mancances i dificultats que pateixen ells i les seves famílies sobrevivint com a refugiats des de fa 40 anys.

Donar-los la possibilitat de fer-los un reconeixement, proporcionant als infants una bona atenció sanitària i tractar les malalties detectades en el menor temps possible, tenint en compte que l’estada és de tot just dos mesos.

El protocol d’Atenció Sanitària del programa VACANCES EN PAU, és facilitat pel Ministeri de Salut Pública de la R.A.S.D, coordinat pel coordinador sanitari de l´AAPSIB.

Donar a conèixer i sensibilitzar la societat espanyola de la gran injustícia que pateixen els sahrauís a través dels seus infants, que sens dubte són els millors ambaixadors del seu poble.

El projecte d´enguany ha fet possible que 93 nines i nins d’entre 9 i 12 anys procedents de diferents wilayas dels campaments de refugiats gaudeixin durant els mesos de juliol i agost d’unes veritables vacances acollits per famílies de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. De les 93 famílies d’enguany, 47 són repetidores i 46 famílies que per primera vegada han acollit un infant .

“Vacances en Pau 2016» conclou amb els objectius complerts. Durant la seva estada a les illes, els infants han rebut una atenció sanitària completa, objectiu principal del programa. A la primera setmana de la seva arribada se’ls va fer un reconeixement mèdic, per part de pediatres i especialistes voluntaris, als nins nous se´ls va fer una revisió conjunta als centres de salut de Centro de Salut de Son Ferriol, Hospital de Manacor i Centro de Salud Es Blanquer d’Inca

Els infants repetidors anaren als centres de salut de la família d’acollida i també passaren una revisió oftalmològica i dental. Per altra banda, quan s’estima necessari, es deriven als especialistes oportuns i es dóna el tractament mèdic adequat sí s’identifica la necessitat. Enguany els problemes han estat d’ulls i a destacar una operació de timpà realitzada a un infant a Son Espases.

“Vacances en Pau» ja conclou per a aquests infants que durant aquests dos mesos juntament amb les seves famílies d’acollida, han participat amb les distintes activitats organitzades per la comissió de Vacances en Pau de l’associació, com la festa de benvinguda a l´Antiga Escola Graduada de Binissalem on com anys anteriors l’AAPSIB va agrair a les famílies la seva solidaritat amb el poble sahrauí.

Les visites Institucionals: els infants varen ser rebuts com els altres anys per la Presidenta de la Comunitat Autònoma del Govern Balear, La presidenta del Parlament, el President del Consell de Mallorca i el batle de l’ajuntament de Palma. També varen ser rebuts per batles de diferents municipis de les Illes.

La II trobada Solidària amb els infants de Bielorusia, Ucraïna i Mallorca amb torneig de futbol, tallers de maquillatge i piscina al poliesportiu Municipal Mateu Cañellas d´Inca, organitzada per l’AAPSIB i l´associació “Un Somriure per Txernobil” i altres activitats com l’anada al Forestal Park, Visita a l’exposició del Caixa Forum i participació del taller planetes i estrelles convidats per l´Obra Social “La Caixa”.

Assistència al partit de futbol RCD Mallorca - Reus convidats pel club RCD Mallorca. Excursió Sóller - Sa Calobra organitzada per les famílies d’acollida.

Totes aquestes activitats són molt importants per a aquests infants que els permet conèixer un món nou, viure experiències lúdiques i educatives a la vegada que es retroben amb els seus amics i s´ho passen molt bé.

Acabam el programa amb la ja tradicional manifestació lúdica i reivindicativa que va tenir lloc ahir capvespre amb el lema “UN LLAÇ INDESTRUCTIBLE, UN LLAÇ PER A SEMPRE” una jornada reivindicativa on ens manifestàrem amb els infants sahrauís de Vacances en Pau, i les seves famílies d’acollida. Unes 200 persones ens acompanyaren durant la manifestació, entre ells representants polítics de les nostres Institucions, amics i amigues de la causa i com sempre els “TAMBORS PER LA PAU”.

Amb aquesta manifestació, volem denunciar les contínues vulneracions als drets humans que pateix el poble sahrauí als Territoris Ocupats a mans del règim marroquí, les decisions còmplices del Govern espanyol, la precarietat dels campaments de refugiats sahrauís i l’espoli dels recursos naturals.

Volem exigir també al Govern espanyol que actuï amb fermesa davant el Regne del Marroc i s’impliqui perquè d’una vegada per totes s’acompleixi el Dret a l’Autodeterminació del Poble Sahrauí reconegut per Nacions Unides i es realitzi el Referèndum acordat en el Pla de Pau de 1991 entre el Regne del Marroc i el Front Polisario baix el control de l’ONU i així el poble sahrauí pugui decidir, finalment, el seu futur amb llibertat.

Perquè la llarga causa del Poble sahrauí és també “cosa nostra” i l´Estat Espanyol té molta responsabilitat d’aquest perllongat patiment.

Totes aquestes activitats així com la difusió que se’n fa contribueixen a assolir el segon objectiu específic del projecte: sensibilitzar la població balear envers el conflicte sahrauí.

El lema “Un llaç indestructible, un llaç per a sempre és el vincle familiar que es crea i difícilment es trencarà.

El programa Vacances en Pau es pot dur a terme gràcies al finançament del Govern Balear, Ajuntament de Palma, a les institucions públiques, entitats, persones i empreses privades, que amb la seva col·laboració han fet possible que l’AAPSIB organitzi l’estada de nins i nines sahrauís, però si aquest programa és possible és gràcies a les famílies que solidàriament acullen durant dos mesos aquests infants, que els han cuidat igual o millor que si fossin els seus propis fills.

Documents adjunts